Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Dobavljači “Merkatora S” da nastave sa isporukom robe

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) sutra pripremiti plan čiji je cilj da se obezbedi da novac iz kompanija koje su povezane u sistem “Agrokor” ne odlazi iz Srbije.

učić je u Palati Srbija, na sastanku sa predstavnicima dobavljača kompanije „Merkator S“, koja je deo „Agrokor“ koncerna, istakao da će to biti učinjeno jer ne se neće dozvoliti da svi potonemo.

Mi probleme ovde za sada nemamo, ali nećemo da se oni pojave. Deo tih preduzeća vezanih za “Agrokor” će da potone, ali mi ne damo da se to desi nijednom preduzeću iz Srbije, poručio je premijer, imajući u vidu kompanije “Frikom”, “Dijamant”, “Mivela” i “Nova sloga”, ali i sistem dobavljača kojih je više od 600.

Možemo da uradimo, i to bi bilo u okviru podrške Vlade, kako da rešimo 102 miliona dugoročnih kredita, a za druge kompanije, vodićemo računa o tome da novac ne odlazi van Srbije, rekao je Vučić.

Ne možemo i nećemo svi da potonemo sa “Agrokorom”, ponovio je premijer i zaposlenima u “Merkatoru Srbija” poručio da budu spokojni i rade normalno.

On je najavio i da će razgovarati sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom da “Merkator S” ima i dalje nezavisan upravljački bord jer, kako je objasnio, hoće sa Cerarom da postavi tu vrstu bloka prema problemima koje imaju u Hrvatskoj.

On je rekao da ceni mere koje su preduzeli u Hrvatskoj, da im želi svu sreću, ali da smatra da su problemi teško rešivi.

Ovde, u Srbiji, država neće puštati blokade, niti bilo šta slično, sve će se isplaćivati kao i do sada, istakao je Vučić i potvrdio da će u “Merkatoru S” i dalje biti najbolja roba na rafovima.

On je ukazao na to da će biti problema koji će stizati iz regiona, ali je još jednom naglasio da nema nikakvog razloga za paniku.

Dobavljači i potrošači nemaju razloga za to, ponovio je Vučić i napomenuo da svi znaju koliko je oprezan u procanama i izjavama, i da to ne bi rekao da ne smatra da gotovo ne može da garantuje tako nešto.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež iskazao je, u zajedničkom obraćanju medijima nakon sastanka, zahvalnost premijeru i Vladi na tome što je na problem reagovala brzo i sa velikom ozbiljnošću.

Generalni direktor kompanije “Merkator S” Aleksandar Seratlić rekao je da ta kompanija nastavlja da posluje normalno, i da veruje da je ovim sastankom Vlada stvorila okvir sigurnosti.

Predstavnik dobavljača Miroljub Aleksić ukazao je na to da dugovanja “Merkatora S” bankama iznose 102 miliona evra, da u skladištima ima robe u vrednosti od 80 miliona evra, a da su dugovanja prema dobavljačima, koja se redovno izmiruju, 40 miliona evra.

Dobavljači “Merkatora S” treba da budu spokojni i da nastave da rade, odnosno da isporučuju robu, zaključio je Aleksić.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!