Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Četiri lekara Opšte bolnice Valjevo ovogodišnji laureati Grada

Nagrada grada Valjeva, za dela koja predstavljaju najvrednija dostignuća u Valjevu, ove godine dodeljena je u trinaest kategorija, a dodeljene su i dve specijalne nagrade. U oblasti nauka, inovacije i pronalazaštvo nosilac je dr Dušan Ružičić. U oblasti medicine i brige o zdravlju ove godine nagrada je pripala dr Nebojši Stojakoviću. U oblasti humanost godišnju nagradu ponelo je Udruženje „Rodi se na lepom mestu“ i dr Nenad Dimitrijević. Specijalnu nagradu za životno delo dobio je dr Miroslav Srećković, predsednik Upravnog odbora Opšte bolnice Valjevo. U ime svih nagrađenih na samoj dodeli govorio je dr Miroslav Srećković, koji je imao nadahnutu i emotivnu poruku, pre svega mladima.

– Valjevo je grad u kojem sam proveo ceo život i napuštao sam ga samo onda kada sam morao radi školovanja da odem u Beograd. Svi vi koji ste ovde prisutni, a i oni koji nisu imaju pravo da me pitaju otkud u Valjevu ovoliko mladih talenata među nagrađenima? Videli ste da među nagrađenima ima onih koji su različitih zanimanja i koji su različitih godina. Ali ono što mene posebno raduje jeste da se među nagrađenima nalaze mladi. Iskoristio bih priliku da danas poručim mladima da treba da sagledaju sve okolnosti u kojima živimo. Da dobro razmisle, koje su to prave vrednosti i da odrede pravce delovanja. U tom smislu da se među Valjevcima rađaju talenti, koji će moći da doprinesu, da grad Valjevo bude što lepši, što bogatiji i u njemu žive život što udobnije – rekao je dr Miroslav Srećković, koji je nagradu posvetio unucima, sa željom da slede njegov put i život provedu u Valjevu. Dr Miroslav Miša Srećković je profesionalnim i društvenim angažovanjem kako u minulim tako i ovoj godini dao veliki doprinos afirmaciji, ne samo Valjeva, već i valjevskog kraja u svim oblastima na prostorima Srbije, ali i bivše Jugoslavije. Dr Miroslav, Miša Srećković rođen 18.10.1939. u Valjevu, od oca Vladimira, medicinskog tehničara i majke Zorke, domaćice. Osmogodišnju školu i gimnaziju završio u Valjevu. Diplomirao 1964. godine na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, i stekao zvanje doktora medicine. Završio je 1974. godine na Univerzitetu u Beogradu specijalizaciju iz oblasti ortopedije i traumatologije, a 1989. godine na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu je završio postdiplomske studije i stekao zvanje magistra medicinskih nauka.Objavio oko 40 stručnih radova, nakon čega mu je 1980. godine priznato zvanje primarijusa u oblasti medicine. Izabran 1974. godine za sudskog veštaka iz oblasti svoje struke čime se i sada bavi, a na taj način zadržava kontakt sa svojom strukom. Jedan je od osnivača valjevske ortopedije. Tokom radnog veka obavljao mnoge odgovorne dužnosti, bio načelnik Odeljenja ortopedije i traumatologije valjevske bolnice, direktor bolnice od 1982. godine u dva mandata i generalni direktor Zdravstvenog centra Valjevo od 1990. do 2000. godine, a nakon toga do kraja radnog veka, 2005. godine, kao lekar specijalista, nastavlja da se bavi svojom strukom u Odeljenju za ortopediju i traumatologiju. I u sadašnjem vremenu ostaje u kontaktu sa svojom matičnom ustanovom najpre kao član a sada kao predsednik Upravnog odbora valjevske bolnice. Angažovanje u Upravnom odboru sve vreme obavlja volonterski, motivisan entuzijazmom i željom da ostane u kontaktu sa zbivanjima u instituciji u kojoj je proveo radni vek.Sva životna razdoblja i radni vek proveo je vođen motivom da nije pomogao svakome kome je želeo, ali je pomogao svakome kome je mogao.

Dr Dušan Ružičić, najmlađi doktor nauka u istoriji Valjevske bolnice.Završio je Medicinski fakultet u Beogradu 2010.godine sa prosečnom ocenom 9.81, a tokom studija je čak četiri puta dobio nagradu kao najbolji student godine.U toku programa profesionalne razmene studnata, obavio je stručnu praksu u Češkoj Republici (Brno) i Republici Nemačkoj (Ulm i Hamburg).Takođe, kao student bio je instruktor praktične nastave na Katedri za medicinsku i kliničku biohemiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.Na istom fakultetu, specijalističke akademske studije iz oblasti kardiologije upisuje školske 2010/2011.godine, a 2012.godine ih završava odbranivši temu „Klinički i laboratorijski prediktori ranog mortaliteta bolesnika sa akutnim infarktom miokarda lečenih primarnom perkutanom koronarnom intervencijom“ pod mentorstvom prof.dr.Igora Mrdovića.Specijalizaciju iz oblati interne medicine upisao je 2013.godine i završava je sa odličnom ocenom 2018.godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a doktorske studije iz oblasti kardiologije upisao je školske 2012/2013.godine. Dr Ružičić je u 2018.godini odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „POVEZANOST STEPENA RAZVIJENOSTI KALCIFIKATA ARTERIJA DOJKE I STEPENA RAZVIJENOSTI KORONARNE ARTERIJSKE BOLESTI KVANTIFIKOVANIH SYNTAX SKOROM „, a pod mentorstvom dr.Branka Beleslina sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.Dr Ružičić zaposlen je od decembra 2010.godine u Opštoj bolnici Valjevo, na Odeljenju kardiologije i koronarne jedinice i Odseku za invazivnu kardiološko-radiološku dijagnostiku sa „pace maker“ centrom. Zajedno sa svojim multidisciplinarnim timom istraživača i naučnika iz Opšte bolnice Valjevo i Medicinskog fakulteta u Beogradu, inovativna rešenja iz doktorske disertacije vezana za predikciju teške koronarne bolesti kod žena iznad 45 godina starosti, objavio je u dva prestižna međunarodna naučna časopisa sa rigoroznom recenzijom „Clinical Radiology“ I „Health Care for Women Internacional“.Dr Ružičić je autor i koautor 15 radova objavljenih na nacionalnim i internacionalnim stručnim skupovima, 5 radova objavljenih u naučnim časopisima međunarodnog značaja, kao i 5 radova objavljenih u naučnim časopisima nacionalnog značaja.

