VestiHronika

I dalje bez rehabilitacije Nikole Kalabića

Pred Višim sudom u Valjevu, predsedavao sudija dr Dragan Obradović, u ponedeljak je održano treće po redu ročište povodom zahteva za rehabilitaciju Nikole Kalabića, komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji je posle Drugog svetskog rata proglašen za ratnog zločinca, iako kako tvrde podnosioci zahteva, Kalabiću nije izrečena nikakva zvanična presuda za to delo.

Na prethodnom ročištu svoje mišljenje u vezi sa zahtevom koji je podnela njegova unuka Vesna, izjasnili su se dr Bojan Dimitrijević usmeno, a pisanim putem Milosav Samardžić, književnik.

Nakon današnjeg ročišta Marina Antonić, portparol Višeg suda u Valjevu izjavila je za VA1.info da suđenje nije okončano i da će se uskoro održati nova rasprava kako bi se na predlog zastupnika Republike Srbije – Višeg javnog tužioca još neki od značajnih a nedostajućih dokaza prikupili u vezi sa zahtevom za Kalabićevu rehabilitaciju. Nismo dobili odgovor na pitanje o kojim se i kakvim naknadnim dokazima radi, a o tome će se sigurno više znati na narednom ročištu.

Kao što je poznato, Kalabić se na Bukulji 1941. godine priključio četnicima Koste Pećanca, ali ga je ubrzo napustio zbog saradnje s Milanom Nedićem. Posle toga u leto iste godine, Kalabić se na Ravnoj gori priključio Draži Mihajloviću i postao komandant Gorske garde.

Pred Osnovnim sudom u Valjevu Kalabić je nedavno, opet na zahtev unuke, a pre zahteva za rehabilitaciju, proglašen mrtvim. Međutim, do današnjeg dana ostala je nepoznanica da li je Kalabić, kako je tvrdila ondašnja OZNA, posle njegovog hapšenja i izdao svog komandanta Dražu Mihajlovića.

Uspon
Back to top button