Вести

ВУЧИЋ: У СКОПЉУ РАЗГОВОРИ О ЕВРОПСКОЈ БУДУЋНОСТИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након састанка лидера Процеса Брдо-Бриони у Скопљу, да су се трудили на том скупу да пронађу заједнички именитељ и разговарали о европској будућности, као и да је дан протекао у конструктивној расправи.

„Код неких је нешто већи ентузијазам, код неких мало мањи. У сваком случају у врло коректној и конструктивној расправи је протекао данашњи дан. Није било великих свађа и туча, пошто смо ми и Приштина оставили наше проблеме за четвртак и Брисел“, рекао је председник Вучић.

Данас се више говорило о односу самог региона Западног Балкана према ЕУ, него о било чему другом, додао је председник Вучић.

„Шта је то што бисмо могли да тражимо од различитих роминг иницијатива према целој Европи до успостављања „зелених линија“ до заједничког тржишта, до онога, како пише у самој декларацији – што је раније могуће да се постане чланица ЕУ, односно да се добије чланство најкасније до 2030. године. То су по мом мишљењу лепе жеље, али ко сам ја да рушим оптимизам код неких других и да умањујем амбицију неких других, тако да је моје било да прихватим – супер ако тако буде, а да ли ће да буде, нисам сигуран“, навео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је састанак свакако био коректан и добар и да је увек добро да чујете шта други мисле и да они чују шта ви мислите.

„Разговарали смо и о економским приликама и како превазилазити проблеме у наредном периоду“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да цена нафте расте, и да није била овако висока годину дана, и изразио је бојазан да ће наставити да расте, што ће, како је додао, угрозити многе ствари у свим земљама региона и у целој Европи.

„Видећемо како ће ствари да се одвијају“, навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да му предстоји напорна недеља.

„Одлазак, ако стигнемо у Мађарску, у Брисел свакако, ако стигнемо у Љубљану. Ако не, онда опет за шест или седам дана за Њујорк на Генералну скупштину УН, где ћемо имати много састанака и где ће бити много занимљивих тема“, навео је председник Вучић.

 

Опозиција ће одговор о изборима добити до краја месеца

Председник Вучић изјавио је да ће опозиција, која је данас предала захтев за одржавање ванредних парламентарних и београдских избора до краја године, добити одговор до краја месеца.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питања новинара, да је чуо да је део опозиције доставио писмо у Председништву, додајући да ће га прочитати кад се буде вратио.

Приметио је и да је тај део опозиције променио мишљење по питању избора, јер су раније говорили да ће се, како је навео, сусрести са гневом народа ако буде расписао изборе.

После четири месеца су променили мишљење. Да ли су ишли код некога на ручак у амбасаду или је био довољан доручак или само снек не знам, али одједном су се појавили са другачијим мишљењем. Ја поштујем кад људи тако промене мишљење. Не знам шта се десило у њиховим главама, али сам задовољан што је дошло до такве промене мишљења“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће до краја месеца добити одговор што ће бити најбржи и најкронкретнији одговор.

„Пошто видим да траже парламентарне и београдске изборе најбржи и најконкретнији одговор, који један председник, који је надлежан, ако ништа друго, да расписује парламентарне изборе ће им пружити у складу са демократским принципима и начелима, али и им одговорити на све глупости. Добиће и усмени и писмени одговор“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да верује да ће се опозиција обрадовати његовом одговору.

„А какви ће све избори да буду – није Србија, нити српска држава – фонтана жеља да их испуњава онима који маштају о томе да добију већи број посланика како би ваљда могли у потпуности да нам изгазе клупе у скупштини“, рекао је председник Вучић.

 

О санкцијама одлучујемо ми сами као суверена земља

Председник Вучић изјавио је да по питању санкција Србија одлучује сама као суверена земља и да се по томе разликује од Приштине.

