ВестиПолитика

др Михаило Јокић: „Нејединство владајуће већине отежавало рад Скупштине“

Подржавањем понашања неких одборника владајућа већина на тај начин покушавала да „руши“ и председника, а самим тим и целокупну концепцију рада Скупштине. – У Градском већу морају да буду најбољи и најспособнији људи без обзира на њихову (не)партијску припадност. – Као посланик залагаћу се да Ваљево буде више него до сада присутно у Републици и министарствима

Др Михаило Јокић, председник Скупштине града Ваљева ових дана се поново, након краће паузе, нашао у председничкој столици.

Тим поводом на почетку разговора за VA1.info, питамо др Јокића како се десило да није председавао на последње две неуспеле седнице Скупштине које су прекинуте због недостатка кворума:

– Нисам, јер нисам имао договор са онима који су водили овај град. Припреме за одржавање седнице рађене су мимо мене, мимо мог знања и мојих обавеза. Првобитно је било предвиђено да се седница одржи крајем фебруара, али тако није урађено. Очекивао сам да ће у међувремену стићи решење надлежног суда у вези насталих неспоразума са председавањем. Наредној седници нисам могао да присуствујем из познатих разлога. Све у свему није било жеље супротне стране, пре свега градоначелника Терзића, да учествујем у раду Скупштине, па ме не изненађује ни резултат скупштинског заседања. Владајућа већина могла је да донесе и одлуку да Скупштину води мој заменик или да изабере новог председника.

– И ова, као и претходне седнице, имала је буран ток. Да не помињемо чупање микрофона, поливање водом, ружне речи. Да ли је морало да се све то догоди?

– То је могло да се догоди само у Ваљеву где владајућу већину, коју су саставили социјалисти, чини чак 12 странака и група грађана са 28 одборника. То је имало високу цену у виду чињења разних уступака. На почетку, седнице Скупштине су биле ефикасне, рационалне и конструктивне, а затим је неко из владајуће већине, не знам из којих разлога, подржавајући једног одборника покушао на тај начин да „руши“ мене као председника, а тиме и целу концепцију одржавања седница. Да сам добио подршку, ја бих на основу старог пословника имао довољно овлашћења да оне који желе да праве неред и отежавају рад Скупштине, елиминишем. Међутим, они су у прљавој игри против мене све то подржавали, они су их на то навикли, понекад су они били и на мојој страни, што је све водило распаду система.

– Шта бисте, ипак, издвојили као успех у раду, а шта је могло да буде боље?

– Лично нисам успео да остварим ни део својих планова. У старту сам имао неразумевање градоначелника за моје намере у домену буџетског пословања, иницијативе везане за Беовоз, куповину „Узора“, „Градца“, и других. Једноставно, те моје иницијативе су на старту одбијене, јер нисам био члан владајуће већине. Ипак, без обзира на опструкције чак обе градске управе, успео сам да помогнем грађанима да ступе у контакт са надлежним службама, да убрзавам решавање њихових захтева. Моје је гесло било да на сваки поднети захтев грађани морају да добију писани одговор, без обзира да ли су или нису у праву, да ли је захтев био реалан. Сматрам да те службе постоје због грађана, а не обрнуто.

– Стиче се утисак, господине Јокићу, да је у припремама за одржавање седница Скупштине било и тешкоћа?

– То је истина. Неке од седница Градског већа одржаване су скоро пред само заказивање седнице Скупштине, па није било времена да се прегледају сви материјали за скупштинско заседање, да се исправе грешке и поправи неквалитетан материјал. Истина, некада се каснило и због накнадно добијених захтева из Републике да се нека од питања ставе на дневни ред. Нажалост, неке од одлука које је доносила Скупштина нису се ни поштовале, како од стране Градског већа, тако и Градске управе, а по закону то мора да се поштује. Примера ради, још се не зна колика је имовина града, ко располаже великим бројем станова и ко их користи.

– Шта би по Вама, господине Јокићу, требало учинити да рад Скупштине буде ефикаснији и делотворнији, без злоупотребе говорнице?

