ВестиПолитика

Зоран Бабић у Ваљеву: „Србија је најтеже прегурала“

Влада је предвидела 16 милијарди динара у овој години за помоћ малим и средњим предузећима. То мора допринети отварању нових радних места. СНС очекује да Закон о задругарству поспеши опоравак села. Субвенције за пољопривреду неће више ићи тајкунима-велепоседницима који огромним поседима управљају са својих јахти и из београдских кафића

Шеф посланичког клуба СНС, најпре се обратио новинарима на Градском тргу: “ Влада Србије је стабилизовала земљу у последњих две године. У прва три месеца очекивани дефицит мањи је за 50 одсто, јавни дуг је смањен за 300 милиона евра, Србија је коначно почела да враћа дугове, а не да се стално задужује.“
Србија је у прошлој години имала 1 милијарду и 700 милиона евра страних инвестиција, 120 00 људи добилоје запослење.
На новинарско питање о инвестицијама којих у Ваљеву нема, а Влада Србије је требало да их омогући, Зоран Бабић је рекао да локалне самоуправе треба да сарађују с Владом Србије. Најбоље је то чинити припремљеним пројектима, јасним идејама и предлозима. Из неких локалних самоуправа у Београд долазе с погрдним транспарентима на рачун премијера Александра Вучића, као што је то било пре неколико дана на митингу СПС-а. Погрдни транспаренти стигли су на тај скуп из Сурдулице. На инсистирање Бабић је казао да заиста не зна да ли ваљевско руководство евентуално подржава такве транспаренте.
Након тога је Зоран Бабић са руководством Градског одбора СНС посетио домаћинство угледног виноградара Милована Стојковића у Мрчићу. Домаћин Стојковић је упознао шефа Посланичког клуба СНС да Ваљево има веома активно Удружење виноградара. Ваљевски крај тренутно има 100 хектара под виновом лозом, а Удружење свесрдно помаже заинтересованима да се та површина ускоро дуплира.

Задруге, субвенције, механизација, кредити

Фото: С. Бошковић
Фото: С. Бошковић

Влада Србије усвојила је Закон о задругарству који треба да кључно помогне сељацима да удруживањем остваре три неопходна услова за озбиљан наступ на тржишту. Ти услови су квантитет, квалитет и континуитет.
Влада већ спроводи план да за сваку машину или подигнути објекат помогне сељацима с половином цене инвестиције. Чак ако нека домаћинства не могу да уложе ни 50 одсто од цене трактора или комбајна Влада је обезбедила линије код комерцијалних банака за подизање кредита под повољним условима. Сам домаћин Милован Стојковић има трактор купљен 1984. године.
Влада више неће толерисати да субвенције за пољопривреду иду у руке тајкуна-велепоседника који својим огромним поседима управљају с јахти или из београдских кафића. Уз то сељацима издају земљу под закуп, па имају двоструку корист. Субвенције ће пртетежно ићи мањим поседима.
Нама је важно тржиште Русије. Ми и због наших сељака, а не само због суштински важних политичких разлога, не можемо и нећемо да уводимо санкције Руској Федерацији, рекао је Зоран Бабић.
Он је још казао да је Влада Србије за ову годину определила 16 милијарди динара за помоћ малим и средњим предузећима. Од тога 4,4 милијарде бесповртано. Жеља нам је да помогнемо нашим младим људима да покрену свој посао, да остану на својим имањима, у својим градовима и у својој земљи. Да не трче сви у Београд и да не гледају према западним земљама, као на једину могућност да реализују своје животе онако како желе.
Шефу посланичког клуба СНС је предочено да је забрињавајући број људи на селу без здравственог осигурања, па када не плаћају обавезе држави не могу да рачунају ни на субвенције.
„То јесте тужна чињеница, да људи не могу ни да се лече“, рекао је Зоран Бабић. Влада Србије ће то имати на уму у укупној политици оздрављења нашег села. Ако покренемо задруге, ако обновимо механизацију, ако имамо више солидних домаћинстава и то питање ће се решити. Влада Србије не треба да буде послодавац, али треба да помогне у отварању нових тржишта и ми на томе упорно радимо. Сви сусрети премијера Вучића са светским државницима у првом плану имају тај циљ, отварање простора за нашу привреду.“
О изборима 24. априла: „СНС се неће уљуљкивати. Ми морамо добити натполовичну већину. Србији треба стабилна и сигурна будућност, а не хазардерска национална политика деведесетих, корумпираност и дивља приватизација две хиљадитих.“

Uspon
Back to top button