ВестиПолитика

Brnabić na skupu „Akcija za mir“: Nesmanjeno prisustvo UNMIK od ključnog značaja

Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti, izjavila je u Njujorku predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić i istakla da je za našu zemlju od ključnog značaja očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, te da je stoga važno nesmanjeno prisustvo UNMIK-a na u južnoj srpskoj pokrajini.

Brnabić je u obraćanju na skupu na visokom nivou „Akcija za mir“, posvećenom mirovnim operacijama, u organizaciji Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, zahvalila generalnom generalnom sekretaru UN, Antoniju Guterešu, na posvećenosti kada je reč o jačanju mehanizama UN za očuvanje i izgradnju mira u svetu.

„Mirovne operacije jedan su od ključnih instrumenata kojima UN jačaju svoju ulogu u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti“, istakla je Brnabić.

Istakla je da Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti.

„Danas, više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija i Evropske unije“, naglasila je i istakla da je ponosna što je Srbija lider u regionu Zapadnog Balkana i deveta među evropskim zemljama po broju učesnika u mirovnim misijama.

Premijerka je kazala da je za Srbiju veoma važno i to što je jedna od UN misija, UNMIK, uspostavljena Rezolucijom SB UN 1244, na teritoriji naše zemlje.

„Nesmanjeno prisustvo UNMIK-a na Kosovu i Metohiji bez promene mandata, je od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti u našoj južnoj pokrajini“, naglasila je Brnabić.

Ona je istakla da UNMIK deluje u izuzetno kompleksnom političkom i bezbednosnom okruženju i da je zato neophodno da se angažovanje nastavi u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Na sastanku „Akcija za mir“ govorili su brojni visoki svetski zvaničnici, između ostalih i francuski predsednik Emanuel Makron i ministar spol?nih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/26/brnabic-na-skupu-akcija-za-mir-nesmanjeno-prisustvo-unmik-od-kljucnog-znacaja/

Uspon
Back to top button