Vesti

Beograd ostaje konstruktivan partner u dijalogu sa Prištinom

Prvi potredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Briselu da je naše opredeljenje da učinimo sve što možemo, vodeći računa o nacionalnim i državnim interesima, kako bismo nastavili evropski put i usaglasili spoljnu politiku sa EU.

Dačić je imao odvojene sastanke sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom, komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson i predsedavajućim Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

On je u obraćanju novinarima nakon pomenutih sastanaka preneo da su  Borelj i Lajčak ukazali na veoma konstruktivnu i odgovornu ulogu predsednika Republike Aleksandra Vučića kad je reč o poslednjim razgovorima u Beogradu o dijalogu Beograda i Prištine.

Borelj i Lajčak su podvukli odgovoran pristup Srbije, kao i želju da se u narednom periodu ne bave rešavanjem svakonedeljnih konflikata koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, po našem mišljenju isključivo krivicom premijera privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbina Kurtija, već da pokušamo da postignemo dogovor koji bi dao čvršće garancije i omogućio mir i stabilnost u regionu, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, visoki briselski zvaničnici razumeli su ono što je predsednik Vučić rekao, a to je da je Beograd spreman da radi na osnovama i implementaciji predloženog plana o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i da postoje crvene linije preko kojih se neće preći, a to je članstvo Kosova u UN, i da formiranje Zajednice srpskih opština ne sme da bude sporno.

Prvi potredsednik Vlade je napomenuo da se u Briselu veoma negativno ocenjuje ono što se čuje iz Prištine, ali da će, uprkos tome, naša uloga i dalje biti konstruktivna, jer nam je potreban mir i stabilnost i da na takav način zaštitimo nacionalne i državne interese.

On je, odgovarajući na pitanje novinara koji su sledeći koraci u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, rekao da ostaje da se vidi da li je moguće da bude formirana Zajednica srpskih opština, što je, kako je ocenio, pitanje za Prištinu.

Dačić je podsetio na izjavu predsednika Vučića, koji je rekao da Srbija očekuje nastavak dijaloga i da će igrati konstruktivnu ulogu, rekavši da je to na svim zvaničnim sastancima u EU ocenjeno kao pozitivan odnos Beograda.

Govoreći o usaglašavanju naše spoljne politike sa politikom EU, on je ponovio da ovde nije reč o vrednosnom opredeljenju Srbije po pitanju odnosa Rusije i Ukrajine, već o refleksijama koje pitanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta ima kad je reč o našoj poziciji u drugim međunarodnim organizacijama i institucijama, odnosno našim odnosima sa zemljama koje podržavaju stav Srbije povodom članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, a jedna od tih zemalja je Rusija.

Dačić je, kada je reč o međusobnim odnosima Srbije i EU, precizirao da je opšti zaključak da treba da se unapredi operativna saradnja i da se ukaže na pozitivne primere odnosa sa Unijom.

To znači da probamo da sve ono o čemu se ne slažemo bude rečeno na takav način da se ne stvara negativan utisak o Evropskoj uniji, predočio je on i preneo da je zaključeno da u odnosima sa Unijom treba više govoriti o svim prednostima, perspektivama i onome što se našim građanima zaista nudi.

Dačić je naveo i da je evropska komesarka Johanson pozitivno ocenila usaglašavanje vizne politike Srbije sa viznom politikom EU, kao i da je najavila skori dolazak u Beograd i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Uspon
Back to top button