Dr Nebojša Stojković rođen je 1978 godine u Valjevu, oženjen je, otac dvoje dece.Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Valjevu. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu završio je 2004.godine, a na istom i specijalizaciju iz opšte i abdominalne hirurgije 2013.godine.Na odeljenju Opšte bolnice Valjevo radi 15.godina.Obavljao je funkciju šefa odeljenja abdominalne hirurgije, a sada je načelnik operativnog bloka sa sterilizacijom.Bavi se operativnim tretmanom benignih i malignih oboljenja digestivne tube, hepatoduodenalnoga segmenta i hirurgije pankreasa.

Dr Nebojša Stojaković je svojim izuzetnim zalaganjem tokom 2018.godine unapredio, kao i uveo nove metode u lečenju pacijenata obolelih od maligne bolesti digestivnog trakta.Posebno je značajno što je to uradio u okvirima endoskopske, minimalno invazivne hirurgije, koja je dominantna metoda u lečenju maligne bolesti u savremenim hirurgijama sveta. Efikasnost i efektivnost lečenja primenom ove metode, je značajno poboljšana.Dr Stojaković je tokom 2018.godine stekao naziv naziv hirurga eksperta, edukatora za promenu minimalne invazivne hirurgije u oblasti koloproktologije, a ova ustanova je stekla pravo za naziv „referentne“ ustanove za edukaciju hirurga iz oblasti minimalne invaizivne hirurgije u koloprokotologiji Srbije u okviru navedenog projekta.Dr Stojaković je tokom 2018 godine unapredio primenu minimalne invazivne hirurgije u lečenjenju oboljenja želudca i gušterače.

Pored toga doktor Stojaković je nesebično podelio svoje znanje sa kolegama iz kolektiva omogućivši formiranje tima hirurga koji će moći da primeni ove metode u lečenju naših sugrađana.

Udruženje „Rodi se na lepom mestu“ i dr Nenad Dimitrijević, koji je osnivač ovog humanitarnog udruženja, pokrenuli su u 2018.godini veliku i važnu humanitarnu akciju za obnovu GINEKOLOGIJE I PORODILIŠTA Opšte bolnice u Valjevu.U valjevskoj bolnici rodi se više od 1300 beba godišnje. Bebe i mame zaslužuju humano porodilište koje će imati najbolje uslove boravka na odeljenju i gde će rizik za neke neželjene događaje biti smanjen u najvećem mogućem procentu.U decembru prošle godine, organizovana je humanitarna večera na kojoj je prikupljeno 120.000 evra. Veliki broj kompanija iz Valjeva, odlučio je da podrži napore Udruženja u opremanju jednog od najznačajnijih odeljenja Valjevske bolnice. Zahvaljujući donacijama, ginekološko akušersko odeljenje Valjevske bolnice je bogatije za jedan ultrazvučni aparat visoke klase sa 4D sondom i jedan ultrazvučni aparat srednje klase, 3 CTG aparata od kojih je jedan za blizanačke trudnoće, radio nož, ginekološku stolicu, a u toku je nabavka instrumenata i aparata koji nedostaju ovom odeljenju. Članovi Udruženja „Rodi se na lepom mestu“ vode se inicijativom da stvore dobre uslove na odeljenju za mame i bebe kao i željom da omoguće novim genercijama da imaju zdravstveni sistem koji je siguran, savremen i efikasan.Kampanju je podržao i ceo tim lekara i medicinskog osoblja sa odeljenja kao i Grad Valjevo na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem.Ova akcija je naišla na veliki i pozitivan prijem građana Valjeva i ostalih opština Kolubarskog okruga, ali i brojnih Valjevaca koji žive u Srbiji i inostranstvu.Građani su sa odobravanjem prihvatili da učestvuju u opremanju odeljenja gde se rađaju deca i borave trudnice i žene, jer su svesni koliko je važno da osim poruka i podsticaja rađanju u Srbiji, žene i bebe imaju pre svega dobre uslove za boravak i lečenje. Motivacija zdravstvenih radnika koji rade u boljim uslovima i sa savremenom opremom će sigurno biti još veća i bolja. Aparati koji su već stigli, značajno su olakšali i unapredili rad zdravstvenih radnika, a samim tim i pacijentkinje i novorođene bebe imaju bolju zdravstvenu negu.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!