Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Intervju sa Direktor CZK u Valjevu Nemanjom Rasulić

Centar za kulturu Valjevo je u toku 2020. godine programske aktivnosti realizovao prema unapred predviđenom planu i programu za 2020.godinu sve do 11.marta kada je zbog pojave korona virusa u zemlji i pogoršane epidemiološke situacije nakon čega su programske i druge aktivnosti u potpunosti bile obustavljene ili su u velikoj meri svedene na minimum.

„U drugoj polovini 2020. godine usledio je rebalans budžeta u kome su budžetska sredstva namenjena Ustanovi sa određenih pozicija bila u potpunosti povučena tako da je Centar za kulturu shodno novonastaloj situaciji i shodno epidemiološkim merama koje su u tom trenutku bile na snazi uspeo od 11.marta pa do kraja godine da realizuje svega nekoliko programa.

Konkretno bilo je 13 programa i to uglavnom u onlajn varijanti. To su bili programi koji su se realizovali u skladu sa epidemiološkim merama i  u tom trenutku jedina moguća dozvoljena onlajn varijanta“, kaže direktor Centra za kulturu Valjevo Nemanja Rasulić.

Programska aktivnost u Bioskopu 85 je nakon proglašenja vanrednog stanja nakon 11.marta 2020. u potpunosti bila obustavljena.

„Nije bilo nikakvih aktivnosti za ovih godinu i više dana što se tiče bioskopa. Bilo je reči o njegovom puštanju ali na žalost do današnjeg dana on nije pušten u rad. Mi smo u više navrata tokom protekle godine se obraćali kompetentnim institucijama sa zahtevom za odobrenje za početak rada.  Obraćali smo se nekoliko puta Zavodu za javno zdravlje Valjevo, upućivali smo dopise u smislu nekog pojašnjenja, tumačenja da li možemo i pod kojim uslovom početi sa radom u Bioskopu 85.

Tražili smo da stručna lica izađu da pogledaju bioskopsku salu , broj mesta, razmak i da nam daju neku preporuku pod kojim uslovima možemo početi sa radom. U dva do tri obraćanja nismo dobili pozitivan odgovor, pozivali su se na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju koja je bila u gradu i na epidemiološke mere koje su uspostavljene lokalnom naredbom  i Republičkom uredbom. Bilo je pokušaja da se bioskop otvori u julu, avgustu, septembru, nije bilo uslova epidemioloških, tako da smo do današnjeg dana ostali uskraćeni za Bioskop 85“, rekao je Rasulić.

On je istakao da je “Bioskop 85” mala bioskopska sala sa 85 mesta koja je počela sa radom oktobra 2017. godine, a zauzima značajno mesto u kulturnom životu našeg grada, posebno na zadovoljstvo naših najmlađih sugrađana.

Podržavajući jedinstvenu misao, da nam je socijalizacija danas potrebnija više nego ikad, publika će konačno  filmove moći da gleda iz bioskopske fotelje i na velikom platnu, poštujući sve mere bezbednosti – uz propisanu distancu među sedištima i održavanjem maksmalnih higijenskih uslova.

„Protekle nedelje Krizni štab na nivou grada Valjeva je vanrednu situaciju stavio van snage, a samim tim stekli su se uslovi da se bioskopska sala ponovo vrati u funkciju, tako da mogu najaviti otvaranje Bioskopa 85  za petak 4.jun.

Projekcije će biti od 17:30 i 20 časova. I dalje ćemo se pridržavati epidemioloških mera koje postoje na nivou Grada i na nivou Republike a to su zaštitne maske i fizička distanca. U toku današnjeg dana izvršićemo dezinfekciju objekta, već narednog dana celokupne Ustanove kulture.

Dezinfekcija će se obavljati na dnevnom nivou pre projekcija i nakon svake završene projekcije da bi se ispoštovale epidemiološke mere,  maske su obavezne, a broj mesta u bioskopskoj sali  biće ograničen na 34.  Pratićemo situaciju, ukoliko se mere strave van snage mi ćemo broj mesta u bioskopu povećavati“, objasnio je direktor Centar za kulturu.

Po njegovim rečima cene ulaznica se neće menjati,  ostaće na nivou od 2019.godine. Cena karte za 2 D filmove je 250 dinara i za 3D projekcije 300 dinara.  Bioskop će raditi svakim danom izuzev ponedeljka sa po dve projekcije od 17:30 i 20 časova.

Krajem juna počeće sa radom i letnje radionice s tim što će biti manji broj grupa kao i manje dece po radionici. U najavi su i pozorišne predstave, a sredinom juna meseca već je planirana jedna predstava za decu.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!