Вести

Dimitrije Tucović ponovo na Slaviji

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i direktor JKP „Pogrebne uskuge” Dragan Baltovski otkrili su danas bistu Dimitrija Tucovića koja se nalazi na platou kod Narodne banke Srbije. On je tom prilikom istakao da je ponosan što se ova bista vratila na Trg Slavija, gde joj je i mesto.

– Vratili smo bistu Dimitrija Tucovića, kao što smo i obećali na početku rekonstrukcije Trga Slavija. Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni su 2016. godine u Aleji zaslužnih građana uz sve državne i vojne počasti, kako to zaslužuje jedna izuzetna istorijska ličnost i najveći teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji. Reč je o čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srbije i radničkog pokreta. Njegov spomenik se i nalazio na Slaviji upravo zato što su se ovde nalazile nekadašnje barake radničkog pokreta i gde su bila okupljanja levičara u Beogradu – rekao je Nikodijević.

On je istakao da je spomenik sada mnogo pristupačniji građanima jer mogu da priđu, polože cveće i odaju dužnu poštu.

– Drago mi je i što smo uspeli da završimo rekonstrukciju trga, ali i da vratimo spomenik pred samo obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog rata koja će biti u novembru. Dimitrije Tucović je bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je i izgubio život. Mi smo zato dužni da čuvamo sećanje na Dimitrija Tucovića, ali i na sve one događaje važne za istoriju našeg naroda – kazao je Nikola Nikodijević.

On je podsetio da se baš iz tog razloga prvi put zajednički obeležava Dan oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

– Manifestacijom „Dani slobode” od 20. oktobra do 1. novembra obeležićemo ova dva datuma nizom manifestacija i programa. Program počinje 19. oktobra multimedijalnim spektaklom Ljubiše Ristića u Šećerani, nastavlja se 20. oktobra tradicionalnim defileom ulicama grada, a zatim će svaki dan biti posvećen jednoj zemlji saveznici – istakao je Nikola Nikodijević, naglasivši da je ponosan što se na pravi način obeležavaju istorijski događaji važni za Beograd.

Događaju su prisustvovali predstavnici opština Vračar i Savski venac.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/17/dimitrije-tucovic-ponovo-na-slaviji/

Uspon
Back to top button