Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKolumnePolitika

Izbori za gradonačelnika: Za sada visoki start

Do sada su nezvaničnmo svoju kandidaturu za gradonačelnika Valjeva najavili Dragan Jeremić (SPS) i dr Slobodan Gvozdenović (SNS).
Ukoliko i zvanično potvrde kandidaturu, jedan od njih dvojice biće gradonačelnik Valjeva. Snaga njihovih stranaka znatno je jača od svih drugih stranaka i mogućih koalicija u Valjevu.
Pošto su izbori proporcionalni treba najpre da osvojite većinu odbornika u Skupštini, pa da onda izaberete svog gradonačelnika.
Bilo da gradonačelnik bude Jeremić ili dr Gvozdenović, to će značiti radikalan zaokret u odnosu na dosadašnje rukovođenje gradskim poslovima.
Prvo: autoritet gradonačelnika nalaziće se u kancelariji gradonačelnika, a ne na “pruzi” ili kod previše osamostaljenih najbližih saradnika. Nijedan od njih dvojice neće dopustiti nelojalnost u neposrednom okruženju, niti teško vidljivu, puzajuću opstrukciju svojih odluka od strane nesklonih nižih službenika.
Postoji još jedna sličnost između ove dvojice mogućih kandidata za gradonačelnika: trpe određenu netrpeljivost dela valjevskog javnog mnjenja. Ti krugovi Jeremiću spočitavaju, da se blago izrazimo, neprihvatljivu dozu nadmenosti, odsustvo takta i svesno zanemarivanje lepih manira.

Kod dr Gvozdenovića situacija je kompleksnija. Njemu se uglavnom prigovaraju teške reči na račun političkih protivnika. Dr Gvozdenović je široko obrazovan čovek, izvan političke govornice je obziran, taktičan i zna da pokaže poštovanje. Njegov problem liči na problem Vuka Draškovića iz ranih dana, kako je to video akademik Matija Bećković. “Ima nešto kod Vuka Draškovića što strašno nervira mašineriju vladajući (tada SPS) poredak. Kada bi Vuk spoznao šta je to, to bi bila njegova najveća prednost”, napisao je akademik Bećković.
U čemu se razlikuju? Dragan Jeremić je uticajan faktor vlasti u Valjevu, kao direktor Direkcije za izgradnju. Direkcija ima veliki budžet, mogućnost izgradnje puteva, mostova, kanalizacione mreže, što Jeremić svakako zna da koristi za jačanje svog političkog uticaja. Uopšte on je čovek koji ume da izgradi uticaj i da se koristi njime, ali način na koji to postiže zna ponekad da izazove namrštena lica i kod njegovih partijskih istomišljenika.
Dr Gvozdenović je dokazao ubojitost svog opozicionog delovanja, što je na svojoj koži najviše osetila Demokratska stranka u Valjevu. Sada je u konstruktivnoj ulozi narodnog poslanika i mogućeg kandidata za gradonačelnika. Ukoliko bude izabran on će imati lakšu prohodnost do Vlade Srbije čiju će okosnicu, po svemu sudeći, ponovo sačinjavati SNS, sa Aleksandrom Vučićem, kao predsednikom Vlade. Što u političkoj praksi Srbije nikako nije zanemarljiva stvar.
U čemu se još razlikuju ova dvojica političara? Razlikuju se u samom poimanju šta znači baviti se politikom, šta i koliko u Valjevu treba promeniti, kakve odnose treba uspostavljati? Jeremićevi metodi su stari i oprobani: kontroliši sve što je moguće kontrolisati, umiri i podmiri i one, makar, naizgled ideološki i politički s tobom nepomirljive, kod nekih drugih najpre na svetlost dana izvuci njihove slabe tačke. To je stav: “Srbija je ovo, stvari su takve kakve jesu, nemoguće je to mnogo promeniti, ja ću samo dati svoj lični pečat i sprovoditi uticaj”. Sve je to, verovatno, dovelo i do razvodnjenog, neasocijativnog slogana kojim SPS okuplja koaliciju za izbore u Valjevu: “Naša priča”. Na šta poziva taj slogan, na šta i koga obavezuje?
Mislimo da je dr Gvozdenović u politici principijelniji. On je naveo da je njegov moto za bavljenje politikom sentenca iz doba starog Rima: “Čovek je rođen da bude slobodan, čovek treba da živi u slobodi”. To, dakle, ne može biti čovek kojim se manipuliše, koga se pritiska, nesiguran i ugrožen čovek. Dr Gvozdenović treba da bude hrabar i da svoje pristalice i moguće koalicione saveznike okuplja oko tih stavova. To bi bila promena u odnosu na dosadašnje vreme i na dosadašnju praksu. “Ko ima uši da čuje, neka čuje!” piše u Novom zavetu.