„Што се тиче санкција, о санкцијама одлучујемо ми сами као суверена земља и у томе се разликујемо од Приштине, не по питању Русије, Украјине, не знам чега већ по питању тога ко јесте суверена земља, а ко то није и никада неће бити“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је тако прокоментарисао изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија зе естонски медиј Делфи који је рекао да је „Србију немогуће без бича одвојити од Русије“.

„За мене је интересантно како неки људи сматрају да је могуће да имају право да траже од неких трећих да примењују бич према једној сувереној земљи посебно када нарушавате повељу УН и нарушавате територијални интегритет једне земље. Пошто је толико снажан и толико јак и одређивао би судбину свих народа у Европи, разуме се и српског, не знам само што сам не употреби тај бич па покаже како ће то да се обрачуна са било ким. Срамота је да неко ко себе сматра лидером било чега, ма како мислио о себи високо, да такав језик и такав речник користи“, закључио је председник Вучић.

 

Очекујем да ће састанци у Бриселу по питању Косова бити тешки

Председник Вучић је одговарајући на питање новинара о томе шта очекује на састанцима у Бриселу по питању Косова, рекао да очекује да ће састанци бити тешки, јер према његовим речима, ниједан није био лак.

„То није зато што разговарамо са Аљбином Куртијем, већ зато што разговарамо са представницима Брисела, за које знате да шта год они рекли, увек ће да подржавају независност Косова на један или други начин“, истакао је председник Вучић.

 

Без конкретних одлука на самиту Брдо Бриони у Скопљу

Председник Вучић изјавио је да у Скопљу није било конкретних одлука на самиту Брдо Бриони, као и да када је Србија у питању конкретних одлука нема одавно.

„Увек је добро кад се разговара, али шта очекујете да могу да ураде Хрватска и Словенија мимо онога што ће да кажу Берлин или Париз. Људи хоће да помогну, хвала им на томе, и то је то. Не знам шта очекујете да данас буде донето као одлука? Нема таквих конкретних одлука одавно“, рекао је председник Вучић одговарајући на питање о конкретним одлукама са 12. самита Брдо Бриони.

Конкретних одлука ће бити за Украјину до краја године, додао је председник Вучић.

„Они ће да добију и датум и добиће још нешто, и Молдавија претпостављам. А ми сирочићи са Балкана како буде, видећемо“, рекао је председник Вучић.

 

Лично ћу да купим онај паризер и да поједем сендвич са Малим и Момировићем

Председник Вучић рекао је да ће лично купити паризер и да ће заједно са министром финансија Синишом Малим и министром унутрашње и спољне трговине Томиславом Момировићем да направи сендвиче и поједе и да на тај начин покаже да се он и Влада Србије не стиде и да мере доносе, јер мисле и брину се о народу.

„Баш ћу да узмем и онај јогурт који смо представили и онај паризер – у среду идем лично да купим. И да доведем Малог и Момировића. И да направимо сендвиче. Знате како смо као деца правили у четврт хлеба. Узећемо мало и мајонеза и ставимо паризер и то ће да нам буде доручак“, рекао је председник Вучић коментаришући изјаву главног и одговорног уредника недељника НИН Милана Ћулибрка да Вучић, Момировић и Мали у среду први дегустирају паризер, па да га онда понуде народу.

Председник Вучић додао је да се он и Влада Србије не играју са народом, већ мисле на народ, а да се део опозиције руга мерама које Влада доноси, јер на све могуће начине покушавају да критикују њега и Владу како би дошли на власт.

„Њима смета и 20.000 динара за пензионера и 21 одсто повећања пензија, повећање плата за просветне раднике које ће бити преко 16 одсто, 5,5 у септембру па свакако од 1. јануара још 10-11 одсто. Смета им све. Јер једино што су изабрали да дођу на власт. Сасвим сигурно ћете ускоро имати прилику. Ви сте велики фаворити. Озбиљни људи, а народ ужива у томе када газите по клупама у парламенту, звиждите и вичете“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је (шаљиво) да народ ужива када му опозиција објашњава како је било дивно када су људи имали плату просечну од 320 евра и како не ваља да плата буде 840 евра.

