ВестиПривреда

Vučić na Ekonomskom forumu u Tjenđinu; sporazum sa Hbisom

Predsednik Vučić ocenio u Tjenđinu da je veoma važno što je predsednik Kine Si Đinping prihvatio da ponovo poseti Srbiju jer je to signal investitorima da ulažu u našu zemlju. Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab pohvalio ekonomske rezultate Srbije koji su, kako kaže, doveli do toga da ona postane „hab u regionu“.

Aleksandar Vučić je prisustvovao otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom „Novi pobednici“ u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, posle čega je usledio susret sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije „Hbis“, koja je vlasnik Železare u Smederevu.

Tema razgovora bila je dosadašnja saradnja i mogućnosti za njeno dalje unapređenje, a potpisana su dva dokumenta o saradnji.

Guverner provincije Hebej rekao je da je zajednički cilj da Železara u Smederevu dobro radi i funkcioniše i da će učiniti sve što smatraju da je neophodno, i što Vlada Srbije smatra neophodnim, da bi Železara radila kako treba.

Vučić je uzvratio da je i njemu drago što Železara sada dobro radi, što je povećala kapacitet proizvodnje za 30, a profit za 39 odsto. Dodao je da je juče na sastanku sa predsednikom Si Đinpingom najviše pažnje posvećeno upravo Železari, odnosno da je Si o njoj govorio kao o nečemu što doživljava i emotivno, a ne samo kao ekonomski projekat.

Razgovaralo se i o drugim mogućim projektima u Srbiji, od kojih je najvažnija mogućnost da kompanije iz Hebeja izgrade industrijsku zonu u Beogradu.

U prisustvu predsednika Srbije državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović potpisao je Memorandum o razumevanju o kinesko-srpskom industrijskom parku u Smederevu sa provincijom Hebej. Takođe je potpisao i Protokol o razumevanju Ministarstva privrede i „Hbisa“.

Vučić: Dolazak Sija u Srbiju – signal investitorima

Predsednik Vučić  prisustvovao je svečanom ručku koji je za srpsku delegaciju i kineske kompanije priredio predsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.

Švab je pohvalio Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate koji su doveli do toga da ona postane, kako je rekao, „hab u regionu“.

Vučić je, nakon ručka, ukazao da je prvi put imao prilike da vidi sve najveće kineske kompanije – ne jednu ili dve osrednje, već da je među njima bilo 10 najvećih kompanija koje su među 500 najvećih u svetu.

„Došli su na ručak sa srpskom delegacijom da pričaju šta možemo da radimo. Ostaćemo u kontaktu“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je predstavnik saveza kineskih kompanija ocenio kao veliku stvar što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju, jer jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Srbiju.

Ukazao je da je među prisutnima bilo predstavnika najvećih svetskih energetskih i petrohemijskih kompanija, treća najveća avio-kompanija i drugi.

Istakao je da je ova poseta Kini, kao što je najavljivao, bila od ogromnog značaja.

Komentarišući to što je skup u Tjenđinu posvećen Četvrtoj industrijskoj revoluciji, Vučić je rekao da „moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo“.

„Video sam da su mi se neki u Srbiji koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde robiti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju“, primetio je Vučić.

„Trebaju nam roboti, moderne tehnologije“

Vučić se osvrnuo i na Četvrtu industrijsku revoluciju, dodavši da je na „letnjem Davosu“ sve u skladu s tim.

„Ja razumem da oni koji su govorili da će Srbija da propada pod Vučićem u našoj zemlji sada ne mogu da prihvate nikako da Srbija bude jedna od vodeći zemalja u Evropi po brzini ekonomskog rasta, i sa uređenim finansijama“, primetio je Vučić.

Ukazao je na to da „moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo“.

„Video sam da su mi se neki u Srbiji koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde robiti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju“, primetio je Vučić.

Predsednik je poručio da će učiniti sve da moderne tehnologije dovede u Srbiju i naveo da je o modernim tehnologijama i inovativnosti govorio i kineski premijer Li Kećijang na skupu.

„Postavili su robote, kaže da mogu da prepoznaju deset tipova emocija kod čoveka. To je veštačka inteligacija, to u svetu pobeđuje. Ja ću da molim i tražim, možda neću ništa da uspem, ali ako uspem – znam da sam mnogo toga uradio za Srbiju“, rekao je Vučić u kontekstu najavljene posete Si Đinpinga Srbiji.

Vučić je kazao da je srećan što je uspeo da dovede u Novi Sad Razvojni istraživači centar Kontinentala, kao i zbog više takvih kompanija, ali ističe da toga treba još više.

„Trebaju nam roboti. Potrebni su nam leteći automobili, čipovi, sve ono za šta smo se borili i mučili, a nismo uspevali. Danas imamo u softverskoj industriji izvoz veći od milijardu evra. Već smo nešto uspeli“, kazao je Vučić.

Dodoa je da je premijerka Ana Brnabić vrlo posvećena digitalizaciji i da veruje da će u narednom periodu i podršku kineskih i drugih prijatelja u svetu, nešto od te proizvodnje moći da se obezbedi u Srbiji.

