Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Obeležen Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Valjevu

Povodom Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Valjevu, danas su predstavnici grada Valjeva i Vojske Srbije položili vence i cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima 1991. -1999. godine.
Tim povodom, Načelnik gradske uprave Aleksandar Vujić -Subotić izjavio je da se danas se navršava 17 godina od NATO bombardovanja naše države i da je Valjevo jedan od gradova koji je bio najviše pogođen bombardovanjem. “Svi mi imamo obavezu da uspomena na heroje koji su svoje živote dali braneći našu otadžbinu i njene građane, na nedužne žrtve koje su stradale, kao na one koji su ostali bez domova nikada ne bude zaboravljena. Svi mi zajedno imamo obavezu da ovaj događaj nikada ne zaboravimo ni u političkom smislu a ni kao građani”.

Foto: valjevo.rs
Foto: valjevo.rs

U bombardovanju Valjeva koje je počelo 14.aprila 1999. godine poginula su tri Valjevca a povređeno preko 50 građana. Na Valjevo i okolinu palo je 215 bombi, a najviše – 150 palo je na fabriku “Krušik”. U toku bombardovanja uništena je zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama. U toku NATO vazdušne agresije u Valjevu je srušeno pet stambenih zgrada, a oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!