Вести

Фабрике наменске индустрије бележе рекордну производњу

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević obišao je danas Privredno društvo „Milan Blagojević-namenska“ u Lučanima i kompaniju „Sloboda“ u Čačku.

mod.gov.rs

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je na sastanku zaključeno da je fabrika u Lučanima ostvarila rekordne rezultate u proizvodnji 2016. godine, i da se očekuje da proizvodnja u 2017. godini, koja je već ugovorena, bude još veća.

Takođe, istaknut je i značaj saradnje fabrike sa Vojnotehničkim institutom u razvoju novih tehnologija za proizvodnju kvalitetnijeg baruta.

Đorđević je tokom posete kompaniji „Sloboda“ u Čačku obišao Pogon za izradu čaura srednjeg i velikog kalibra i objekat Mehanička obrada rezanjem.

Ministar je nakon obilaska održao sastanak sa saradnicima i rukovodstvom te kompanije, kojem su prisustvovali i generalni direktor Zoran Stefanović i predstavnici sindikata „Slobode“.

Pomoćnik ministra Nenad Miloradović istakao je da posete predstavljaju redovni obilazak tokom kojeg predstavnici Ministarstva odbrane sagledavaju rezultate u ostvarenim postavljenim ciljevima.

FOTO:mod.gov.rs

Prema njegovim rečima, „Milan Blagojević“ je imao porast proizvodnje prošle godine u odnosu na pretprošlu za 37 odsto, a „Sloboda“ za čak 67 odsto.

Prema njegovim rečima, nivo investicija je veoma visok. Fabrika u Lučanima je prošle godine uložila šest miliona evra u nove pogone, ove godine je u planu ulaganje od sedam miliona evra.

„Sloboda“ je 2016. godine uložila sedam, a ove godine planira 11 miliona evra. Za obe fabrike možemo sa sigurnošću da kažemo da su i proizvodnja i ulaganja veoma vidljivi, istakao je Miloradović.

Obe fabrike, kako je dodao, pripadaju grupaciji „municijskih fabrika“, što je jedan od najopasnijih tipova proizvodnje.

FOTO:mod.gov.rs

U poslednjih pet godina u svetu je zabeleženo približno 80 incidenata sa tragičnim posledicama u fabrikama municije u svetu. Treba ulagati maksimalne napore da se takvi incidenti ne događaju i da se posledice minimizuju, naglasio je pomoćnik ministra.

Ministarstvo odbrane napravilo je plan pre godinu ipo za celu odbrambenu industriju usmeren na to da se maksimalno poboljšaju sve automatizovane mere da bi se sprečili incidenti, i te mere se sprovode upravo kroz cikluse investicija, podseća se u saopštenju.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button