Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Blagovesti u Ćelijama

Od  2010. godine, kada je Otac  Justin Popović upisan u kalendar svetih Srpske pravoslavne crkve, u manastiru Ćelije, na Blagovesti, iz godine u godinu dolazi sve više naroda.

Vernici dolaze iz Crne Gore, Republike Srpske, iz Beograda, Obrenovca, Subotice, Rume, i iz mnogih drugih mesta.

Ava Justin je rođen na Blagovesti 1894. godine u Vranju, a preminuo je 1979. u Ćelijama, takođe na Blagovesti. Otac Justin bio je monah, profesor univerziteta, duhovnik u Ćelijama od 1948. godine do upokojenja. Tu je napisao kapitalna dela pravoslavne teologije. U Ćelijama je Otac Justin napisao i svoje kapitalno delo Žitija svetih u 12 tomova. On se skrasio u Ćelijama pošto je posle Drugog svetskog rata proteran sa Beogradskog univerziteta. Pre nego što je došao u Ćelije, Ocu Justinu je, zbog pretnji tadašnjih vlasti, moralo biti uskraćeno gostoprimstvo u nekoliko manastira.

Svetu arhijerejsku službu u Ćelijama su danas služili naš vladika Milutin i penzionisani vladika Zahumsko-hercegovački Atanasije. Sasluživali su  brojni sveštenici i monasi.

Vernici su dugo i strpljivo čekali da celivaju mošti oca Justina koje su pohranjene u kivotu u manastirskoj crkvi. Pet sveštenika pričešćivalo je vernike. Mnogi  vernici su se ispovedili pre pričešća.

narodni

Nadahnutu besedu je održao vladike Atanasije. „Zapamtite, deco, da Bog hoće sinove, a ne sluge. Bog je poslao arhangela Gavrila da kaže Djevi Mariji da će roditi Sina Božjeg. I Bog je čekao odgovor od devojke,  Djeve Marije. Ništa  Bog neće na  silu. Nije ni Adama hteo na silu da drži u Raju.  Da se Djeva Marija uplašila, ne bi se Bog rodio u telu čovečijem a pri tome ostao Bog, ne bi bilo hrišćanstva, ne bi bilo ni večne pravde, večne istine, večne ljubavi Hristove. Ali  Djeva Marija je odgovorila: „Evo me sluškinje Gospodnje“ i dogodilo se sve što je posle opisano u Novom zavetu“.

„Nas je Evropa tri  meseca bombardovala. Sada kažu da žale zbog naših žrtava. To je licemerno. Evropa, a i neki naši  govore kako žele da promene svest naroda. Svest ovog naroda su Blagovesti u Ćelijama i ovaj sabor danas, svest našeg naroda je vladika Nikolaj u Leliću, otac Justin u Ćelijama. To je naša svest, identitet našeg naroda,“ kazao je u besedi vladika Atanasije.

Pred  kraj Svete liturgije u manastir je došao i prestolonaslednik Aleksandar II  Karađorđević sa suprugom, princezom Katarinom. Prestolonasledniku je ovo bila prva poseta Ćelijama.    „Duboko sam impresioniran onim što vidim u Ćelijama. Za oca Justina znam da je bio veliki duhovnik i veliki teolog u celom pravoslavlju“, rekao je u razgovoru sa vernicima prestolonaslednik Aleksandar.

Igumanija manastira, mati Glikerija, je sa sestrama i ove godine, kao i svih prethodnih, besprekorno organizovala proslavu Blagovesti u Ćelijama.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!