Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Beogradski metro po ugledu na praški

Beogradski metro, kada bude izgrađen, veoma će ličiti na onaj kakav ima češka prestonica, rekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u Pragu prilikom obilaska Centra za upravljanje metroom i firme “Metroprojekt”.

„Praški metro je veoma sličan onome što mi želimo da napravimo u Beogradu. Prag ima 1,3 miliona stanovnika i metro sa tri linije i zaista kada budemo imali metro u Beogradu, on će veoma ličiti na metro kakav postoji u Pragu“, rekao je Vesić.

Naveo je da je u Centru za upravljanje metroom imao priliku da sazna kako funkcioniše praški metro i koji su najvažniji izazovi sa kojima se oni suočavaju.

„Ono što građani Beograda treba da znaju, trenutno smo u fazi izrade prefizibiliti studije koju radi francuska kompanija “Ežis“ i ona treba da bude gotova 10. februara. Zatim krećemo u izradu fizibiliti studije s glavnim projektom i projektom za izvođenje kako bismo mogli da obezbedimo finansiranje i počnemo sa izgradnjom metroa“, pojasnio je Vesić.

Metro je zajednički projekat Vlade Srbije i Beograda, podsetio je on i dodao da je prilikom donošenja strateških odluka u vezi s beogradskim metroom važno uzeti u obzir iskustva gradova koji su slični Beogradu, kako bi se tokom projektovanja metroa izbegli problemi koje su oni imali i izabrala najbolja moguća opcija za građane.

U zvaničnoj poseti Pragu, u delegaciji Beograda su i glavni gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov.

Folić je rekao da su gradovi poput Praga, Budimpešte, Sofije i Beča možda najbolji uzori za beogradski metro.

“Prag ima oko 65 kilometara metro linija, stanice su na otprilike kilometar razdaljine i to je nešto što Beograd priprema. Prve dve linije beogradskog metroa, koje se sada razrađuju, imaju oko 40 kilometara i 40-ak stanica, a u planu je da se predvidi i treća linija – za početak, ogranak druge linije koji će ići prema blokovima u Jurija Gagarina, a u nekoj sledećoj fazi deo te treće linije će ići prema naselju Banjica i delu grada koji nije pokriven sa prve dve linije”, pojasnio je Folić.

Podsetio je da će prva linija metroa ići od Makiškog polja do Mirijeva, a druga od Ustaničke ulice do Ugrinovačke u Zemunu.

„Veliki posao je pred nama. Ono što je dobro, to je da se više ne razgovara o tome da li se gradi metro, nego na koji način će se graditi, kuda će proći prve linije, gde će biti stanice i koja će biti tehnologija gradnje“, rekao je Folić.

Kako je istakao, očekuje se da gradnja metroa počne 2020. godine.

„Prema onome što smo saznali u Pragu, to je da je neki normalan period izgradnje, počev od planiranja do funkcionisanja prve linije, deset godina, a po tom planu mi smo sada negde na drugoj godini. Potrudićemo se da to kod nas bude i mnogo brže i zbog toga tražimo partnere i u nekim azijskim zemljama koje svojim tehnologijama i dinamikom rada mogu da preteknu ono što se danas dešava u Evropi“, dodao je Folić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/03/beogradski-metro-po-ugledu-na-praski/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!