Култура

АРХИПЕЛАГ ВЕЛИКИХ РОК – БИОГРАФИЈА

 

У Дворишту Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“,  одржана je  промоција рок-биографија у издању „Дерете“. У програму су учествовали Александар Шурбатовић, уредник; Жељко Обреновић, писац, а као музичка подршка: Жељко Маркуш (ex Кристали) и Влада Маринковић (On Tour). Представљене су књиге, рок-биографије AC/DC, Нила Јанга, Леонарда Коена и других.

„У библиотекама се не прича тако често о књигама као што су ове и не слуша се музика као ова“, казао је Жељко Обреновић. Александру Шурбатовићу је поставио питање да ли је рокенрол мртав?

“ Наравно да није мртав. И даље се слиша музика из ранијег периода, али се не треба увек ослањати само на традицију, треба истраживати. И ја истраживањем увек откријем неки нови бенд. Музика у данашње време може да буде концепт, као и уметност уопште“, рекао је Шурбатовић

Шурбатовић: каже да није музички стручњак, да се књижевношћу бави целог живота. Т „Времена се мењају, Дерета је у једном тренутку упала у кризу, па су довели млађег уредника. Моја  интересовања су музика и филм. Закључио сам да нема довољно филмских књига, а о музици још мање. Биографија као жанр је запостављен. Уметничко дело је главни концепт. Музика је најнедохватљивија од свих уметности. Требало је нешто наћи са чиме ћемо одиграти на прву лопту. Том Вејтс је отворио сав простор за следеће биографије. Најпродаванија је биографија Нила Јанга“.

У неколико наврата Жељко Маркуш и Влада Маринковић су свирали рокенрол хитове чиме су уобличили и освежили и овако посебно вече.

 

Uspon
Back to top button