Вести

Дан сећања на НАТО бомбардовање

Polaganjem venaca i cveća na spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću i spomenik palim borcima od 1990. i žrtvama agresije 1999. godine kod naselja „Milorad Pavlović“, u Valjevu je obeležen Dan sećanja na NATO bombardovanje.

Poštu su odale delegacije Vojske Srbije – Kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“, Komande garnizona Valjevo, 24. Diviziona svlr/2.br KOV, Kolubarskog okruga, Grada Valjeva, Policijske uprave Valjevo, HK „Krušik“, Subnor-a i Udruženja boraca rata od 1990.godine.

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić, ovom prilikom je istakao da, iako je prošlo 18 godina od tih događaja ne smemo ih zaboraviti.

„Polaganjem venaca na ova dva spomenika obeležavamo 24. mart početak NATO agresije na našu zemlju i na grad Valjevo. Agresija na grad Valjevo je počela nešto kasnije 14. aprila 1999.godine, a prve bombe su bačene na fabriku „Krušik“. U NATO agresiji je učestvovalo 19 zemalja, članica NATO pakta. SRJ i Republika Srbija pretrpele su ogromnu štetu i poginulo je oko tri hiljade ljudi u tom 78-dnevnom bombardovanju koje je počelo 24. marta, a završilo se 10. juna.

Grad Valjevo je posebno imao ogromnu materijalnu štetu, na fabriku Krušik je palo preko 150 bombi, a na grad 215 bombi- 215 razornih projektila uglavnom na lokaciju fabrike Krušik, na zgradu valjevskog MUP-a koja se nalazila u centru grada i koja je u tom bombardovanju srušena, na stovarište Jugopetrol u Pričeviću i na vojni centar na Divčibarama. U bombardovanju je poginulo troje, a ranjeno 48 ljudi. Ogromnu materijalnu štetu je imala fabrika Krušik i ceo grad. Ovim 24. martom obeležavamo početak tog bombardovanja, a danas je 18 godina od početka bombardovanja. Da se ne zaboravi, i onda smo rekli i mislim da to stalno treba da ponavljamo ne smemo im to ni oprostiti ni zaboraviti, da na kraju 20. veka Srbija i grad Valjevo budu na najsuroviji način bombardovani i izloženi surovoj agresiji koju je NATO pakt nazvao Milosrdni anđeo“, rekao je u današnjem obraćanju novinarima predsednik Skupštine grada Milorad Ilić.

Predsednik Skupštine Milorad Ilić ovom prilikom je ocenio da se Valjevo oporavilo nakon NATO bombardovanja. “U velikom delu fabrika Krušik  se oporavila i uspešno radi i posluje, zgrada MUP-a je izgrađena nova, objekti na Divčibarama su obnovljeni, a objekti u Pričeviću su napušteni i to stovarište više nije u funkciji i nije se obnavljalo. Može se reći da je grad uglavnom sanirao štetu i da je obnovljen od NATO bombardovanja, ali su ostale posledice. Ima još pet neeksplodiranih projektila, jedna od tih bombi se nalazi u neposrednoj blizini „Krušika“, na dubini od 11 metara i teška je oko 500 kilograma. Stručnjaci tvrde da je zalivena betonom i da ne može biti aktivirana, dok se ostale nalaze u samom „Krušiku“, rekao je predsednik Ilić prilikom polaganja venaca i cveća povodom obeležavanja Dana sećanja na NATO bombardovanje u Valjevu.

Uspon
Back to top button