– По мени, вишесатно заседање Скупштине била је организована опструкција, јер ме владајућа већина није подржавала у већини случајева. Недостајао је поштенији однос у коалицији који је био неопходан, без обзира на чињеницу да ја нисам био део владајуће већине. Основна је грешка што смо ми из СНС на незаконит начин удаљени из коалиције, а требало је сачекати само неколико дана да се то реши.

 

Фото: С. Бошковић
Фото: С. Бошковић

– Не знам да ли се слажете са констатацијом да је у Ваљеву у протекле четири године недовољно урађено у решавању најважнијих проблема – запошљавању, ефикаснијем раду скупштинских служби, опоравку неких привредних капацитета. Да ли је томе крива недовољна сарадња људи на водећим позицијама из Ваљева, са надлежним министарствима?

– Ваљево није имало стратегију нити је знало шта хоће. Није имало ни знања за решавање најважнијих проблема – запошљавања, а имало је новца да то решава. Упорно се одбијала могућност да купимо „Узор“, где би се касније могла отворити текстилна фабрика, затим фабрика вијака „Градац“, није решаван ни проблем „Србијанке“ која је могла, док траје судски спор, да се нађе у власништву града. Лоше се радило и код оснивања индустријске зоне, која је претворена у магацине, уместо да ту ничу мањи погони који би запошљавали Ваљевце. Одуговлачило се са пописом имовине која је овде затечена, па је тако омогућено назови неким бизнисменима да је развуку, а они нису плаћали чак ни закупнину овог простора. Оно што је основно то је да Ваљево није имало добру сарадњу са Републиком, али не због тога што овде није на власти СНС, већ због оних који су били на власти, а неспособни да ту сарадњу успоставе. Све се завршавало на писању писама разним министарствима, уместо да градоначелник и његови сарадници буду што присутнији у Београду, у министарствима где је Ваљево требало да тражи решење за остваривање својих иницијатива. Зато не чуди што је новац одлазио, примера ради, у завршетак реновирања зграде Дома ЈНА, а сада се не зна шта ће да раде са њим, уместо да је тај новац трошен за производне инвестиције. Замало да утрошимо и кредит од 200 милиона динара за индустријску зону. Све у свему, да закључим, новом руководству Ваљева биће потребна дневна комуникција са Београдом, Републиком и министарствима. Ни у касама Републике никад нема довољно новца, али има за оне који најбрже понуде програме, који могу одмах да се реализују.

– Очекујемо, господине Јокићу, да ћете Ви ускоро бити и народни посланик у Скупштини Србије? Како видите себе у републичком парламенту и везу са Ваљевом?

– Већ сам нешто од тога рекао. Ипак ћу поновити став да је Ваљеву потребно више јединства, да ухвати корак са Србијом, без обзира на то каква била владајућа већина. Трудићу се да проблеме Ваљева саопштавам на седници републичког парламента у облику посланичких питања. Такође, настојаћу да руководство Ваљева повежем са свим министарствима и осталим надлежним институцијама у Републици, да Ваљево не буде више на маргинама.

– Замало, господине Јокићу, да заборавимо на питање функционисања Градског већа?

– Последња је прилика да Градско веће буде стручно тело, без обзира какав ће расплет бити на локалним изборима. Сматрам да чланови Градског већа не морају да буду страначки опредељени, већ признати и познати у својој струци и у својој средини, јер ће на тај начин моћи највише да помогну граду, а избеће се и непотребно странчарење.

– И на крају, господине Јокићу, овог ексклузивног разговора за VA1.info, како видите резултате предстојећих избора?

– Надам се да ће грађани схватити значај подршке започетим реформама које треба реализовати у наредном периоду. Ако имају такво схватање, онда ће сигурно дати свој глас СНС, а тиме и премијеру Вучићу. Најбоље би било да и у Ваљеву СНС освоји већину, као што то очекујем и у Републици. Та веза би и најбоље функционисала, а Ваљево не би више било на маргинама дешавања.

Uspon
Back to top button