Вести

За Дан здравља – бесплатне контроле

Светски Дан здравља обележен је овог јутра манифестацијом на Градском тргу у Ваљеву. Овогодишњи слоган акције је „Победимо дијабетес“ а организују је поливалентна патронажна служба Дома здравља Ваљево у сарадњи са Црвеним крстом Ваљево и Медицинском школом „Др Миша Пантић“. Грађанима је мерен притисак и ниво шећера у крви, дељене су едукативне брошуре и одржана је изложба о здравим стиловима живота. Посебан акценат стављен је на мерење шећера и као и на савете о факторима ризика за настанак ове честе и озбиљне болести.

Тим поводом, Весна Павловић, главна сестра патронаже ваљевског Дома здравља рекла је да је овогодишњи Дан здравља посвећен дијабетесу као болести која добија све веће размере међу незаразним хроничним болестима. “У Ваљеву има око 8000 регистрованих људи који болују од дијабетеса,али се сматра да је доста већи број оболелих јер је много оних који нису свесни или не знају уопште да имају проблем овог обољења. Ово је болест са којом се може живети, доста је скупа за лечење и носи доста компликација са собом. Оно што је важно јесте да будемо свесни колико треба да будемо одговорни и да чувамо своје здравље јер управо у томе лежи превенција овог обољења. Данашња наша порука су здрави стилови живота, а посебан значај дајемо здравој исхрани и физичкој активности. Наравно, стрес је такође један од битних фактора узрочника свих незаразних хроничних болести, па тако и дијабетеса“, изјавила је Павловићева.

У Србији од дијабетеса болује 710.880 људи, при чему је код мање од 2/3 откривена болест, односно 36 одсто људи не зна да је има. Највише оболелих је од 40 године па навише. Основни фактори ризика су: неправилна исхрана и физичка неактивност, гојазност, генетска условљеност и пушење. Трећина пацијената у првих 10 година добије компликације, а два пута већи ризик је за акутни инфаркт миокарда, слепило, ампутацију доњих екстремитета.

У свету свака 12 особа има дијабетес, у Европи је треће обољење по морбидитету од свих хроничних незаразних болести. Према подацима Светске здравствене организације, дијабетес је био узрочник смрти 1,5 милиона људи у 2012. години а процене су да у свету око 387 милиона људи болује од ове болести. Прогнозе су да ће се до 2035. године број оболелих повећети на 592 милиона. У порасту је у земљама у транзицији, које имају проблем гојазности и недовољне физичке активности становништва.

Код нас је дијабетес пети узрок смртности. Ипак, квалитетан живот је могућ уз правовремено откривање и лечење. Здрави стилови живота могу у 70 % случајева спречити настанак дијабетеса типа 2, а здрава исхрана значајно доприноси смањењу ризика. Развијање здравих навика у исхрани деце је кључни фактор за заустављање епидемије ове болести.

Uspon
Back to top button