Time ćemo moći, ističe, da sačuvamo omladinu u našoj zemlji. „To donosi pobedu i rezultat u budućnosti“, naglasio je Vučić.

Izrazio je veliko zadovoljstvo posetom Kini.

„Teško da ću imati posetu sa više konkretnih rezultata, posebno sa najavom još boljih rezultata u budućnosti. Čuli ste kineske velike kompanije, kada su čuli da predsednik Si ponovo dolazi u Srbiju, to je bilo kao magnet. Dobili su na kineskom sve naše boršure, podatke. Baš sam zadovoljan. Biće tu još mnogo stvari. Iz godine u godinu se povećava, postajemo jedan od ključnih partnera Kine u Evropi“, zaključio je Vučić.

Vučić: Gledamo svoje interese, ali se ponašamo fer

Komentarišući nove carine koje SAD uvode Kini, Vučić je rekao da „kada se slonovi tuku, trava strada“.

„Mi smo toliko mali u odnosu na američku ili kinesku privredu da mi bukvalno od vlati trave gradimo nešto za budućnost. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo, a da li će nas pogoditi – pogodiće ceo svet“, rekao je Vučić.

Nadam se da će od tzv. mid term izbora u SAD doći drugačija klima. „Od međusobnih sankcija nema rezultata. Biće tu i novih saveza, novih približavanja“, rekao je Vučić dodajući da Srbija gleda svoje interese, ali se ponaša fer, moralno i poštuje međunarodnopravne uzuse.

„Mislim da je to politika koje moramo da se držimo“, poručio je Vučić.

„Letnji Davos“ – potrebno više a ne manje globalizacije

Nalazimo se na prekretnici, pred izborom između globalizacije i deglobalizacije, a stav Kine je da se globalizacija ne može i ne sme zaustaviti, ocenio je kineski premijer Li Kećang, otvarajući 12. sastanak Svetskog ekonomskog foruma, poznatiji kao „Letnji Davos“ u Tjenđinu.

Ohrabreni smo da vidimo da trend globalizacije nastavlja da napreduje, poručio je Li Kećang na skupu u Tjenđinu.

„Rečeno mi je da na ovogodišnjem skupu imamo rekordan broj učesnika. Verujem da je to zato što je ovaj sastanak međunarodna platforma koja privlači goste iz celog sveta. Predstavlja platformu za multilateralne sesije koje uključuju ekonomske i političke zajednice u razgovorima o izazovima. To pokazuje da globalizacija ne može da se zaustavi“, rekao je Li.

Istakao je da je neophodno da se identifikuju oblasti u kojima je neophodan napredak i ukazao da su kineske reforme i otvaranje koje se sprovode protekle četiri decenije, deo trenda globalizacije.

„Kina će se dalje otvarati. Globalizacija je Kini i drugim zemljama širom sveta pokazala mnoge mogućnosti“, naglasio je Li.

Ovogodišnji „Letnji Davos“ održava se, kako se ocenjuje, u znaku Četvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.

Kineski premijer ukazao je na prednosti Četvrte industrjske revolucije, istakavši da unilateralizam ne može da ponudi prava rešenja za izazove s kojima se svet suočava.

Li je najavio da kineska vlada namerava da sprovede poresku reformu čiji je cilj smanjenje tereta preduzeća, i dodao da će se ravnopravno tretirati domaća i strana preduzeća, najavljujući dalja unapređenja poslovnog okruženja.

Istakao je da Kina neće nikada podsticati svoj izvoz devalvacijom nacionalne valute i naveo da će umesto u nadmetanju u devalvaciji, Kina raditi na održavaju stabilnosti kursa.

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab rekao je da je svet trenutno suočen s dovođenjem u pitanje globalizacije politikom protekcionizma i ukidanjem međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

„U tom periodu tranzicije i tarnsformacije, ne smemo odustati od multilateralizma i globalnog reda“, poručio je Švab.

Naglasio je da Četvrta industrijska revolucija ima potencijal da poveća kvalitet i obezbedi mogućnost da se svet suoči s ključnim izazovima, da se živi zdravije, duže, i da se vodi harmoničniji i ispunjeniji život.

„Ova revolucija je zasnovana na povezanosti i činiće svet još globalnijim. Treba više globalizacije, a ne manje“, uveren je Švab.

Najavio je da će posle 40 godina saradnje Svetskog ekonoskog foruma i Kine ova organizacija i Peking ući u novu fazu saradnje otvaranjem Centra za Četvrtu industrijsku revoluciju u Kini.

Otvaranju skupa „Godišnji sastanak novih šampiona“ prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se nalazi u poseti Kini.

Konferencija u Tjenđinu je, prema Svetskom ekonomskom forumu, najveća do sada s više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji razgovaraju o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.

Četiri zemlje zastupljene su na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada – pored predsednika Vučića, „Letnjem Davosu“ prisustvuju predsednik Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Latvije Raimonds Vejonis i premijer Samoe Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi.

Na novou potpredsednika vlade ili ministara predstavljeno je 38 zemalja.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/20/vucic-na-ekonomskom-forumu-u-tjendinu-sporazum-sa-hbisom/

Uspon
Back to top button