„И како је величанствено да минимална зарада буде 152 евра, а не 400 евра. И да пензија буде 202 евра, а не 330 евра“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је и да током владавине претходног режима није изграђена ни једна болница, нити један километар железничке пруге.

„Ја знам да ће наш народ донети исправну одлуку, а да ће они добити одговор какав заслужују“, рекао је председник Вучић и додао да се показало да улица није место на коме се доносе одлуке, већ су то институције система, а да се њихови представници бирају на изборима.

Председник Вучић оценио је да опозицији није само паризер проблем.

„Ми смо донели и млеко и јогурт и шампон за бебе и шампон за одрасле и детерџент и тоалет папир. Онај који они бацају по телевизијама. Ми смо се трудили да покажемо бригу о људима и за мене је то озбиљна ствар. Очекујемо да ћемо у децембру имати просечну плату у Србији 840 евра. У следећем децембру очекујемо да просечна плата буде тек нешто мања од 1.000 евра и трудимо се да додатно помогнемо нашим грађанима. А они се смеју чињеници да имамо најјефтинији хлеб и струју“, рекао је председник Вучић.

 

Не очекујем ништа добро у Бриселу, наше је да покушавамо да разговарамо

Председник Вучић изјавио је да не очекује ништа добро од састанка на највишем нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине 14. септембра у Бриселу, али да ће Србија увек да покушава да дијалогом и разговором решава проблеме.

„Ми не бисмо да користимо бич, као што би Курти да користи бич против Србије, много је јак, да понесе још један бич, можда му тај један не буде довољан“, рекао је председник Вучић.

Одгарајући на питања новинара о проблемима Срба на Косову и Метохији, као што су напади на њихове куће, недостатак прехрамбених производа и лекова, проблеми бошњачке средине, председник Вучић изјавио је да ће на преговорима у Бриселу инсистирати на свим тим питањима.

„Чекамо четвртак да видимо, инсистираћу на свим тим питањима, као и на (питању) продужења притвора Слађану Трајковићу и Лулету Мленковићу, видећемо шта ће да буду одговори људи у Бриселу“, рекао је председник Вучић.

 

Важно да земље у региону буду ближе и представе себе као јединствен блок

Председник Вучић изјавио је да је важно да земље у региону буду ближе једне другима, да развијају своје односе и да колико год је то могуће, упркос свим разликама, представе себе као јединствен блок и тако иступају пред ЕУ.

На питање да прокоментарише бугарску блокаду Северне Македоније на путу у ЕУ и да ли би нешто слично неке земље могле да ураде Србији, председник Вучић навео је да ће увек неко нешто да смисли, додајући да наша земља поштује Северну Македонију и да жели да очува пријатељство са њом.

„Важно је за нас да ми из региона будемо ближи једни са другима. Ми морамо своје односе да развијамо, да скраћујемо процедуре између нас. Да ми обезбедимо слободан проток робе, људи, капитала и услуга. Да ми будемо ти који ћемо имати стопу раста која ће да буде виша него што је европска у наредних 10 година и 15 година. Погледајте дугорочне прогнозе и ММФ и Светске банке, ми ћемо драстично да смањујемо разлику у односу на Западну Европу“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је важно да државе региона, колико год је то могуће, представе себе као јединствени блок и тако иступају пред ЕУ, те да се нада да ће то наилазити на све погодније тле и на Западном Балкану.

„Увек сам говорио на форумима о томе да Србија признаје и македонски језик и територију Северне Македоније и цркву и никакав проблем немамо. Наставићемо да водимо такву политику“, рекао је председник Вучић.

 

Већи проблем имају земље ЕУ са исељавањем људи него ми

Председник Вучић изјавио је да већи проблем са економским миграцијама из земље имају чланице ЕУ, у поређењу са Србијом те да је ове године забележено и да се пуно људи из иностранства вратило у нашу земљу.

