ВестиИнформацијеПолитикаРегион

Srbija zahvalna Austriji na pomoći u migrantskoj krizi

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je naša zemlja tokom migrantske krize pokazala svoje humano lice, s obzirom na to da je izbeglicama obezbedila sve neophodne uslove za život, ali da ne može biti sabirni centar i sama plaćati tu cenu.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, poručio da je Srbija zahvalna Austriji na podršci i pomoći u migrantskoj krizi.

On je ukazao na to da je Srbija, za razliku od nekih drugih zemalja u regionu koje su obećale da će primiti pet i deset hiljada izbeglica, a nisu primile nijednu, već su ih proterivale, suprotno tome primila svakoga, uz napomenu da u ovom trenutku gotovo sve izbeglice borave u prihvatnim centrima.

Ima i onih drugih, danas je takvih približno 500, koji ne žele da idu tamo, a problem je što neki to ne žele jer tako lakše dolaze do krijumčara, koji onda mogu da ih preko Hrvatske odvedu u neku od zemalja EU, rekao je predsednik Vlade.

On je ponovio da u Srbiji trenutno boravi 6.700 izbeglica ili ilegalnih migranta, od čega se 5.850 nalazi u prihvatnim centrima, što znači da dobijaju sve što im je potrebno za život.

Vučić je rekao da najveći broj migranata sada dolazi iz Avganistana i Pakistana, za razliku od pre godinu dana, kada su većinom dolazili iz Sirije, uz napomenu da su sada to uglavnom mladi ljudi između 16 i 30 godina, a da je porodica tek deset odsto.

Premijer je dodao da je u pogledu migrantske krize zadovoljan razumevanjem i zahvalan na pomoći Austrije, i materijalnoj i druge vrste, pre svega u policajcima koji pomažu na graničnim prelazima.

Zahvalni smo na podršci Austrije i na vozilima i jedva čekamo još bolju saradnju, poručio je predsednik Vlade Srbije.

Vučić je, kada je reč o problemima na Balkanu, rekao da njih treba rešavati mirnim putem, i složio se sa nedavnom ocenom evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana da je na Balkanu jedna iskra dovoljna da zapali sve i da to mora da se izbegne.

Srbija ostvaruje dobar ekonomski rast, veći nego većina zemalja EU, ima uređene javne finansije i manji deficit nego većina zemalja Unije, istakao je premijer i dodao da je plan da se to nastavi i ove i svih narednih godina.

Za to je, kako je naveo, potrebna i dodatna podrška Austrije, koja je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i najveći investitor u našoj zemlji.

Vučić je saopštio da se Sebastijan Kurc danas u Beogradu sastao i sa austrijskim investitorima, i poručio da Srbija želi još veće prisustvo i još veći broj austrijskih investitora.

Premijer je iskazao nadu da ćemo u skorijem periodu imati srpske investitore u Austriji, kada naša privreda dodatno ojača.

On je naglasio da očekuje da se nastavi uspešna bilateralna saradnja Srbije i Austrije, i preneo posebnu zahvalnost na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka EU, što je strateški cilj naše zemlje.

Vučić je naglasio da svaki put kada se održava međuvladina konferencija u Briselu, Sebastijan Kurc dolazi iz Beča kako bi joj prisustvovao, čime je pokazao koliko poštuje Srbiju.

Prema njegovoj oceni, Austrija je, uz Nemačku, najpopularnija zemlja Evropske unije u Srbiji.

Predsednik Vlade je iskazao uverenje da će uspešna međusobna saradnja biti nastavljena, što će dovesti i do uvećanja nivoa trgovinske razmene.

On je naglasio da između dve zemlje nema otvorenih pitanja, iako oko nekih stvari imaju drugačija viđenja, poput pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Međutim, kako je naveo, Austrija je pokazala da poštuje stavove Srbije, kao što i Srbija poštuje Austriju.

Vučić je istakao da je za Srbiju, u okviru bilateralne saradnje, veoma važan i odnos Austrije prema srpskoj dijaspori u toj zemlji, u kojoj se, kako je naveo, Srbi osećaju kao kod kuće.

Premijer je iskazao zahvalnost na svemu što Austrija čini za Srbe koji tamo žive kako bi se uspešno integrisali.

Kurc je istakao da sve ono što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine treba da bude i sprovedeno, i podvukao da je jasno da se sve dogovoreno mora primeniti.

Austrija, kako je naveo, daje doprinos kao zemlja, ali i predsedavajuća OEBS-u i članica EU, tome da dijalog Beograda i Prištine bude uspešan.

Kada nam se učini mogućim da možemo da utičemo, to radimo na obe strane, a najvažnije je da dijalog bude nastavljen, ukazao je Kurc i iskazao zahvalnost svim političarima koji dijalog vode i podržavaju ga.

Uspon
Back to top button