ВестиПолитика

Brnabić s Dankanom o odnosima, regionu, evrointegracijama

Premijerka Brnabić je zahvalila na spremnosti Velike Britanije da, uprkos Bregzitu, i dalje podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je s britanskim ministrom za Evropu i Ameriku u Forin ofisu Alanom Dankanom razgovarala o bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu i napretku Srbije u procesu evrointegracija.

Ministar Dankan pohvalio je napredak koji je Srbija postigla u reformskim procesima i napore države da putem reformi postigne bolji životni standard građana i sigurno poslovno okruženje za nove investicije.

Dankan je istakao da će Velika Britanija nastaviti da pruža podršku evrointegracijama Srbije i nakon izlaska iz Evropske unije, dodajući da je cilj Velike Britanije nastavak saradnje i jačanje bilateralnih odnosa sa Srbijom, kao i svim dosadašnjim partnerima i državama.

Govoreći o reformskim procesima, Brnabić je objasnila da je, uprkos postignutom uspehu, pre svega u ekonomskoj sferi, Vlada Srbije posvećena intenzivnijim reformama u oblastima vladavine prava i pravosuđa, kao i javne uprave.

Kada je u pitanju reforma pravosuđa, premijerka je objasnila da se trenutno radi na usvajanju preporuka Venecijanske komisije, dodajući da očekuje da će čitav posao biti završen do kraja godine.

Sagovornici su istakli značaj normalizacije odnosa Beograda i Prištine i donošenje konačnog rešenja koje će obezbediti stabilnost regiona i omogućiti sigurnu budućnost za sve njegove građane.

Brnabić je ocenila da je Srbija spremna za pronalaženje kompromisnog rešenja kojim će se prevazići zamrznuti konflikt i postići trajna stabilnost regiona. Ona je naglasila važnost implementacije sporazuma prištinske strane, pre svega, kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.

Premijerka je posebno zahvalila na podršci koju Vlada Velike Britanije pruža kroz Fond za dobru upravu, kao tehničku pomoć reformama s ciljem unapređenja poslovnog okruženja, reforme pravosuđa i jačanja političke i ekonomska stabilnosti države.

Za Srbiju je od posebne važnosti, kako je objasnila, podrška koju Fond pruža e-upravi, kao mehanizmu za snažniju borbu protiv korupcije i transparentniju državnu upravu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/20/brnabic-s-dankanom-o-odnosima-regionu-evrointegracijama/

Uspon
Back to top button