Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Ana Brnabić dobila mandat za sastav Vlade Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je mandat za sastav nove Vlade Republike Srbije poverio Ani Brnabić koja je do sada obavljala funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave.Vučić je na konferenciji za novinare održanoj tim povodom rekao da je odluku o predlogu kandidata za sastavljanje nove vlade doneo na osnovu člana 112, stav 1, tačka 127 Ustava Republike Srbije, nakon saslušanog mišljenja predstavnika izabranih lista.

Predsednik je objasnio da odluku nije bilo lako doneti ali da je on to učinio u skladu sa interesima Republike Srbije i proklamovanim ciljevima da se radom i energijom donose dobri rezultati za građane Srbije.

On je, naglasivši da budući premijer mora da obezbedi dalje jačanje ugleda zemlje i nastavak započetih reformi, ukazao na to da ga je Ana Brnabić obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u Skupštini Srbije za izbor vlade koju predlaže.

Ana Brnabić poseduje stručne i lične kvalitete, naglasio je Vučić, izrazivši uverenje da će ona pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu zemlju.

Predsednik je ukazao na to da je izuzetno važno da se u narednom periodu obezbedi jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i na istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim i drugim zemljama.

Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zaslužuje još bolje mesto i to da njeni građani budu još ponosniji, podvukao je on.

Takođe, kako je dodao, pred Srbijom je dalje jačanje fiskalne stabilnosti, očuvanje pune discipline u trošenju novca, ali i to da građani više osete do sada postignute rezultate i uspehe.

Predsednik je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti, i podsetio na to da je pre pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

Nakon saopštavanja imena novog mandatara, sledi procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, gde će novi mandatar, na posebnoj sednici, predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze sa ciljevima i programom Vlade.

izvor:srbija.org.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!