Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Poezija tonova u slikama Vojkana Đurđevića

U galeriji Narodnog muzeja u Valjevu sinoć je otvorena izložba slika mladog umetnika Vojkana Đurđevića.

Uz stihove jedne od pesama autora i nastup muzičkog kvarteta „MISS”, izložbu je svečano otvorio Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja u Valjevu a sam umetnik zahvalio se prisutnima rečima:  „Ja neću puno da pričam pošto ono što sam hteo da kažem sam najviše rekao slikama. Iako slike proizvode tišinu, one ne ćute. One govore dosta, one su most između umetnika i posmatrača. Nadam se da je taj  most prilično dobar, čvrst, stabilan i da će dugo trajati između vas i mene preko ovih slika. Hvala vam puno sto ste došli“.

Ovo je peta samostalna izložba mladog umetnika. Prikazana je selekcija radova nastalih zadnje tri godine, od 2013-2015, dok je samo jedno delo iz 2016 godine. Na izložbi su predstavljene 42 slike plus likovni objekti rađeni uglavnom kombinovanom  tehnikom, akril i ulje na platnu a ima i kolaža.

„Dosta radim, ne dajem sebi pauze kao ranije.Slike su apstraktne, ono što je glavno jeste jedna vrsta poetike koja izlazi iz mene, moj način doživljaja sveta i način na koji doživljavam kako upotebiti materijale, boje. Kako dozvoliti boji da ne bude sputana, da se oslobodi, meša, razvija, da bi onda u prirodnoj i međusobnoj interakciji boja, tehnika i materijala koje koristim, dobio određene efekte koji su mi potrebni da bih dočarao određene emocije i stavove koje želim da iznesem“, kaže Đurđević.

“Ima dosta kontrasta u mojim radovima, a inače je i život satkan od njih. U onim momentima dok slikam i radim,  „ulovim ” taj neki unutrašnji osećaj u sebi, neke emocije ili utiske tih dana  koji su se u meni slegli i onda izađu na platno. Ranije sam slikao i teška i tužna osećanja, ali zadnjih godina sam te emocije „izfiltrirao” i sve što je možda  naporno, i drugima  a i meni,  ja to malo više „gurnem ” u reč, pošto pišem i poeziju, i trudim se da ipak stvorim sliku koja ima dosta estetike i lepote“, završava autor.

Vojkan Đurđević rođen je u Valjevu 1967. godine. Studirao je Mašinski fakultet, a prvu samostalnu izložbu imao je 1992. godine. Od tada  do danas je imao jedanaest samostalnih  i četrnaest grupnih  izložbi kako širom Srbije i regiona, tako i u Evropi. Bavi se ikonopisom, grafičkim dizajnom i veb dizajnom. Njegove slike nalaze se u SAD, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Švajcarskoj, Austriji, Slovačkoj, Kanadi, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i u Srbiji.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!