ВестиИнформацијеПривреда

Градска скупштина поново прекинута

10Одбијен предлог да се обустави пробно пуњење бране Ровни

Пре него што је почела седница испред зграде градске скупштине окупило се неколико десетина верника са црквеним барјацима. Они су протествовали против пуњења бране Ровни и потапања манастира Грачаница. Вернике је и овог пута предводио монах Антоније. Поред њега био је и Младен Обрадовић, председник Удружења Образ.
На самој седници скупштине те је ставове енергично заступао одборник Удружења „Победа“ Љубомир Брадић. Он се позвао на узнемиреност грађана, јер су се са спољне стране бране појавиле влажне флеке. Брадић је уверен да су флеке настале услед пробног пуњења бране. Предложио је закључак да се пуњење бране одмах обустави, а до сада напуњена вода испразни.
У образложењу закључка Брадић је још тражио да Комисија за технички пријем бране одговори зашто су се влажне флеке појавиле на спољњем зиду, да ли су затварачи стављени у функцију, да ли је алармни систем постављен и да ли ће бити у пуној функцији у случају нежељеног акцидента. На све то Брадић је додао да се пуњењем бране потапа манастир Грачаница, који је од изузетног верског, културног и историјског значаја. Он је чак замолио градоначелника Терзића да седне у кола и да се на лицу места сам увери да је истина то што он говори. Брадић је при томе  показивао фотографије с тим флекама.

преуѕето са фејсб

Предлог закључка о томе добио је само осам гласова за, од 30 одборника у сали, тако да није прошао.
Није прошао ни предлог Жељка Ђукића, одборника Демократске странке, да скупштина донесе одлуку којом би се незапосленим родитељима исплаћивало 18 000 динара месечно, све док се један од супружника не запосли.

За говорницу је потом изашао Срђан Мирчетић, такође одборник „Победе“. Он је цитирао владику Николаја да у држави у којој се не поштују вера и светиње, неће ваљати ни економија и свеукупна привреда.
Пошто је Брадић разумео да се неко смејао док је Мирчетић цитирао владику Николаја, то су њих двојица стали пред говорницу и блокирали даљи рад скупштине.
Након још једне паузе од 15 минута, ипак је усвојен дневни ред. Прва тачка допуњеног дневног реда била је избор Градске изборне комисије. Скупштина је коначно прву тачку успела да преброди.
У свом осмом обраћању на овој седници Брадић је још стигао да каже како намера владајуће коалиције да додатних пет милиона динара уплати ТВ Вујић Ваљево неће проћи. „То је телевизија владајућих странака и није најгледанија“, рекао је.
Потом је Милка Ерић из ДС, казала да та одборничка група не може даље да учествује у раду неприпремљене седнице, да покушај демократа да уразуме већину и уврсте у дневни ред предлог награда није успео, и да ће они напустити седницу. Након тога више није било кворума и седница је прекинута. Нови термин биће накнадно одређен.

gracanica800

Пошто су грађани, који протестују због Грачанице, испунили скупштински хол певајући верске песме, то је десетак полицајаца чувало улаз у салу са одборницима.
Прекид  седнице био је знак и верницима да се разиђу. Монах Антоније поручио је како ће од суботе испред зграде Владе Србије бито организовани свакодневни протести због потапања Грачанице. Да је директор бране Ровни, Миодраг Марковић, јавио да сада није било предвиђено потапање манастира, али да су велике падавине томе допринеле. Као и да је је владика Милутин још једном замолио да се ниво бране задржи на 333 метра. Тада Грачаница не би била потопљена.

Uspon
Back to top button