Информације

Danas je Sveta Petka

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

Prema predanjima, Paraskeva, prema nekim izvorima poreklom Srpkinja, rodjena je u Epivatu u Maloj Aziji krajem 10.veka u bogatoj, poboznoj porodici. Posle smrti roditelja zamonasila se u crkvi Svete Sofije u Carigradu.

Njene mosti prenosene su mnogo puta, ali na molbu kneginje Milice, pocivale su I u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke na Kalemegdanu nalazi samo njen mali prst.

Veruje se da se na njenom grobu dešavaju čuda, a da je voda koja se obično nalazi pored njenih hramova lekovita. Sveta Petka se, prema nekim izvorima, nalazi na sestom mestu kao jedna od najvecih slava u Srba, a prema narodnim obicajima, slavska trpeza na dan Svete Petke se ne sklanja do sutradan, kada svi gosti odu, domacica okadi trpezu tri puta, sa zeljom da svetica blagosilja njen dom.

Na danasnji dan, zene ne bi trebalo da rade bilo koji posao u kuci, kaze predanje, da im ne bi trnule ruke tokom godine.

Uspon
Back to top button