ВестиИнформацијеПривреда

Град Ваљево у пројекту „City walk“ (Градови за пешаке)

U okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), odobren je projekat „City walk“ odnosno Gradovi za pešake – ka energetski odgovornim mestima: osnivanje pešačkih gradova u dunavskoj regiji. Predviđeno je 2,38 miliona evra za saradnju na osnivanju pešačkih gradova u dunavskoj regiji.

Bolje povezana i energetski odgovorna dunavska regija je jedan od 4 prioriteta Dunavskog transnacionalnog programa. Saradnja između partnera na projektu  podrazumeva rešavanje zajedničkih izazova koji se odnose na ekološke transportne sisteme, sa niskim stepenom buke, malom proizvodnjom ugljenika, u cilju doprinosa održivoj regionalnoj i lokalnoj mobilnosti, modalnoj integraciji i inteligentnom transportu.

S obzirom da je glavni cilj Dunavskog transnacionalnog programa razvoj koordiniranih politika i aktivnosti u oblasti programa, koje će učvrstiti obaveze vezane za strategiju Evropa 2020. ka tri dimenzije pametnog, održivog i inkluzivnog razvoja, konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije je pokrenuo projekat u trajanju od 30 meseci (od decembra 2016. do maja 2019.) čije će aktivnosti upravo doprineti ovom strateškom opredeljenju EU.

Prvom sastanku projektnih partnera projekta „City walk“ koji je održan 7. i 8. februara 2017. godine u Segedinu, prisustvovala je četvoročlana delegacija grada Valjeva na čelu sa zamenikom gradonačelnika Draganom Jeremićem. U sastavu delegacije su bili i načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić, načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Tijana Todorović  i Nenad Branković iz Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove. Time je započet proces interregionalne razmene i kooperacije koja se bavi uobičajenim izazovima vezanim za poboljšanje mobilnosti kroz efikasno kombinovanje različitih vidova transporta u urbanim predelima dunavske regije. Projekat je usmeren na tri specifična cilja i to smanjenje emisije CO2 vezane za transport, poboljšanje integrisanog korišćenja održivih vidova transporta i povećanje bezbednosti gradskih transportnih mreža i pogodnosti za život.

Projekat „City walk“ pomaže gradovima dunavske regije da smanje emisiju zagađivanja i buke i da postanu bolja mesta za život, davanjem većeg značaja ulozi održivih oblika mobilnosti u urbanom mešovitom transportu, a naročito u aktivnim oblicima transporta – kao što je pešačenje i vožnja bicikla. Da bi se to sprovelo, projekat je uglavnom usmeren na poboljšanje ključnih uslova za pešaćenje kroz izradu precizne metodologije koja obuhvata alate među kojima su i prilagođeni interaktivni vodiči za osam gradova obuhvaćenih projektom.

U okviru ovog projekta grad Valjevo će promovisati nove urbane staze, biće postavljena nova turistička i druga signalizacija, a biće organizovane i mnogobrojne aktivnosti i događaji sa ciljem da se poveća svest građana o značaju usvajanja zdravih stilova života i kretanja, urbanoj mobilnosti i zaštiti životne sredine.

izvor:valjevo.rs

Uspon
Back to top button