ВестиИнформације

Биг бенд Караганда, Казахстан Четвртак, 13. септембар у 20 часова Плато Центра за културу Ваљево

Filharmonija, Kulturna institucija Karagande, koja objedinjuje nekoliko raznih profesionalnih muzičkih kolektiva je osnovana 1945. godine i nosi ime Kali Bajžanova, legendarnog pevača kazahstanskih tradicionalnih pesama.
Džez orkestar je osnovan 1994. i danas ima 25 članova. Ovaj bend je jedan od najpopularnijih profesionalnih ansambala u državnoj koncertnoj asocijaciji grada Karagande. Za kratko vreme bend je postao laureat brojnih festivala u Kazahstanu i inostranstvu, uključujući festivale održane u Rusiji i bio je brzo prepoznat među ljubiteljima džez muzike. Koncerti orkestra sa zaslužnim izvođačima republike D. Khairollin i virtuoznim pijanistom A. Proninom publika je dugo pamtila.
Danas orkestar ima svoju vernu publiku. U svom repertoaru orkestar ima dela kompozitora Kazahstana, kao i najpoznatija dela stranih džez kompozitora, uključujući Geršvina, Bernštajna, i najpoznatije džez standarde. Koncerti uz učešće džez orkestra iz Karagande uvek se održavaju na visokom nivou, u prepunim salama.
Laureat Internacionalnog festivala džez muzike, održan u Rusiji. Decembra 1999, orkestar je učestvovao na Međunarodnom festivalu džez muzike u Almatiju.
2002 – laureat Internacionalnog festivala džez muzike u Lisakovkovu.
2003 – Na Međunarodnom festivalu džez muzike „Eurasia“, posvećenom sećanju na kompozitora I.Saulskog, bend je dobio diplomu.
U 2008. i 2010. godini učestvovali su na međunarodnom džez festivalu „Biškek-proleće“ u Kirgistanu, gde su postali dobitnici nagrada.
Zvezde džez muzike, laureati međunarodnih takmičenja A.Pronin i J.Orinbasarova, kvartet „Moskva-Transit“ itd. nastupali su sa džez orkestrom. Veliku pažnju i napore za ažuriranje repertoara, poboljšanje izvođačkih veština orkestra daje njen glavni dirigent Igor Andreičenko.

Uspon
Back to top button