ВестиКултура

Поезија тонова у сликама Војкана Ђурђевића

У галерији Народног музеја у Ваљеву синоћ је отворена изложба слика младог уметника Војкана Ђурђевића.

Уз стихове једне од песама аутора и наступ музичког квартета „MISS”, изложбу је свечано отворио Владимир Кривошејев, директор Народног музеја у Ваљеву а сам уметник захвалио се присутнима речима:  „Ја нећу пуно да причам пошто оно што сам хтео да кажем сам највише рекао сликама. Иако слике производе тишину, оне не ћуте. Оне говоре доста, оне су мост између уметника и посматрача. Надам се да је тај  мост прилично добар, чврст, стабилан и да ће дуго трајати између вас и мене преко ових слика. Хвала вам пуно сто сте дошли“.

Ово је пета самостална изложба младог уметника. Приказана је селекција радова насталих задње три године, од 2013-2015, док је само једно дело из 2016 године. На изложби су представљене 42 слике плус ликовни објекти рађени углавном комбинованом  техником, акрил и уље на платну а има и колажа.

„Доста радим, не дајем себи паузе као раније.Слике су апстрактне, оно што је главно јесте једна врста поетике која излази из мене, мој начин доживљаја света и начин на који доживљавам како употебити материјале, боје. Како дозволити боји да не буде спутана, да се ослободи, меша, развија, да би онда у природној и међусобној интеракцији боја, техника и материјала које користим, добио одређене ефекте који су ми потребни да бих дочарао одређене емоције и ставове које желим да изнесем“, каже Ђурђевић.

“Има доста контраста у мојим радовима, а иначе је и живот саткан од њих. У оним моментима док сликам и радим,  „уловим ” тај неки унутрашњи осећај у себи, неке емоције или утиске тих дана  који су се у мени слегли и онда изађу на платно. Раније сам сликао и тешка и тужна осећања, али задњих година сам те емоције „изфилтрирао” и све што је можда  напорно, и другима  а и мени,  ја то мало више „гурнем ” у реч, пошто пишем и поезију, и трудим се да ипак створим слику која има доста естетике и лепоте“, завршава аутор.

Војкан Ђурђевић рођен је у Ваљеву 1967. године. Студирао је Машински факултет, а прву самосталну изложбу имао је 1992. године. Од тада  до данас је имао једанаест самосталних  и четрнаест групних  изложби како широм Србије и региона, тако и у Европи. Бави се иконописом, графичким дизајном и веб дизајном. Његове слике налазе се у САД, Великој Британији, Португалији, Швајцарској, Аустрији, Словачкој, Канади, Републици Српској, Црној Гори и у Србији.

Uspon
Back to top button