На питање новинара који механизми могу да се донесу у оквиру регионалне иницијативе Брдо Бриони, да се тај тренд спречи или умањи, председник Вучић рекао је да када је реч о економским миграцијама већи проблем имају Бугарска и Хрватска, па и Румунија.

„Више они имају економских миграната у Европској унији него што их има Србија. Ми смо у прошлом месецу имали значајан повратак људи из Немачке, Аустрије. Не само више стотина, мислим да је из Немачке дошло 1.260 њих који се враћају у Србију, из Аустрије 900 и нешто. Људи који у трећој генерацији нису имали држављанство Србије, затражили су држављанство Србије“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се људи полако враћају у Србију, да је земља још економски значајно слабија, али се та разлика у односу на ЕУ земље смањује.

„Оног секунда, а то је крај следеће године, почетак 2025. године када будемо имали просечну плату 1.000 евра онда ће људи кренути све више да се враћају у Србију“, рекао је председник Вучић.

Није нужно само за земље Западног Балкана, додао је председник Вучић, да се из њих људи исељавају и да је тачно да јесу, али како је рекао, људи су ишли за бољим послом, бољим животом, извесношћу, бежали од онога што је била и политичка и економска несигурност.

„Ако погледате број новорођене деце у Србији, 64.000, у Бугарској која каже по попису да је већа од Србије има 53.000 новорођене деце. Није наша стопа фертилитета толико већа, ни случајно. Суштина је у томе да они имају много мање људи него оно што су сами пописали. Као што је то случај са Хрватском, која има свега 35.000 новорођене деце“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да људи из земаља ЕУ много лакше „беже“, и да није то једноставно како неко жели да представи јавности, да ако Србија уђе у Европску унију то се неће дешавати.

„Напротив, дешаваће се тада више него данас. Тако да ми поправљамо своју економску позицију, налазимо се на европском путу, не постоји други пут где би се налазили. Морамо да урадимо још много реформи, још много важних ствари, али морају и они да кажу да ли нас хоће или неће, али није ни то кључно питање за нас, већ питање да ли се развијамо довољном брзином или не“, рекао је председник Вучић.

Када је реч о демократском односу, додао је председник Вучић, пошто сви спомињу „улице“ односно протесте и демонстрације, председник Вучић рекао је да је поносан на то што није „употребљен ни један пендрек“ а демонстрације трају више од четири месеца.

„Демонстрације у којима се сваки пут брутално крше закони наше земље, са спречавањем проласка људима међународним путним правцима, ауто-путевима и тако даље. Никада нисмо интервенисали“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је срећан што није било интервенција као што је то било јуче на блокади ауто-пута у Холандији, када је полиција реаговала брутално.

„Срећан сам што ми то нисмо урадили и што поштујемо права политичких мањина. На то што их чувамо као мало воде на длану, чак и када причају глупости и скачу по клупама у Скупштини. Пустите их да скачу по клупама и лупају у клупе, док можете ту штету да надокнадите. Да покажу шта им је знање и шта би радили када би имали већину. Можете да мислите како би то изгледало“, рекао је председник Вучић.

За Србију су важне ствари, рекао је председник Вучић, да достигне одређене нивое поштовања, демократије.

„А када ће да нас приме у ЕУ? Неће скоро. Имате у ЕУ 27 земаља данас, 10 су оне које издржавају 17 земаља које су како бих ја рекао издржаване земље. А ових 17 неће да пусти да има још 18, 19 и 20 да са њима деле паре од ових 10. Ових 10 када већ мора, издржава ових 17 неће да издржава и 20 одједном. Та апсорбциона моћ ЕУ је другачија и мора то мало да се чека, па ће они да доносе одлуку у годинама које су пред нама. Да ли ће да буде 2030. година или неће, видећемо. Али ништа то није одлучујуће за развој и напредак Србије“, рекао је председник Вучић.

Чланство у ЕУ је важно, закључио је председник Вучић, али није од апсолутно највећег значаја за развој Србије.

Uspon

Оставите одговор

Back to top button