Вести

Додељене награде града Ваљева на Свечаној академији

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i predsednik Skupštine Milorad Ilić uručili su priznanja grada Valjeva đacima generacije, dobitnicima nagrade, kao i javna priznanja Ambasadi Republike Češke i NJ.E. ambasadoru Republike Belorusije Vladimiru Čuševu, na Svečanoj akademiji održanoj povodom obeležavanja Dana grada Valjeva 20. marta.

foto:Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i predsednik Skupštine Milorad Ilić uručili su priznanja grada Valjeva đacima generacije

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, čestitao je dobitnicima nagrade i priznanja. „Dali ste značajan doprinos u svom radnom i životnom veku. Želim da poručim deci koja su dobila nagradu, da ih čeka jedan period koji se uvek u životu smatra najlepšim dobom, a to je đačko doba. Deco, možete se dokazati u svojim profesijama, samo velikim radom, trudom i zalaganjem“, poručio je gradonačelnik Gvozdenović u obraćanju na Svečanoj akademiji.

foto:Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i predsednik Skupštine Milorad Ilić uručili su priznanja grada Valjeva đacima generacije

Nagrada grada Valjeva dodeljena je đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola koji su tokom dosadašnjeg školovanja ostvarili izuzetne rezultate iz prirodnih i društvenih nauka ne samo na takmičenjima u državi, već i u inostranstvu.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i predsednik Skupštine Milorad Ilić uručili su priznanja grada Valjeva đacima generacije

U oblasti privrede, nagrada grada Valjeva dodeljena je Društvu za proizvodnju, trgovinu na veliko i malo “VEGA“ doo Valjevo koje je savremeno organizovano privredno društvo sa dinamičnim investicionim ciklusom u nove kapacitete i savremena transportna sredstva. “Vega“, predstavlja jednog od najznačajnijih snabdevača tržišta Srbije farmaceutskim, hemijskim i medicinskim proizvodima – snabdeva više od hiljadu privatnih apoteka, sve državne apoteke u Srbiji kao i apoteke pri domovima zdravlja.

foto:Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i predsednik Skupštine Milorad Ilić uručili su priznanja grada Valjeva đacima generacije

U oblasti poljoprivrede, nagrada grada Valjeva dodeljena je  VEROLJUBU BOŠKOVIĆU, uspešnom poljoprivrednom proizvođaču iz Pričevića, koji  spada u red istaknutih proizvođača kako voća tako i mleka.

foto:Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i predsednik Skupštine Milorad Ilić uručili su priznanja grada Valjeva đacima generacije

Nagrada u oblasti obrazovanja i vaspitanja nagrada je uručena mr JOVANKI D. BOŽIĆ,  profesorki sociologije u Valjevskoj gimnaziji. Jovanka Božić je više od četiri decenije uspešan profesor društvenih nauka u Valjevskoj gimnaziji. Izvela je 40 generacija izvrsnih učenika, danas ostvarenih lekara, profesora, advokata, inženjera, naučnika, pisaca, novinara, pre svega časnih, dobrih i velikih ljudi na koje je kao čovek i kao njihov profesor ponosna.

U oblasti stvaralaštva i dostignuća učenika i studenata nagrada je pripala IVANU BAZRĐANU, studentu druge godine doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.Trenutno je na šestomesečnom usavršavanju na Odseku za slavistiku, na univerzitetu Martin-Luter.

Nagrada grada Valjeva u oblasti nauke, inovacije i pronalazaštva dodeljena je prof. dr MIROLJUBU IVANOVIĆU,  profesoru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare u Sremskoj Mitrovici. Radio je u Ministarstvu prosvete, vršio je dužnost direktora srednje škole u Koceljevi, dužnost zamenika direktora na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Nagrada grada Valjeva u oblasti medicine i brige o zdravlju dodeljena je  dr NIKOLI SIMIĆU,  specijalisti ginekologije i akušerstva. Kao šef odseka Operativne ginekologije aktivno je učestvovao u operativnom programu kao operator ali kao i asistent i edukator. Dolaskom u Službu doneo je mnogo novina sa klinika u Beogradu, Zagrebu i Pragu. Mnoge od procedura je implementirao u rad službe i zajedno sa dr Milanom Popovićem prvi uveo fanenstil rez u radu ginekoloških operacija i carskih rezova.

Nagrada grada Valjeva dodeljena je u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada: LEPOSAVI PIRGIĆ, predsedniku Udruženja dece, omladine i odraslih sa smetnjama u razvoju „ZAGRLJAJ“, Valjevo, humanitarniom radniku uz brojne programe namenjene deci sa invaliditetom.

U oblasti umetnosti i  kulture, nagrada grada Valjeva dodeljena je MILOŠU SMILJANIĆU-ŽUĆI direktoru Centra za kulturu. Više od 40 godina se bavi folklorom kao igrač, a potom kao umetnički rukovodilac i koreograf u KUD Abrašević i KUD Gradac; osnivač je i umetnički rukovodilac udruženja Sveti Georgije čiji je i aktivan član; osnivač i mentor horića Srculence; autor je dve knjige dečijih pesama; autor je romana Živojin Mišić-Suvoborski zmaj; potvrdio se kao tekstopisac i kompozitor; autor je muzike za dva dokumentarna filma: Valjevska bolnica i srpski Holanđanin Arijus van Tinhoven; kao muzički saradnik i koreograf učestvovao je u snimanju serija: Ranjeni orao, Greh njene majke i Šešir profesora Koste Vujića; osvajao je prve  nagrade na prestižnim festivalima: Beogradsko proleće, Zlatna tamburica u Novom Sadu.

