Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Do kraja marta nova odluka o broju zaposlenih u opštinama

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja marta biti doneta nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama za ovu godinu.

Brnabić je na skupu, na kojem je potpisan Memorandum o razumevanju sa 20 lokalnih samouprava u okviru projekta “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi”, objasnila da je najveća promena u odnosu na prethodne ta što se neće ići linearno u smanjivanje, a biće omogućeno i novo zapošljavanje.

Ona je navela da se razmišlja o tome da se lokalne samouprave podele u sedam grupa, kako bi se dozvolilo zapošljavanje onim opštinama koje imaju manji broj zaposlenih od optimalnog.

Brnabić je, da bi fiskalni efekat bio neutralan, najavila mnogo drastičnije smanjivanje broja zaposlenih u nekim lokalnim samoupravama koje do sada nisu uspele da dođu do optimalnog broja zaposlenih.

O novom zapošljavanju, kako je objasnila, trebalo bi da odlučuje komisija kojoj će biti promenjen sastav, tako da će jednog svog predstavnika u tom telu imati i resorno ministarstvo.

Ona je izrazila očekivanje da će početkom marta svim lokalnim samoupravama biti upućen novi predlog o maksimalnom broju zaposlenih, pri čemu je Ministarstvo otvoreno za konsultacije sa svakom lokalnom samoupravom pojedinačno.

Brnabić je ocenila da su linearnim smanjivanjem broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, nažalost, kažnjene neke od najprofesionalnijih i najracionalnijih opština, a da ništa nije urađeno da se broj zaposlenih smanji u onim opštinama koje su imale broj zaposlenih koji je daleko iznad optimalnog broja.

Istovremeno, ona je ukazala na značaj projekta “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi” jer će omogućiti punu implementaciju Zakona o zaposlenima u pokrajini i lokalnoj samoupravi i dodatnu profesionalizaciju javne uprave.

Javna uprava će se, kako je navela, prvenstveno baviti ljudskim resursima i kadriranjem kako bismo imali što profesionalniju, efikasniju i transparentniju lokalnu samoupravu.

Prema njenim rečima, u narednom periodu očekuje nas formiranje nacionalne akademije za javnu upravu, koja će se baviti i lokalnom samoupravom, što će ujedno biti i prvi mehanizam koji će obezbediti kontinuirano obrazovanje državnih službenika.

Pored toga, predviđene su i izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi koje treba da osiguraju mnogo veću međuopštinsku saradnju, što je još jedan način racionalizacije državne uprave, zaključila je Brnabić.

Memorandum o saradnji i razumevanju u okviru projekta “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi” potpisali su u Skupštini grada Beograda predstavnici Kancelarije Saveta Evrope i 20 lokalnih samouprava.

U projekat, čija vrednost iznosi dva miliona evra, uključeni su Beograd i gradske opštine Stari grad i Savski venac, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Kraljevo, Smederevo, Zrenjanin, Čačak, Valjevo, Loznica, Pirot, Bač, Trstenik, Medveđa, Raška, Svrljig i Bujanovac.

http://www.srbija.gov.rs/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!