Вести

Beograd zvanično dobio ulicu u čast grčkog dobrotvora Janisa Janulisa

Na Voždovcu je otvorena ploča sa novim nazivom ulice koja nosi ime grčkog seljaka Janisa Janulisa. Svečanosti je pored gradskih čelnika prisustvovao i njegova ekselencija, ambasador Grčke u Srbiji, Elias Eliadis.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zajedno sa ambasadorom Grčke Ilijasom Ilijadisom i gradonačelnikom Krfa Kostasom Nikoluzosom, svečano su otkrili tablu ulice na Voždovcu, koja odlukom Skupštine grada Beograda nosi ime grčkog dobrotvora Janisa Janulisa.

Andrea Radulović je tom prilikom podsetila da je ova svečanost upriličena u sklopu obeležavanja stogodišnjice od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, objedinjenom proslavom „Dani slobode”. Ona je dodala da su razaranje glavnog grada i stradanje njegovih žitelja u oba svetska rata bili veliki, a posledice ratova decenijske.

– Okupili smo se kako bismo odali počast i izrazili duboko poštovanje prema nesebičnom prijateljstvu i požrtvovanosti, ali pre svega prema jednom čoveku koji je zadužio srpski narod. Nigde se tako jasno ne oseća čvrsto i neraskidivo prijateljstvo Srba i Grka kao na ostrvu Krf, zahvaljujući pre svega grčkom seljaku Janisu Janulisu. On je u to zlo vreme, 1916. godine, zajedno sa ostalim Krfljanima dočekivao slabe i iznemogle vojnike koji su prešli albansku golgotu. Bio je svedok njihove hrabrosti i muka, ali i velike tuge. Dozvolio je da se na njegovoj zemlji podigne vojni logor kako bi se Drinska divizija što pre oporavila. Na toj istoj zemlji od iscrpljenosti izdahnulo je 560 duša, koji su tu sahranjeni, a kasnije preneti na ostrvo Vido. Ta zemlja iz poštovanja više nikada nije obrađivana, a Janisovi naslednici nastavili su tradiciju svojih predaka, poštujući srpski narod i negujući zajedništvo skovano pre više od jednog veka – istakla je Andrea Radulović.

Ona je poručila da ćemo na sva ova mesta gledati kao na pečat srpskog stradanja, ali i velikog prijateljstva i pomoći Grka Srbima. Tada još, navela je ona, gradilo se prijateljstvo koje je postalo neraskidivo. Ono će se negovati za sve buduće generacije, poručila je Andrea Radulović.

– Ulica Janisa Janulisa predstavlja mali deo nesebične ljubavi i poštovanja, koje gaje Srbija i Grčka. Večno smo mu zahvalni za sve šta je uradio za srpski narod – zaključila je zamenica predsednika Skupštine grada Beograda.

Ambasador Grčke je naglasio da je Janulis simbol ondašnjih Grka, ali i današnjih žitelja ove zemlje. On je izrazio veliku zahvalnost Gradu Beogradu, napominjući da je ovaj događaj od velikog značaja za buduću saradnju dve zemlje, ali i Krfa i Beograda.

Gradonačelnik Krfa je rekao da je ovo velika počast čitavom grčkom narodu. On je ocenio da se u liku Janisa ogledaju antički principi, u centru kojih je čovek. Zahvalivši Gradu Beogradu na velikoj časti, gradonačelnik Krfa je naglasio da Krfljani imaju posebno mesto u srcu za prijateljstvo sa srpskim narodom, te da se trude da se prodube istorijske spone koje nas vežu.

Krf će uvek sačekivati hodočasnike iz Srbije raširenih ruku, čuvajući taj deo zajedničke istorije, poručio je on.

Događaju su pored predstavnika verskih zajednica i brojnih zvanica, prisustvovali i v.d. sekretara za kulturu Ivan Karl i predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/11/01/beograd-zvanicno-dobio-ulicu-u-cast-grckog-dobrotvora-janisa-janulisa/

Uspon
Back to top button