ВестиИнформацијеПолитикаРегион

Hrvatska deblokirala poglavlje 26; Vučić: Šta se promenilo?

Hrvatska je odblokirala danas otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, saopštio je danas hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir.

ZAGREB – Hrvatska je odblokirala danas otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, saopštio je danas hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir.

Štir je na konferenciji za novinare rekao da je do deblokade došlo jer su stekli uslovi.

„Stekli su se uslovi da možemo podići rezervu oko poglavlja 26, a aelim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu“, rekao je Štir.

Do odluke Hrvatske o deblokadi poglavlja 26 došlo je nakon što je u Beogradu potpisan sporazum, odnosno aneks tog sporazuma. Sporazum, koji Štir pozdravlja, potpisali su ministar obrazovanja i predstavnici hrvatske nacionalne manjine.

Potpisivanju je, kako prenose hrvatski mediji, prisustvovao je i ambasador Hrvatske, EU i Bugarske u Beogradu.

„Želim da kažem da naš zahtev poverenik Han me je izvestio i dao objašnjenje koja smo dodatno zatražili i jasno je u tim objašnjenjima da će poverenik lično biti angažovan u nadlgedanju svih obaveza na području obrazovanja manjina“, rekao je Štir.

Vučić o odblokiranom poglavlju

Premijer Aleksandar Vučić upitao je danas šta se promenilo u prethodnih sedam dana pa je Hrvatska odlučila da odblokira otvaranje Poglavlja 26, navodeći da je zahvalan toj zemlji i da se nada boljim odnosima.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da nije ni čuo da je Hrvatska „odblokirala“ otvaranje poglavlja, te upitao šta se to promenilo u prethodnih sedam dana.

„Izgleda da smo mnogo napredovali i hvala im što su konstatovali naš dramatičan napredak. Veoma sam zahvalan našim susedima i nadam se boljim odnosima u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Hrvatska je odblokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, saopštio je danas hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir, navodeći da je to toga došlo jer su se stekli uslovi.

Komentarišući napiše u pojednim hrvatskim medijima da Srbija „preti“ Hrvatskoj zbog nabavke novih aviona iz Rusije i poruke da neće dozvoliti novu „Oluju“, Vučić je upitao zašto se oni sekiraju zbog „kanti“.

„Čitao sam na njihovom sajtu da je reč o kantama, da je Vučić nabavio kante, da su ga Rusi preveslali za dzabe… Što se sekirate“, upitao je on.

Vučić je upitao da li to Hrvati nekome prete da će da nekoga biju i proteruju, navodeći da više nikada neće dozvoliti da nam neko ubija i proteruje stotine i hiljade ljudi.

Upitan da li će pozvati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na razgovor, Vučić je rekao da je spreman da razgovara, dodajući da je „dobra vest to što su Hrvati, posle našeg napornog rada odlučili da odblokiraju poglavlje 26“.

„Spreman sam da razgovaram, ali neću nikome da dozvolim, ni Hrvatima ni Amerikancima, pa ni Rusima, da unižavaju Srbiju“, rekao je Vučić.

izvor:tanjug.rs

Uspon
Back to top button