Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Čuveni Rasel Li potpuno raskrinkao Jeremića i Hoa

Čuveni istraživački novinar Metju Rasel Li u dokumentarnoj emisiji „Veza Hongkonga, lista Patrika Hoa” potpuno je raskrinkao Vuka Jeremića koji se stavlja u centar korupcijskog skandala, kao glavna veza između afričkih lidera i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga, biznismena Patrika Hoa, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog visoke korupcije.

Film o malverzacijama Patrika Hoa, a u kojem se pominje Vuk Jeremić, objavljen je na portalu RTHK.hk, odnosno Radio-televizije Hongkong.

U filmu o korupcionaškom skandalu vrednom skoro tri miliona dolara, u više navrata spominje se i ime Vuka Jeremića. On se u dokumentarcu navodi kao jedna od ključnih veza između uhapšenog Hoa i afričkih zvaničnika. Film se praktično bazira na Jeremiću i njegovoj ključnoj ulozi u korupcionaškoj aferi koja drma svet.

Istraživač Metju Rasel Li, koji je inače dugo izveštavao iz Ujedinjenih nacija, suđenje Patriku Hou pratio je svakodnevno i posebno se zainteresovao za ulogu Jeremića, koga je čak jednom intervjuisao u liftu sudnice. „Kada je on svedočio, pojavili su se mnogi problemi, jer je Jeremić, dok je bio predsedavajući UN-a, radio za kineski konglomerat CEFC. On je uzimao od njih novac, razmenjivao mejlove, radio mnoge stvari za njih. Za mene je zaista iznenađujuće što su se svi tužioci toliko fokusirali na Patrika Hoa i iskoristili Jeremića samo za svedočenje kako bi pokazali veze Hoa, dok je zapravo sam Jeremić uradio mnogo goru stvar. Pitao sam ga u liftu: „Kako možete da radite za privatnog biznismena dok ste predsednik Generalne skupštine UN-a”, a on mi je odgovorio: „Ja nisam optuženi ovde”.

Metju je dalje ispitivao mejlove koji su prikazani u sudu, a koje su razmenjivali Jeremić i Ho, i naveo da se ne slaže sa Jeremićem da on nije izvršio zločin.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!