Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Divci dobijaju savremenu zdravstvenu ambulantu

Meštani mesnih zajednica Divci i Popučke predlažu da ambulanta dobije ime poznatog profesora i dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Radivoja Grbića.

U Divcima, na prostoru nekadašnjeg zadružnog doma izgrađena je zdravstvena ambulanta u kojoj će od sada potrebnu lekarsku i drugu pomoć moći da dobiju meštani sa teritorije pet valjevskih sela, Divaca, Dupljaja, Lukavca, Loznice i Veselinovca. Za izgradnju ove jedne od najsavremenijih ambulanti u Srbiji, koja će i dalje raditi u sastavu Doma zdravlja u Valjevu, iz sredstava Kancelarije za obnovu i pomoć Vlade Republike Srbije i Evropske unije, kao i budžeta Grada Valjeva, utrošeno je 10 miliona dinara.

– Divci su i do sada imali zdravstvenu ambulantu, ali je ona bila smeštena u dotrajaloj i oronuloj zgradi koja nije bila bezbedna ni za pacijente kao ni za zdravstveno osoblje, a time i pružanje usluga. Zbog toga je u jednom trenutku zapretila opasnost da ambulanta bude i zatvorena, kaže za VA1.info Zaven Der Hazarjan, direktor Doma zdravlja u Valjevu.

Na prostoru od 100 kvadratnih metara nalazi se čekaonica za pacijente, lekarska soba, laboratorija, previjalište i priručna apoteka. Zahvaljujući tome pomoć će moći da se pruži za 2500 stanovnika ovog kraja.

Živan Erić, predsednik Mesne zajednice u Divcima, u razgovoru za VA1.info ističe, da je uz rešavanje problema vodosnabdevanja, ovo bio, takođe, jedan od velikih problema ovog kraja Kolubare, na čije se rešavanje čekalo godinama. Ima predloga da zdravstvena ambulanta nosi ime poznatog doktora medicinskih nauka, Radivoja Grbića, dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu. On je bio jedan od retkih profesora ovog fakulteta koji je u tri mandata bio njegov dekan i zbog toga, kao i po tome što je nesebično pomogao narod ovog kraja, zaslužuje da ambulanta nosi njegovo ime, a i rođen je u susednom selu Popučke.

Uz novu savremenu ambulantu, saznali smo od Erića, biće uz pomoć Ministarstva zdravljaa podignuta i montažna stambena zgrada za potrebe lekara koji bi u svako doba mogao da pruži pomoć meštanima.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!