Вести

Искоришћено више од половине буџета за капиталне инвестиције

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je do 15. juna povučeno oko 51 odsto planiranih sredstava za 30 projekata čiju realizaciju kontroliše to ministarstvo , a da se u narednim mesecima očekuje još bolji rezultat, jer je građevinska sezona u punom jeku.

 

U saopštenju se naglašava da je izvršenje budžeta kojim upravlja Ministarstvo na nivou od 49 odsto za investicije iz republičkog budžeta i 53 odsto kad je reč o projekima koji se finansiraju iz kredita.

Posebno je važno da izvedeni radovi na terenu u potpunosti prate finansijsku realizaciju budući da su javna preduzeća, kao uslov za isplatu subvencija, u obavezi da Ministarstvu dostavljaju mesečne izveštaje o povlačenju kredita i realizaciji projekata.

Obaveza ovakvog izveštavanja prvi put je uvedena od januara ove godine, a prvi put je, zahvaljujući dobroj organizaciji Ministarstva, primenjen i nov način upravljanja projektima, zahvaljujući kojem je u prethodne tri godine izgrađeno 200 kilometara autoputa, kao i skoro 300 mostova.

Među 30 projekata čiju realizaciju kontroliše Ministarstvo su najznačajniji i najveći projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, kao što su izgradnja Koridora 10, uključujući i Y krak kod Subotice, izgradnja Koridora 11, mosta Ljubovija – Bratunac, Žeželjevog mosta u Novom Sadu, te rekonstrukcija pruge Beograd – Bar i deonica na železničkom Koridoru 10.

Takođe se prate i radovi na proširenju graničnog prelaza Batrovci, kao i projekti vodosnadbevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradovima i opštinama širom Srbije.

Ukupan budžet za sve projekte kojima upravlja Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u 2017. godini iznosi 61,7 milijardi dinara, od čega je 20,4 milijarde dinara iz budžeta Srbije, a 41,3 milijarde dinara iz projektnih zajmova.

Imajući u vidu da tokom zime nema radova, pa samim tim ni trošenja budžeta za kapitalne investicije, realizacija rashoda za kapitalne investicije ne može se sagledati na osnovu podataka za nekoliko meseci, već se mora posmatrati na godišnjem nivou.

Jedini projekti iz resora Ministarstva koji nisu još počeli sa realizacijom su izgradnja novih 19,5 kilometara obilaznice oko Beograda i modernizacija deonice Beograd – Stara Pazova, kao deo projekta izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta.

Za prugu Beograd – Stara Pazova ugovor o finansiranju potpisan je polovinom maja i početak radova očekuje se do kraja ove godine, dok je planirani početak radova na obilaznici odložen jer Ministarstvo finansija nije završilo proceduru u vezi sa dobijanjem zajma kod kineske “Eksim” banke za ovaj projekat.

Uspon
Back to top button