Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Srbija ispunjava standarde EU

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Berlinu, nakon sastanka sa kancelarom Nemačke Angelom Merkel, da naša zemlja ulaže mnogo napora u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da je u pojedinim zemljama zapadnog Balkana situacija turbulentna, i izrazio uverenje da mir i stabilnost mogu da se očuvaju uz pomoć EU i Nemačke.

On je rekao da celokupni zapadni Balkan vidi kao mesto budućeg značajnog rasta, ocenivši da je Srbija na dobrom putu kad je reč o ekonomiji.

Mi poštujemo činjenicu da Merkel ceni naš trud i rad, ali i poruku da imamo još mnogo toga da uradimo. Nemački kancelar je u pravu kada govori o tome, posebno kada je reč o vladavini prava i efikasnosti pravosudnog sistema, i tu očekujemo veliku podršku i pomoć Nemačke i Unije, poručio je premijer.

On je istovremeno iskazao zahvalnost Merkel na tome što je uvek imala razumevanja za Srbiju.

Vučić je najavio da iz Berlina ide u Sarajevo, gde će sa predstavnicima vlasti te zemlje razgovarati o stvarnim, životnim pitanjima, i podsetio na predlog koji je izneo o carinskoj uniji koja bi trebalo da omogući mnogo brži protok robe i kapitala na dobrobit svih zemljama regiona.

On je, govoreći o sukobima iz prošlosti, naglasio da želimo da se to nikada više ne ponovi i da moramo da se okrenemo budućnosti.

Beograd je u pregovorima sa Prištinom imao teške poteze, kao i u odnosima sa BiH. Mislim da smo time zaslužili jednu vrstu poštovanja i da takvom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenošću možemo da gradimo poverenje između Srba i Nemaca, objasnio je premijer.

Takođe, kako je dodao, u Srbiji će uskoro biti podignut prvi spomenik podunavskim Nemcima, i to nakon 70 godina.

Kao što smo mi zadovoljni kako Nemačka tretira Srbe koji su integrisani u nemački sistem, želimo da pokažemo kakav je naš odnos prema Nemcima koji su živeli u našoj zemlji i prema onima koji žele da dođu u našu zemlju, objasnio je Vučić.

Istovremeno, premijer je precizirao da u Srbiji trenutno boravi 7.950 migranata, što je mnogo više nego u nekim okolnim zemljama.

Srbija nije članica EU, ali podnosi taj teret, rekao je Vučić i iskazao zahvalnost Nemačkoj i EU na podršci u migrantskoj krizi.

Želimo da pokažemo solidno i humano lice i uvek ćemo podržavati politiku nemačkog kancelara, kao što smo to i do sada činili, poručio je predsednik Vlade.

Merkel je, istakavši da su Srbija i Nemačka prijateljske zemlje, podsetila na to da u Nemačkoj živi 400.000 Srba i da je ta zemlja važan trgovinski partner Srbije, sa obimom razmene od približno četiri milijarde evra i investicijama u visini od 1,3 milijarde evra.

Ona je navela da danas 370 preduzeća sa nemačkim učešćem u Srbiji zapošljava 25.000 građana naše zemlje.

Kancelar Nemačke je ukazala na to da reformski proces u Srbiji ide unapred i da se ispunjavaju standardi EU, što potvrđuju i poglavlja koja su otvorena u februaru.

Želimo da se saradnja i dalje razvija i zato je važno što je premijer Vučić sproveo značajne reforme u prethodnih nekoliko godina.

Evidentan je i veliki napor kako bi se stvorila bolja atmosfera za međunarodne investicije i tako ispunili uslovi za pregovore, istakla je Merkel.

To je veliki uspeh, ocenila je ona i poručila predsedniku Vlade Srbije da nastavi reforme koje se odnose na pravnu državu i vladavinu prava.

Prema njenim rečima, o reformama ne treba govoriti kao o nečemu na šta Brisel ili EU prisiljavaju zemlje, već da je to u interesu privrednog razvoja Srbije koja, na taj način, ostvaruje uspeh.

Sredinom godine, kako je najavila, u Trstu će se održati konferencija na kojoj će se zemljama regiona objasniti šta EU očekuje od njih, istakavši da ovim zemljama treba praktičan uspeh, kao i razni infrastrukturni projekti koji će ih spojiti.

Merkel je pohvalila odnose Beograda i Prištine, kao i ulogu Srbije u migrantskoj krizi.

Mislim da Srbija ima važan zadatak u odnosu na ilegalne migracije. Uvek je vodila računa o tome da ih registruje, a mi znamo koliko je to kompleksno i koliko su teški životi ljudi u Srbiji, naglasila je ona i iskazala poštovanje prema takvom ophođenju u migrantskoj krizi.

Nemačka i EU su svesne da postoje ilegalne migracije i Srbija može da računa na našu pomoć i podršku, zaključila je nmački kancelar

izvor:srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!