Вести

INVESTICIJE U BRESNICI I VUJETINCIMA

REKONSTRUKCIJA I ASFALTIRANJE PUTEVA VAŽNI ZA OPSTANAK SELA

Posle mnogo godina iščekivanja meštani Bakovića, Jelesijevića i Stankovića, zaselaka u Mesnoj zajednici Bresnica, dočekali su asfaltiran put. Za oko 50 domaćinstava tog kraja ova deonica je veza sa centrom varošice, kao i nekoliko okolnih sela, a samim tim i sa Čačkom i drugim gradovima. Rukovodstvo Grada, u sredu, 26. septembra,  prisustvovalo je završetku asfaltiranja ovog puta, dugog 2.600 metara.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović podsetio je da je sredstva od oko 11,5 miliona dinara za rekonstrukciju i asfaltiranje puta u Bresnici, obezbedilo JP „Putevi Srbije“, a izvođač radova je bilo preduzeće „Putevi Čačak“.

– Ovaj put stavljamo u funkciju sa željom da nastavimo radove i u budućem periodu, ne samo u Bresnici, već i u drugim delovima grada. Imamo dinamiku i mislim da ćemo, ako vreme dozvoli, uspeti sve da završimo u toku ove kalendarske godine. Siguran sam da ćemo u ovom periodu više od 45 deonica staviti u funkciju, uglavnom na seoskom i oko 20 deonica na gradskom području – rekao je Todorović.

Radenko Lečić, odbornik iz Bresnice, koji je bio jedan od glavnih inicijatora za izgradnju ovog puta, istakao je da su pre dve godine urađene pripreme – zemljani radovi i uređenje kanala.

– Ovaj put nije samo na dobrobit meštana Bresnice, već i sela koja gravitiraju ovom kraju, pre svega Bečnja i Vujetinaca. Ostala je još jedna deonica, dužine oko 500 metara, i nadamo se da će i ona biti asfaltirana, ako ne ove, onda sledeće godine sigurno – poručio je bresnički odbornik.

Meštani su zahvalni investitoru i rukovodstvu Grada Čačka, jer im se ispunila želja posle više od tri decenije.

– Naravno da nam ovaj asfalt mnogo znači, zbog naše dece, zbog mladih. Čekali smo ovaj dan toliko dugo i dočekali ga – rekla je Gordana Jelesijević. Njeno mišljenje deli i Dragiša Filipović.

– Put će mnogo značiti za one koji su ostali da žive u selu, jer je ovo bolji prilaz svakoj kući. Imamo dosta i mladog naroda, uglavnom se bavimo poljoprivredom i zbog toga sam put ima važnost za sve nas – rekao je on.

Razlog za slavlje imali su i meštani Vujetinaca, gde su takođe radnici „Puteva Čačak“ započeli rekonstrukciju druma, četiri kilometra dužine i četiri metra širine. Milica Dačić, zamenica gradonačelnika Čačka, koja je poreklom iz ovog sela, gde je završila osnovnu školu, navela je da je još 1975. godine u selu izgrađen put i da od tada nikada nije rekonstruisan.

– Ova deonica, koja povezuje putni pravac Bečanj – Vujetinci, veoma je značajna za meštane čitavog kraja. Vujetinci imaju oko 120 domaćinstava, a delom gravitiraju i mnoga domaćinstva Bečnja. Radovi bi trebalo da budu završeni za oko mesec dana. Sredstva za ovu investiciju, 30 miliona dinara, dobili smo od Republike Srbije. Nastojaćemo da naredne godine čitava dužina bude završena – obećala je Milica Dačić.

Miloljub Obrović, predsednik MZ Vujetinci, smatra da će rekonstrukcija puta doprineti da što više novih naraštaja ostane da živi u selu.

– Domaćinstva se bave isključivo poljoprivredom – stočarstvom i povrtarstvom. Naše selo je, inače, poznato po tome da ima dosta mladih. Sve je više onih koji se odlučuju da žive u selu, a nadamo se da će tome doprineti i ova deonica, koja nas spaja sa Mrčajevcima i Čačkom – reči su Obrovića.

I predsednik MZ Bečanj Dragan Živković ponovio je da je prošla 31 godina od kako se radio asfalt u tom selu.

– Bečanj je selo na tri strane. Centralni deo je vezan za ovaj put, deo Katanići gravitira ka Bresnici, a Bukovac prema Mrčajevcima. Put će nam, nadamo se, u budućnosti poboljšati veze i sa Gornjim Milanovcem. I nama na selu treba put, struja, voda… I devojaka za momke. A odnedavno imamo dve snajke Čačanke – rekao je uz osmeh Živković.

V. T.

VIJADUKT OD 16. OKTOBRA  

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će rekonstrukcija vijadukta, kod Mašinsko-saobraćajne škole, biti završena do 16. oktobra.

– Prema informacijama iz „Puteva Srbije“, 27 kišnih dana bilo je tokom leta, tako da su investitor i nadzorni organ produžili prvobitni rok. Očekujemo da 16. oktobra vijadukt bude u punom formatu pušten u saobraćaj – izjavio je on.

izvor: čačanski glas

https://infosvetionik.rs/2018/09/27/investicije-u-bresnici-i-vujetincima/

Uspon
Back to top button