Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

INCIDENT U SKUPŠTINI: Upad Obradovića i tuča poslanika!

Sednica Skupštine Srbije prekinuta je danas nešto posle 13 časova kada su lider Dveri Boško Obradović i poslanik te stranke Ivan Kostić ušli u salu, nakon čega je izbio fizički sukob s poslanicima vladajuće većine, a sve zbog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Predstavnici Dveri su u Skupštinu ušli sa transparentima „Milo lopove – ne damo ti svetinje“ i „Zašto Srbija ćuti“, izražavajući negodovanje zbog toga što je crnogorski parlament noćas usvojio Zakon o slobodi veroispovesti koji je izazvao negodovanje Srpske pravoslavne crkve i dela javnosti u Crnoj Gori.

Takođe, oni su izrazili i negodovanje zbog „mlakog“ reagovanja predstavnika vlasti u Srbiji na to što se desilo u Crnoj Gori, gde je tokom noći izbio incident u sali crnogordskog parlamenta, kada su poslanici opozicionog Demokratskog fronta napravili metež, čupajući mikrofone i tehniku, pa su reagovali obezbeđenje i policija koja ih je pohapsila.

Obradović je stao ispred stola predsedavajućeg sednici i pitao poslanike da li podržavaju otimanje srpskih svetinja i hapšenje poslanika u Crnoj Gori.

Tada su mu prišli šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i drugi poslanici vladajuće većine.

IZVOR: SCREENSHOT/RTS

Šef poslanika naprednjaka je u jednom trenutku ustao iz poslaničke klupe i prišao govornici, ali se Kostić isprečio između njega i Obradovića, došlo je do povlačenja, a zatim je lider Dveri odgurao Martinovića.

Na to su reagovali poslanici vladajuće većine Vladimir Marinković i ministar Aleksandar Vulin.

POGLEDAJTE SNIMAK:

Tuča u Skupštini SrbijeIZVOR: YOUTUBE/RTS

Nastao je opšti metež i guranje.

Jedan od poslanika SNS-a oteo je transparente poslanicima Dveri i pocepao ih.

U sali se pojavilo skupštinsko obezbeđenje, ali ih je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala da ne reaguju, a poslanike da ne nasedaju na provokacije, da budu uzdržani i da se povrati mir.

Poslanici većine su se vratili u klupe, a Obradović i njegovi poslanici izašli su iz sale.

U holu se Obradović obratio novinarima i rekao da je to bio „politički performans“, uobičajen u svetskoj parlamentarnoj praksi, sa ciljem da izraze nezadovoljstvo o odlukama u Podgorici i „mlakim“ reagovanjem u Beogradu na te odluke.

Oni su se, kaže obratili, u tom trenutku predsedavajućem, Arsiću i ministru Vulinu sa pitanjem zašto državni vrh „ćuti dok traje progon srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori“, a na sednicu su, navodi, došli da zatraže od vladajuće većine da zauzme stav prema događajima u Crnoj Gori.

Tvrdi da je Martinović nasrnuo na njega u želji, kako tumači Obradović, da se fizički sa njim obračuna .Obradović je demantovao da je pristalica radikalizacije i nasilnih metoda, te najavio dalje proteste, građansku neposlušnost, blokadu državnih institucija i „performanse“ u narednoj godini.

Obradović je inače u Skupštinu došao nakon što je u Patrijaršiji predao zahtev patrijarhu Irineju da u Podgorici organizuje vanredni crkveno-narodi sabor, na koji bi došli „svi predstavnici eparihja, vladike iz regiona, narod i svi koji se protive crnogorskom zakonu.

Potom je sa grupom od tridesetak pristalica otišao do zgrade Ambasade Crne Gore, gde je hteo da razgovara sa ambasadorom, ali su mu reklida on trenutno nije u kancelariji.Obradović je pored vrata crvenim sprejom ispisao: „Milo lopove, ne damo ti svetinje“.

Sednica je nakon desetak minuta nastavljena raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije.

U Skupštini Srbije ranije danas izbio je još jedan incident kada je radikal Milan Damjanović besno reagovao tokom priče o Zakonu o slobodi veroispovesti koji je usvojen u Crnoj Gori na protivljenje Srpske pravoslavne crkve i dela opozicije, prosrpski nastrojene.

Izvor: Mondo

https://infosvetionik.rs/incident-u-skupstini-upad-obradovica-i-tuca-poslanika/

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!