Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Dijalog Beograda i Prištine suštinski za očuvanje stabilnosti

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da zvanični Beograd želi dogovor i trajno rešenje za pitanje odnosa sa privremenim institucijama vlasti u Prištini.

Dačić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Anđelinom Alfanom, na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da će zvanični Beograd uvek biti opredeljen za dijalog i neće nikoga ucenjivati, kao što to radi Priština.

Prvi potpredsednik Vlade je poručio da naša zemlja ne želi nikoga da provocira i želi da doprinese regionalnom miru i stabilnosti.

On je naglasio da bi bilo najbolje da se Kosovo ponovo ne kandiduje za članstvo u Unesku, budući da bi se na taj način izbegla politizacija te specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija.

Dačić je, odgovarajući na pitanje novinara o tome šta zvanični Beograd radi na sprečavanju učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, poručio da su i Srbija i Unesko pre dve godine izgubili više meseci na lobiranje za ili protiv Kosova u Unesku.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti da održava kontakte sa zemljama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Takođe, kako je naveo, naša zemlja će nastaviti da insistira na tome da predstavljanje Kosova mora biti asimetrično, budući da pitanje statusa Kosova i Metohije, što se Srbije tiče, nije rešeno.

U skladu sa tim, protivimo se ulasku Kosova u razne, naročito specijalizovane agencije UN, kao i tome da Kosovo bude tamo gde je mesto za države, ili ako je tamo ono mora da bude obeleženo na poseban način, što je nešto oko čega još traje spor, istakao je Dačić.

Dačić i Alfano su prethodno potpisali Memorandum o saradnji između ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja u oblasti rada dvojezičnih italijansko-srpskih odeljenja u Srbiji.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da su sveukupni odnosi sa Italijom u stalnom usponu, i najavio zajedničku sednicu vlada dveju zemalja u septembru u Srbiji.

On je naveo da će predstojeća zajednička sednica vlada biti četvrta po redu, a trebalo bi da bude održana u Novom Sadu.

To vidimo kao važnu potvrdu strateškog partnerstva, ocenio je Dačić, koji je sa Alfanom razgovarao i o Samitu EU – zapadni Balkan, koji će biti održan u julu u Trstu.

On je iskazao zahvalnost Italiji na podršci Srbiji na njenom evropskom putu, i ponovio da naša zemlja želi saradnju, mir i stabilnost u regionu, dodavši da su Italija i Nemačka dva najveća spoljnotrgovinska partnera Srbije.

Dačić je naveo da je spoljnotrgovinska robna razmena sa Italijom prošle godine iznosila 3,7 milijardi evra, pri čemu u Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija, koje zapošljavaju nekoliko hiljada radnika.

Italija je, kako je podsetio, u poslednje tri godine u Srbiji investirala 300 miliona evra.

On je, kada je reč o poseti predsednika Vlade Aleksandra Vučića Sarajevu, istakao da premijer sigurno neće odustati od planirane posete ni ukoliko postoje najave o bezbednosnim rizicima.

Ono što je politički važno, kako je istakao, jeste to da će predsednik Vlade Srbije učestvovati na skupu u Sarajevu, bez obzira na bezbednosne procene koje budu pravljene.

Dačić je naglasio da nikome nije u interesu da se situacija u bezbednosnom smislu komplikuje, i izrazio nadu da su u BiH izvukli zaključke iz onoga što se desilo u Srebrenici prilikom posete premijera Vučića i napada na njega.

Alfano je na konferenciji za novinare podvukao da je saradnja Srbije i Italije na čvrstim osnovama, kao i da ceni liderstvo Vlade Srbije koja je odlučna i snažno uverena u ono što radi u procesu sprovođenja reformi i na svom evropskom putu.

On je, odgovarajući na pitanje novinara zašto je Beograd izabrao kao prvu tačku u okviru posete zemljama zapadnog Balkana, rekao da je Beograd motor celokupnog razvoja Balkana.

Ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije je naglasio da podržava put Srbije ka EU jer je Srbiji mesto u Uniji, i istakao važnost ekonomske saradnje za osnaživanje političkih odnosa dveju država.

Prema njegovim rečima, Samit EU – zapadni Balkan u Trstu označiće unapređenje odnosa, a na tom skupu biće reči o integraciji, razvoju, autoputu prema Nišu i Draču, malim i srednjim preduzećima, uz organizovanje regionalnog foruma posvećenog borbi protiv korupcije.
Alfano je, povodom nesuglasica između Turske i Holandije, poručio da je potrebno spustiti ton i okončati polemiku, i dodao da niko nema interesa da se stvori oštar sukob sa Turskom.

Nedavno su Italija i Turska imale priliku za saradnju, podsetio je on, ali i istakao da Italija ne može da zatvara oči pred onim što se danas dešava.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!