ВестиИнформацијеКултураРегион

Vučić: Najveći patriotizam je platiti porez

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je najveći patriotizam, ali i najveća obaveza plaćanje poreza, te dodao da više nema nikakvog političkog pritiska na rad Poreske uprave.

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je najveći patriotizam, ali i najveća obaveza plaćanje poreza, te dodao da više nema nikakvog političkog pritiska na rad Poreske uprave.

On je na konferenciji o suzbijanju sive ekonomije rekao da je važno da ljude naučimo da uzmu fiskalni račun, jer svaki račun, primetio je, znači „školu više za našu decu, jedan računar više za naše unučiće“.

Kao predsednik vlade, dodao je, nije dozvolio, iako je bilo hiljade slučajeva, da neko ne plati porez.

„Ne postoji nijedan slučaj da je iz vrha vlade neko intervenisao da neko ne plati porez. Bilo je slučajeva da je neko došao kod direktorke Poreske uprave, rekavši da Vučić to zna, ali je ona odgovarala da zna da premijer to nije rekao“, preneo je Vučić.

Kazao je da je veoma ponosan na činjenicu da nema nijednog fudbalskog kluba, kioska sa pljeckavicama, splava u Srbiji da može da izbegne porez pozivajući se na nekoga.

Ranije su se, kako je kazao, pare na tome zarađivale, a danas Poreska uprava radi bez ikakvog političkog pritiska.

„Niko ne sme da me pozove i pita bilo šta za porez“, ponovio je.

O porezu, licemerju, iživljavanju i šta pada iz oblaka

Plaćanje poreza osnovna je obaveza građana, koji moraju da budu pošteni i da se ponekad posvađaju sa komšijom i prijateljem za koje znaju da su biznismeni, a ne izdaju fiskalne račune, rekao je danas premijer.

Za nas je to pitanje, kako je rekao, u ovom trenutku nerešivo, jer uprkos kampanjama i 19.000 obavljenih kontrola, i dalje postoji shvatanje u društvu da to smo nekom učinili uslugu ako nismo uzeli fiskalni račun.

„To što neko ne plati porez, nismo mu učinili uslugu, već uradli nešto i protiv nas i protiv tog čoveka“, rekao je Vučić.

U celom društvu, kako je rekao, pristuno je licemerje, jer se zahteva od velikih preduzeća da plate porez, a kada ona zbog toga moraju da završe u stečaju, onda se izlazi na ulice da se to spreči.

„A kada kažemo da plate porez oni koji imaju radnje, prodaju pljeskavice ili imaju splav, i kažemo da ćemo zatvoriti objekat ako to ne urade, oni kažu da se iživljavamo na malima“, ukazao je Vučić.

Kako je konstatovao, država za neke nikada nije u pravu, kao da se, primetio je, plate i penzije isplaćuju novcem koji „pada iz oblaka“.

„To je suština problema“, zaključio je Vučić.

Plaćanje poreza je najveći patriotizam, i svi moraju da shvate da fiskalni račun koji uzmu znači ulicu više, škol, kompjuter, poručio je premijer.

Smanjivaćemo poreze na rad

Vučić je danas izjavio da je namera da se stimulišu oni koji isplaćuju veće plate i da će se ići na smanjenje poreza i doprinosa na rad.

Vucicć je na konferenciji o smanjenju sive ekonomije rekao da će se stimulisati oni koji isplaćuju plate od recimo 70.000 i više, a ne oni koji isplaćuju minimalce i još nešto „na ruke“.

On je upozorio da i kada se nešto radi uvek ima onih koji kritikuju pa na primer kažu kako se „iživljavamo“ na malima, a takvi voze poršee i džipove, a nigde da prijave zaradu i takva kola i voze upravo zbog utaje poreza.

Kako je rekao namera je i da se smanji i porez na dobit jer je želja da se podstaknu investitori i domaći i strani i to je jedna od mera od maja ili juna dogodine.

Rekao je da će se stimulisati izlazak iz sive u belu zonu ali da treba da se vidi u celom tom poslu da država ne gubi mnogo.

Premijer je ukazao i na to da, kako je rekao, na televizijama i drugim medijima svakodnevno ima priloga kako je nešto poskupelo, a inflacija na godišnjem nivou jedan odsto.

On je dodao da mu takve stvari ne smetaju u političkom smislu, navodeći da je na tom polju najveći deo svog posla završsio, i da ga u tom smislu baš briga, ali poručio da ne izmišljaju svakoga dana i uče narod da kuka.

Kao primer je naveo potrošačku korpu gde je po njima ona sve praznija, sve manje se kupuje, sve manje potrošača i zapitao kako to da za 40 godina iste priče ne ostadoše bez potrošaca.

Vučih je rekao da je cilj da finansije budu stabilne, da jačamo privredu i naveo da će do kraja mandata ove vlade stopa nezaposlenosti biti smanjena na 11, 11.5 odsto, ali da su će tu biti drugi problem, a to je premeštanje radnika na skuplja radna mesta nego što su ova danas.

On je zahvalio ali i zamolio sve da daju savete i predloge za suzbijanje sive ekonomije ističući da je nama svaki dinar više u budžetu znači i da bolje funkcionišemo u budućnosti.

izvor:tanjug.rs

Uspon
Back to top button