ВестиПривреда

Велики успех наградне игре „Узми рачун и победи“

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da su građani u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ poslali ukupno 8.565.007 koverata.

Minimalna vrednost poslatih fiskalnih računa procenjuje se na 70 milijardi dinara, od čega direktni prihod budžeta iznosi više od devet miliona evra.

U proseku, svaki građanin Srbije poslao je 1,2 koverte, a prema procenama organizatora u nagradnoj igri je učestvovalo između 25 i 40 odsto stanovništva, što je višestruko bolji rezultat nego u Slovačkoj, koja je primer dobre prakse u organizaciji fiskalne lutrije.

U nagradnom fondu našle su se 742 nagrade u vrednosti od 135.344.181,46 dinara.

Zaključno sa jučerašnjim danom, izdato je ukupno 548 potvrda o dobitku i građani su preuzeli 351 nagradu, među kojima četiri stana i 49 automobila fijat 500L.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave čestita svim dobitnicima i izražava zahvalnost građanima na aktivnom učešću u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi” i velikoj podršci koju pružaju suzbijanju sive ekonomije.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da je važno da građani nastave da uzimaju fiskalne račune i slipove jer porez koji se plaća prilikom kupovine roba i usluga odlazi u budžet Republike Srbije, a to znači veća ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu i javne usluge.

Plaćanjem poreza, kako je naglasila, svi zajedno učestvujemo u stvaranju boljeg društva za sve nas.

U direktnim prenosima na Prvom programu Radio-televizije Srbije (RTS) i putem lajv-strima na sajtu www.uzmiracun.rs izvučeno je ukupno 815 koverata, od kojih 73 nisu bile u skladu sa pravilima – najčešće greške su iznos računa ispod 100 dinara, računi stariji od 1.1.2017. godine, kao i pomešani fiskalni računi i slipovi.

Naknadno je utvrđeno i da je 18 izvučenih koverti poslato na maloletna lica, kojima je po Zakonu o igrama na sreću zabranjeno učešće u nagradnim igrama. Nagrade koje zbog toga neće biti dodeljene su pet mikrotalasnih pećnica, dva mobilna telefona, dva blendera, dva tableta, jedan frižider, tri laptopa, mašina za sudove, putovanje u Grčku i automobil fijat 500L.

Izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović istakla je da nas uspeh nagradne igre obavezuje da radimo na primeni Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije kako bismo obezbedili efikasniji nadzor na tokovima sive zone, jačanje inspekcijskog nadzora, rešavanje problema parafiskalnih nameta, smanjenje birokratije, uvođenje poreskih olakšica za početnike u biznisu i podsticaja za legalno poslovanje.

Ona je dodala da građani sve aktivnosti na suzbijanju sive zone mogu da prate na sajtu www.uzmiracun.rs.

Više od 8,5 miliona koverti sa fiskalnim računima ili slipovima koje nisu osvojile neku od nagrada u ovom ciklusu, odmah nakon završetka poslednjeg izvlačenja transportovane su u firmu „Papir servis“ i reciklirane.

O zaštiti podataka građana ispisanih na kovertama brinula je tročlana komisija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Prema odluci Vlade Srbije, priređivač nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom, Državnom lutrijom Srbije, Poštom Srbije, Republičkim sekretarijatom za javne politike i NALED-om.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button