ВестиХроника

И даље без рехабилитације Николе Калабића

Пред Вишим судом у Ваљеву, председавао судија др Драган Обрадовић, у понедељак је одржано треће по реду рочиште поводом захтева за рехабилитацију Николе Калабића, команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини, који је после Другог светског рата проглашен за ратног злочинца, иако како тврде подносиоци захтева, Калабићу није изречена никаква званична пресуда за то дело.

На претходном рочишту своје мишљење у вези са захтевом који је поднела његова унука Весна, изјаснили су се др Бојан Димитријевић усмено, а писаним путем Милосав Самарџић, књижевник.

Након данашњег рочишта Марина Антонић, портпарол Вишег суда у Ваљеву изјавила је за VA1.info да суђење није окончано и да ће се ускоро одржати нова расправа како би се на предлог заступника Републике Србије – Вишег јавног тужиоца још неки од значајних а недостајућих доказа прикупили у вези са захтевом за Калабићеву рехабилитацију. Нисмо добили одговор на питање о којим се и каквим накнадним доказима ради, а о томе ће се сигурно више знати на наредном рочишту.

Као што је познато, Калабић се на Букуљи 1941. године прикључио четницима Косте Пећанца, али га је убрзо напустио због сарадње с Миланом Недићем. После тога у лето исте године, Калабић се на Равној гори прикључио Дражи Михајловићу и постао командант Горске гарде.

Пред Основним судом у Ваљеву Калабић је недавно, опет на захтев унуке, а пре захтева за рехабилитацију, проглашен мртвим. Међутим, до данашњег дана остала је непознаница да ли је Калабић, како је тврдила ондашња ОЗНА, после његовог хапшења и издао свог команданта Дражу Михајловића.

Uspon
Back to top button