ВестиИнформацијеХроника

Едукацијом против опасних интернет игара

[hr style=“double“]izvor:srbija.org.rs foto:fonet[hr style=“double“]

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da su edukacija i prevencija ključni faktori u suzbijanju zloupotrebe novih tehnologija, naročito kada su u pitanju deca i mladi.

Matić je, povodom medijskih navoda i upozorenja Ministarstva unutrašnjih poslova o prisutnosti navodne opasne internet „igre izazova“ u regionu, koja je popularno nazvana „plavi kit“, potvrdila da takva pojava nije prijavljena Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu.

Ona je uputila poziv građanima i deci da se jave Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu kako bi dobili savet u vezi sa potencijalno opasnim situacijama prilikom korišćenja novih tehnologija, kao i u slučaju potrebe za prijavom bilo koje vrste uznemiravanja i zloupotrebe.

Od početka rada Nacionalog kontakt centra, od 27. februara 2017. godine, imali smo 1.528 poziva, a najčešće postavljana pitanja bila su kako bezbedno koristiti društvene mreže i kako instalirati filter za roditeljsku kontrolu, navela je Matić.

Ona je istakla da to znači da postoji svest građana o potrebi za zaštitom dece na internetu, napominjući da su prijavljeni i određeni slučajevi zloupotrebe interneta, sa elementima krivičnih dela i digitalnog nasilja, koji su prosleđeni nadležnim institucijama, ali da među njima nije bilo takozvanih „igara izazova“.

Broj telefona Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu je 19833, poziv je besplatan, a pitanja i prijave mogu se poslati i elektronskim putem, van radnog vremena, preko internet sajta www.pametnoibezbedno.gov.rs ili na mejl bit@mtt.gov.rs, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Uspon
Back to top button