ВестиИнформацијеПривредаРегион

ДОБРО ПРОЧИТАЈТЕ: Због закона који важе од 2017. можете заглавити тешку робију!

Evo sa čime ćemo sve morati da se suočimo u Novoj godini, a što su nadležni najavili, usvojili, i aminovali u Službenom glasniku.

Dolaskom Nove 2017. godine doći će i pregršt novih zakona, nameta, poskupljenja, pravila, biće uvedene i novine koje će nam olakšati određene poslove, a za pojedine zemlje neće nam biti potrebna neka dokumenta.

Zakoni

Primena mnogih izmena i dopuna zakona očekuje se u 2017. godini a među njima svakako najbitniji jesu Zakon o bezbednosti saobraćaja, i Krivični zakon.

Zakon o bezbednosti saobraćaja

– Vozačima u alkoholisanom stanju sa dva promila i onima koji sedaju za volan a nemaju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju trajno će se oduzimati vozila. Nov nacrt duplirao je kazne i za ostale vozače sa alkoholom u krvi.

– Ako se dete do 12 godina vozi a autu bez sedišta kazna iznosi 120.000 dinara umesto sadašnjih 30.000

Krivični zakonik

– Negiranje genocida kažnjavaće se sa šest meseci do pet godina zatvora

– Neovlašćeno držanje oružja kažnjavaće se kaznom do 12 godina zatvora

– Uvodi se krivično delo polnog uznemiravanja, proganjanja, zatim genitalnog sakaćenja, prisilnog braka, osam novih krivičnih dela iz privrednog kriminala… U krivično delo polnog uznemiravanja spada, između istalog, na primer i pričanje masnih viceva koleginici na poslu, ali samo ako ona sama ne prihvata taj način komunikacije, a za to je kazna 3 godine

– Podignuta je i maksimalna zaprećena kazna za organizovano krijumčarenje podignuta je sa 12 na 15 godina zatvora

– Novo krivično delo progananje – kažnjaveče se sa do pet godina zatvora svi koiji proganjaju osobe fizički ali i putem društvenih mreža

Dokumenta

Vozačke dozvole

– Rok za zamenu starih vozačkih dozvola novim je do 10. juna 2017. godine

– Od 1. januara 2017. godine Nemačka će priznati srpske vozačke dozvole, pa građani Srbije koji rade i žive u toj zemlji neće morati da polažu vozački ispit u toj zemlji

Lična karta

– Rok važenja ličnih karata izdatih na starom obrascu ističe 31.12.2016. godine, građani će i nakon navedenog roka moći da podnesu zahtev za zamenu lične karte izdate na starom obrascu za biometrijsku ličnu kartu i ona će im se izdavati po hitnom postupku.

Zdravstvena knjižica

– 31. decembra istekao je rok za podnošenje zahteva za zamenu starih papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim

Vize

– Srpskim građanima od Nove godine neće biti potrebne vize za boravak u Kini do 30 dana.

Zaposlenje

– Zaposlenima u Srbiji, koji rade za minimalnu zaradu, biće povećana minimalna satnica, pa će tako umesto dosadašnjih 121 dinar po radnom satu, od 1. januara minimalna satnica iznositi 130 dinara.

– Nema obezbeđenja bez licence. Preduzeća koja do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu – licencu, neće moći da obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja.

– Od 1. januara 2017. godine važe novi uslovi za dobijanje autorizacije za zdravstveno osoblje u Norveškoj za kandidate s kvalifikacijama iz zemalja koje su izvan EU / EEZ i Švajcarske, što, dakle važi i za Srbiju.

Poskupljenja

– Od januara 2017. godine počinje naplata putarine na novootvorenoj deonici od Ljiga do Preljine, a istovremeno i poskupljenje putarine na svim deonicama za 10 odsto. Kada se povećaju, od Beograda do makedonske granice ona će zbirno iznositi blizu 1.100 dinara.

– Zbog usklađivanja akcizne politike sa Evropskom unijom, umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akcize će iznositi 90 evra na 1.000 cigareta, tako da će cigarete duplo poskupeti.

Ostalo

– Roditelji će od 1. januara moći elektronski da prijave bebe u svim porodilištima u Srbiji, koja će biti uključena u projekat “Bebo, dobrodošla na svet”.

– Od 1. januara ukida se prema izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, refundacija PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

– Građani Srbije mogu već od 1. januara da počnu da skupljaju fiskalne račune kako bi učestvovali u nagradnoj igri, koju oganizuje država i kao glavnu nagradu osvojili stan u Beogradu.

Izvor: Telegraf

Uspon
Back to top button