Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Kultura

ARHIPELAG VELIKIH ROK – BIOGRAFIJA

 

U Dvorištu Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“,  održana je  promocija rok-biografija u izdanju „Derete“. U programu su učestvovali Aleksandar Šurbatović, urednik; Željko Obrenović, pisac, a kao muzička podrška: Željko Markuš (ex Kristali) i Vlada Marinković (On Tour). Predstavljene su knjige, rok-biografije AC/DC, Nila Janga, Leonarda Koena i drugih.

„U bibliotekama se ne priča tako često o knjigama kao što su ove i ne sluša se muzika kao ova“, kazao je Željko Obrenović. Aleksandru Šurbatoviću je postavio pitanje da li je rokenrol mrtav?

” Naravno da nije mrtav. I dalje se sliša muzika iz ranijeg perioda, ali se ne treba uvek oslanjati samo na tradiciju, treba istraživati. I ja istraživanjem uvek otkrijem neki novi bend. Muzika u današnje vreme može da bude koncept, kao i umetnost uopšte”, rekao je Šurbatović

Šurbatović: kaže da nije muzički stručnjak, da se književnošću bavi celog života. T “Vremena se menjaju, Dereta je u jednom trenutku upala u krizu, pa su doveli mlađeg urednika. Moja  interesovanja su muzika i film. Zaključio sam da nema dovoljno filmskih knjiga, a o muzici još manje. Biografija kao žanr je zapostavljen. Umetničko delo je glavni koncept. Muzika je najnedohvatljivija od svih umetnosti. Trebalo je nešto naći sa čime ćemo odigrati na prvu loptu. Tom Vejts je otvorio sav prostor za sledeće biografije. Najprodavanija je biografija Nila Janga”.

U nekoliko navrata Željko Markuš i Vlada Marinković su svirali rokenrol hitove čime su uobličili i osvežili i ovako posebno veče.

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!