Nagrada grada Valjeva u oblasti čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja, dodeljena je  BOŽINU JANEVSKOM lekaru, piscu, pesniku i publicisti-samostalnom istraživaču. Do danas je u oblasti beletristike objavio romane:“Lovačka koliba“ i „Ustoka“, dve zbirke proznih minijatura “Lovački ogled i ogledalca“ i „Gračanska  vitla i meandra“, zbirku poezije „ Na krvnom tragu kao i zbirke novela „Crna planina“, “Čarna Gora“, „Zbogom dragi kaplare“, više radova u oblasti istraživačke publicistike vezanih za zavičaj, niz istraživačkih priloga u elektronskim i štampanim medijima.

U oblasti  sporta, nagrada grada Valjeva dodeljena je TAMARI SALAŠKI atletičarki iz Valjeva. Tamara je perspektivna i uspešna sportiskinja koja se bavi atletikom već dvadeset godina. Najveće sportske rezultate postigla je u 2016.godini kada je više puta obarala državni rekord Srbije u disciplini 400m koji trenutno iznosi 51,89 sekundi. Time je ispunila normu za Olimpijske igre 2016. godine i učestvovala je na takmičenju u Riju. Na Olimpijskim igrama ne samo da je predstavljala Srbiju, već je bila i jedini atletičar iz Valjeva i osvajanjem 32. mesta je na dostojan način predstavila naš grad

Na Svečanoj akademiji dodeljene su i dve specijalne nagrade.

Specijalna nagrada je dodeljena Dr  DRAGIŠI PAVIĆEVIĆU, za životno delo. Radni vek je proveo u zdravstvenim ustanovama u Valjevu, gde je preko trideset godina radio kao specijalista hirurgije i subspecijalista onkološke hirurgije. Dugi niz godina bio je rukovodilac operacionog bloka. U svom radnom veku izvršio je preko tri hiljade radikalnih operacija dojke po čemu je bio poštovan i cenjen u stručnim hirurškim krugovima u Srbiji. Pored operacije dojki, uspešno je operisao sve slučajeve iz opšte i vaskularne hirurgije. Stručno se usavršavao na Vojno medicinskoj akademiji.

Specijalna nagrada grada Valjeva dodeljena je MILORADU RADOJČIĆU dipl. specijalnom pedagogu u penziji i publicisti, za poseban doprinos razvoju i afirmaciji grada. Više od  pedeset  godina  aktivno i kreativno učestvuje  u društvenom životu Valjeva, a najveći deo svog stvaralačkog rada je posvetio istraživanju zavičajne prošlosti o  čemu je ostavio trag u mnogobrojnim knjigama, zbornicima, leksikonima.  Tokom 2016. godine angažovao se kao predsednik Okružnog udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine Kolubarskog okruga, kao član Književne zajednice Valjevo. Za svoj rad dobio je Orden rada sa srebrnim vencem Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti II stepena, Medalju zasluga za narod, Srebrnu plaketu  opštine Valjevo i više drugih piznanja,plaketa,povelja zahvalnica.

U ime svih nagrađenih, zahvalio se dr Dragiša Pavićević.

Skupština grada Valjeva je donela odluku o dodeli javnog priznanja-plakete grada Valjeva Ambsadi Republike Češke i njegovoj ekselenciji ambasadoru Republike Belorusije Vladimiru Čuševu.

Ambsadorka Republike Češke NJ.E IVANA HLAVSOVA, primila je plaketu koja je dodeljena Ambasadi Republike Češke u Republici Srbiji,  za doprinos kontinuiranom razvoju i unapređenju sveobuhvatnih međusobnih odnosa grada Valjeva i Republike Češke. Vlada Republike Češke je preko mnogobrojnih investicija u Valjevu (ulaganje u crpne stanice Paklje i Gradac, vodovod Boričevac, rekonstrukcija fabrike za preradu vode, uređenje Jaza, toplifikacija grada i Bolnice, izgradnja Transfer stanice) direktno uticala na poboljšanje uslova života građana Valjeva, posebno u oblastima vodosnabdevanja, grejanja i odlaganja otpada. Povezujući Valjevo sa češkim gradovima i uspešnim kompanijama, Ambasada podstiče dalje investiranje i sprovođenje zajedničkih projekata na dobrobit građana Valjeva, čime zavređuje posebnu pažnju i zaslužuje dodelu javnog priznanja grada Valjeva za zasluge i doprinos kontinuiranom razvoju sveobuhvatnih odnosa grada Valjeva i Republike Češke.

Javno priznanje i plaketa grada Valjeva dodeljena je NJ.E. Vladimiru Čuševu  ambasadoru Republike Belorusije u Republici Srbiji, za izuzetan doprinos uspostavljanju saradnje i  daljem osnaživanju međusobnih odnosa grada Valjeva i Republike Belorusije. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji grada Valjeva i grada Molodečno u Republici Belorusiji uspostavljena je saradnja između ova dva grada. Imajući u vidu veliki potencijal za dalje unapređenje saradnje u oblastima privrede, turizma i kulture ozvaničena saradnja sa gradom Molodečno, uz nastavak podrške Ambasade Republike Belorusije na čelu sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Vladimirom Čuševim,  nesumnjivo će voditi daljem osnaživanju međusobnih odnosa između grada Valjeva i Republike Belorusije.

Svečanoj akademiji, pored ambasadora, kao i brojnih zvaničnika, prisustvovali su narodni poslanik Dragomir Karić, Branko Ružić, visoki funkcioner SPS-a i direktor JP „Srbijavode“ Goran Puzović.

U programu Svečane akademije učestvovali su Gradski hor „Abrašević“ i gudački orkestar „Feniks“.

http://www.valjevo.rs/

Uspon
Back to top button