ВестиКултура

Družina Dardaneli – Liga izuzetnih džentlmena na srpski način

„Družina Dardaneli” naziv je hit strip-serijala autora Pavla Zelića i Dragana Paunovića, čija je promocija održana u Centru za kulturu. Organizatori i gosti večeri priredili su ljubiteljima ove crtačke umenosti jedan multumedijalan program, koji nije bio samo puko promovisanje, već su posetioci mogli da uživaju u zanimljivoj prezentaciji, predavanju, strip izložbi priređenoj u holu CZK, kao i upoznavanju sa autorima i crtanjem na licu mesta.

Scenarista Petar Zelić karakteriše strip kao alternativno-istorijsku SF avanturu, koja kombinuje poznate junake iz književnosti, po konceptu sličnom stripu „Liga izuzetnih džentlmena” Alana Mura i Kevina O`nila.

Foto: Z.Boskovic„Smatrao sam da taj koncept može da se primeni na našoj i na evropskoj književnosti. Ovim smo dali naše istočno-evropsko mišljenje, pre svega srpsko viđenje kako književni junaci mogu da se obrade i prilagode stripu na jedan zanimljiv način. Dali smo produženi život stripu, prilagodili junake, ali smo ostali verni suštini šta svi ti junaci predstavljaju u svojim originalnim izvorima”, pojašnjava scenarista Zelić.

Foto: Z.Boskovic

Autori su fenomenalno iskoristili i koncept super heroja. Želeli su i uspeli da daju autentične, ali naše super heroje koji takođe treba da budu idoli i uzori sadašnjih i budućih generacija. Kroz superherojski koncept reanimirali su pojedine književne junke i predstavili svoje verzije srpskih heroja. Tako je, na primer, Hajduk Stanko postao naša verzija Kapetana Amerike, besni i uvek namrgođeni Karađoz podseća jako na Hulka, Koštana je naša paralela smrtonosnoj i zavodljivoj Crnoj udovici, Vukašin Katić srpski je pandan Fjurija, a jedini pravi, nadprirodni i moćni junak Sava Savanović poredi se sa Torom, moćnim ratnikom i nordijskim božastvom. Veliku ulogu u stripu igra i lik jazavca, preuzetog iz dela Petra Kočića „Jazavac pred sudom“, koji predstavlja njihovu verziju Oka sokolovog (Hawkeye).Foto: Z.BoskovicRadnja špijunsko-hororistične avanture strip albuma „Družina Dardaneli“,  smeštena je u alternativno-istorijsku Srbiju s kraja 19. veka. Zadatak ove neobične družine tajnih agenata, koji se okupljaju u beogradskoj kafani „Dardaneli”, je sprečavanje planova austrougarske i nemačke ekipe u kojoj su Old Šeterhend, Jozef K., Halef Omar i Dobri vojnik Švejk, a neočekivanu pomoć pruža im Dama s kamelijama, kao i Pop Ćira i Pop Spira.

U stripu se mogu videti prikazi tri lokacije iz našeg valjevskog kraja, kao što su crkva Valjevska gračanica, Petnička pećina i Savina vodenica.

Foto: Z.Boskovic

Goste i prisutne Valjevce pozdravio je Dejan Bogojević, član Izvršnog veća Grada Valjeva, koji je izrazio zadovoljstvo i osećaj privilegovanosti što mu se ukazala prilika da se upoznao sa tvorcima strip serijal „Družina Dardaneli. „ Drago mi je što sam imao privilegiju da se sa njihovim radom upoznam i što mogu večeras da uživam zajedno sa vama u ovoj originalnoj strip avanturi, koja ima uspešan život i van granica naše zemlje“, rekao je u svom pozdravnom obraćanju Bogojević.

Preuzeto sa: valjevskaposla.info

Uspon
Back to top button