Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Vladika Isihije (Rogić)Njegovo Preosveštenstvo je izabran u Valjevsku eparhiju.

Vladika Isihije (Rogić) rođen je 3 novembra 1965 godine u Moskvi, od oca Milutina i majke Jelene Rogić. Živeo je u Beogradu, ali je, zbog očeve diplomatske službe, većinu detinjstva i mladosti proveo u inostranstvu. Pored Moskve, živeo je u Pekingu u Kini, Rangun u Burmi, Kartum u Sudanu i Vašingtonu, Sjedinjene Države.
Osnovnu i srednju školu pohađao je engleski i srpski jezik. Godine 1985 završio je Dizajn gimnaziju u Beogradu i stekao zvanje grafičkog tehničara. U periodu 1987-1991 studirao je psihologiju na Univerzitetu Kolumbija u Vašingtonu (SAD), i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao je teologiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2018. godine.
Na samom početku duhovne i materijalne obnove manastira Kovilj, n. Novi Sad, koji je pokrenuo današnji mitropolit Porfirije zagrebačko-ljubljanski, otac Išije se pridružio monaškom bratstvu Kovilj 1991 godine kao iskušenik, a neko vreme kasnije primio je monaško tonsur rukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Irineja novosadskog i Bačka, na praznik Rođenja Gospodnjeg 1995. godine. Tadašnji episkop Porfirije Jegarski i iguman manastira Kovilj rukopoložili su ga za jerođakona 18 jula 1999 godine, a nedelju dana kasnije rukopoložen je u čin jeromonah. Dostojanstvo arhimandrita mu je dato 21 novembra 2014 godine, a na predlog igumana i bratstva Kovilja, postavljen je za direktora manastira Kovilj.
Na redovnom majskom saboru Svetog Sabora Episkopa 9 maja 2018 godine, Arhimandrit Isihije izabran je za vikarnog Episkopa eparhijskog dr. Irinej, sa titulom Episkopa mohačkog. Na redovnom majskom saboru Svetog Sabora Episkopa za 2021 godinu, Njegovo Preosveštenstvo je izabran u Valjevsku eparhiju.
izvor:facebook
foto::facebook
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!