Вести

Industrijski park „Torch” primer za uspostavljanje sličnih centara u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović razgovarala je juče sa zamenikom gradonačelnika kineskog grada Sjamena Džuangom Ronglijangom, odgovornim za oblasti nauke i tehnološkog razvoja.

Begović je tom prilikom iskazala zahvalnost kineskoj strani na gostoprimstvu, istakavši posebnu čast koja joj pripada kao delu delegacije Srbije na sajmu CIFIT, gde je naša zemlja predstavila strateške projekte, poput BIO4 kampusa, Inovacionog distrikta u Kragujevcu, Ekspo 2027 i Investicione mape za ostvarenje održivog razvoja (SDG).

Ona je istovremeno uputila poziv kineskim partnerima da se priključe realizaciji ovih značajnih projekata.

Posebna tema sastanka bio je industrijski park „Torch” u Sjamenu, koji okuplja visokotehnološke kompanije i postiže izuzetan industrijski izlaz od 350 milijardi juana, ali se sve više usmerava na nove oblasti, kao što su novi materijali, biomedicina i veštačka inteligencija.

Ministarka je navela da ovaj park predstavlja odličan primer uspešne saradnje visokotehnoloških kompanija i naučnih i obrazovnih institucija i može poslužiti kao inspiracija za uspostavljanje sličnih centara u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici gradske uprave Sjamena, uključujući zamenika generalnog direktora Kancelarije za nauku i tehnologiju, zamenika generalnog direktora Kancelarije za spoljne poslove i zamenika generalnog sekretara gradske uprave Sjamena.

Takođe, prisustvovali su i direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije i savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Grad Sjamen, sa svojim visokorazvijenim industrijskim parkovima i tehnološkim inovacijama, predstavlja ekonomski i tehnološki centar od izuzetnog značaja u Kini i u svetu, navodi se u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Uspon
Back to top button