Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivreda

Gradska skupština ponovo prekinuta

10Odbijen predlog da se obustavi probno punjenje brane Rovni

Pre nego što je počela sednica ispred zgrade gradske skupštine okupilo se nekoliko desetina vernika sa crkvenim barjacima. Oni su protestvovali protiv punjenja brane Rovni i potapanja manastira Gračanica. Vernike je i ovog puta predvodio monah Antonije. Pored njega bio je i Mladen Obradović, predsednik Udruženja Obraz.
Na samoj sednici skupštine te je stavove energično zastupao odbornik Udruženja “Pobeda” Ljubomir Bradić. On se pozvao na uznemirenost građana, jer su se sa spoljne strane brane pojavile vlažne fleke. Bradić je uveren da su fleke nastale usled probnog punjenja brane. Predložio je zaključak da se punjenje brane odmah obustavi, a do sada napunjena voda isprazni.
U obrazloženju zaključka Bradić je još tražio da Komisija za tehnički prijem brane odgovori zašto su se vlažne fleke pojavile na spoljnjem zidu, da li su zatvarači stavljeni u funkciju, da li je alarmni sistem postavljen i da li će biti u punoj funkciji u slučaju neželjenog akcidenta. Na sve to Bradić je dodao da se punjenjem brane potapa manastir Gračanica, koji je od izuzetnog verskog, kulturnog i istorijskog značaja. On je čak zamolio gradonačelnika Terzića da sedne u kola i da se na licu mesta sam uveri da je istina to što on govori. Bradić je pri tome  pokazivao fotografije s tim flekama.

preuѕeto sa fejsb

Predlog zaključka o tome dobio je samo osam glasova za, od 30 odbornika u sali, tako da nije prošao.
Nije prošao ni predlog Željka Đukića, odbornika Demokratske stranke, da skupština donese odluku kojom bi se nezaposlenim roditeljima isplaćivalo 18 000 dinara mesečno, sve dok se jedan od supružnika ne zaposli.

Za govornicu je potom izašao Srđan Mirčetić, takođe odbornik “Pobede”. On je citirao vladiku Nikolaja da u državi u kojoj se ne poštuju vera i svetinje, neće valjati ni ekonomija i sveukupna privreda.
Pošto je Bradić razumeo da se neko smejao dok je Mirčetić citirao vladiku Nikolaja, to su njih dvojica stali pred govornicu i blokirali dalji rad skupštine.
Nakon još jedne pauze od 15 minuta, ipak je usvojen dnevni red. Prva tačka dopunjenog dnevnog reda bila je izbor Gradske izborne komisije. Skupština je konačno prvu tačku uspela da prebrodi.
U svom osmom obraćanju na ovoj sednici Bradić je još stigao da kaže kako namera vladajuće koalicije da dodatnih pet miliona dinara uplati TV Vujić Valjevo neće proći. “To je televizija vladajućih stranaka i nije najgledanija”, rekao je.
Potom je Milka Erić iz DS, kazala da ta odbornička grupa ne može dalje da učestvuje u radu nepripremljene sednice, da pokušaj demokrata da urazume većinu i uvrste u dnevni red predlog nagrada nije uspeo, i da će oni napustiti sednicu. Nakon toga više nije bilo kvoruma i sednica je prekinuta. Novi termin biće naknadno određen.

gracanica800

Pošto su građani, koji protestuju zbog Gračanice, ispunili skupštinski hol pevajući verske pesme, to je desetak policajaca čuvalo ulaz u salu sa odbornicima.
Prekid  sednice bio je znak i vernicima da se raziđu. Monah Antonije poručio je kako će od subote ispred zgrade Vlade Srbije bito organizovani svakodnevni protesti zbog potapanja Gračanice. Da je direktor brane Rovni, Miodrag Marković, javio da sada nije bilo predviđeno potapanje manastira, ali da su velike padavine tome doprinele. Kao i da je je vladika Milutin još jednom zamolio da se nivo brane zadrži na 333 metra. Tada Gračanica ne bi bila potopljena.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!