Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Kultura

Iz prošlosti Valjevske gimnazije DIPLOME-STOP, KURSISTI-NAPRED!

Neposredno po ulasku partizana u Valjevo, septembra 1944, otpočela je nastava i u Valjevskoj gimnaziji. Ukinuti su predmeti: veronauka, nemački i italijanski, a uveden je ruski jezik.
Nastavnički savet je, na svojim prvim sednicama, doneo odluku da se izvrši revizija maturskih svedočanstava (sl. 1), a na udaru su se našli učenici čiji su roditelji, ili bliski srodnici, bili u nekoj neprijateljskoj formaciji.
Za kratko vreme, do tada, „mirni, inteligentni, marljivi, učtivi“, učenici, kako su ih okarakterisale njihove razredne starešine, postajali su „slabi, neprijateljskog stava, saradnici okupatora“, i sl. Više od 40 maturanata moralo je ponovo da polaže maturski ispit, a neki od njih su to morali da učine u drugoj školi i to posle godinu-dve pauziranja!
Pojedini profesori su se utrkivali u izricanju teških kvalifikacija za učenike.
Tako je učenica Ljiljana Matić bila isključena iz svih škola na jednu godinu, jer je „bila ista kao i njen brat“ (inače, brat joj je spaljen u Mauthauzenu 7. aprila 1944).
Svedočanstva su poništena deci direktora Ilije Majstorovića, kao i deci Okružnog načelnika Lukića, kao i maturantima čije roditelje su partizani streljali, ili uhapsili kao „državne neprijatelje“. (Vidosavi Birčanin, Vladimiru Vinšu, Slobodanu Savkoviću, Oliveri Samokresović, Mirjani Šestović, Slobodanu Janjatoviću, Ljubinki Brabenk, i dr.).
Nisu se smeli koristiti ni udžbenici koji su odobreni u vreme okupacije, pa čak ni udžbenik iz higijene!Ni svrđeni maturanti, koji su bili obeleženi kao „reakcionari“, nisu mogli spremati učenike, „pošto se nije steklo uverenje da će pozitivno uticati na vaspitanje učenika“!
Za pripadnike NOV, organizovani su kratki kursevi i polaganje predmeta po „skraćenom programu „. Kursisti su dolazili u školu naoružani i „smeli su da puše“, a profesori su im na ispitima gledali kroz prste.
U prvi razred je pošlo čak 218 kursista, a od 75 kursista iz viših razreda, četvorica su ponavljala.
Tako se, potpuno, obrnula situacija iz ratnog perioda: poništavane su diplome stečene mukom, u teškim uslovima četvorogodišnje okupaciji, da bi se, sada, završavala i po dva razreda odjednom.
U školu nisu morali dolaziti ni omladinski aktivisti, pošto su bili zauzeti raznim dužnostima u svojim sredinama.
IZVOR:FACEBOOK
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!