Uspon

16 Komrntara

 1. Jasno je da je ovo sajt namenjen za promociju naprednjaka i ne cudi ovoliko botovskih komentara, ali kada bi se biralo pre bih izabrao Dragana od Bobe. Sto se Jeremica tice, pricaju oni koji su radili sa njim, da je covek koji zna sta treba i sta hoce, a nama takav treba. Uz svo uvazavanje Bobe kao strucnjaka, prevagu dajem Jeremicu.

 2. Izgleda da socijalisti jos nisu izabrali svog igraca. Bice da tamo nemaju dostojnog rivala Gvozdenovicu?!

 3. Zamislite da nam neki tamo Pocuta dobije na lokalu pa sa njim i onaj sto je otisao u penziju sa 30godina a i dan danas zivi od plata iz politike, sram ga bilo sede kose. Zar takvi da nam vode grad, koalicija Pocuta-Marko Struja. Eeeeeej, pa njih dvojica bi 4 nacrtane ovce izgubili.

 4. Došlo je vreme promena, a samim tim i kraj sps-a u Valjevo! Toliko godine su na vlasti I ništa za ovaj grad uradli nisu, ali zato za sebe, svoje porodice I prijatelje jesu . Podrška za SNS i Bobu koji će biti pravo osveženje za grad. Čovek je pokazao da mu je stalo do grada i građana i zato će dobiti našu podršku! !!

  1. Kao su neki zapeli teško da će dr Boško danas proći na sednici. Verovatno se o njegovom izboru neće ni razgovarati. Biće skinut sa dnevnog reda sednice i pre njenog početka. Ali šta će vladajuća koalicija koja se polako raspada zbog nesuglasica unutar njihovih redova? Priča se da je drug Milorad Mića Ilić u fazi prelaska kod Vulina. Dobio ponudu kakva se ne odbija? E da mi je znati da li je dr Boško Đukanović razlog ili nešto drugo? Videćemo danas. Socijalisti se mnogo uzmuvali, ne znaju šta im je činiti, a znaju da stara garda na čelu sa Ilićem vuče bar 1/3 birača SPS.

 5. Ovom gradu je dosta SPS-a koji je uništio grad i doveo nas do ruba egzistencije! SNS je pokazao kako se radi i gradi. Mi kao građani ćemo podržati d r Bobu i sns!

 6. Dolaskom Gospodina Pocute na vlast imacemo asfaltirane ulice,koje ne mogu da sastave godinu dana po obrazlozenju da je vodovod kriv za to. To bi bilo isto kao kada bi svesno pravili kucu od milion evra na klizistu

 7. Ako Dragan Jeremic dodje na mesto gradonacelnika Valjeva,dozivecemo goru sudbinu od Bora!!!

 8. Boba je u opoziciji od 90ih, nije niko mogao da ga kupi. Zato sam uz njega! Idemo do pobede!

 9. Hvala SPS-u sto je kandidovao Pocutu, to je strateska prednost za opoziciju.

 10. Dosta je bilo crvenih, vreme je za promene! NAPRED BOBO!

 11. Ne mora da znači da će Jeremić biti kandidat SPS-a za gradonačelnika. Polako ljudi, gde žurite? Čekajte da partija iznese svoj stav.

  1. U pravu si, Poćutu niko i ne voli sem onih s kojima je vezao sliku Slobodana Miloševića, tvorca SPS-a, za rep biku u rodnoj Poćuti. Istina, tada je to činio u svojstvu pripadnika SPO. Sada očekujemo da će na bagere kojima sada po Valjevu i selima valja brda i dolove zavezati neku novu sliku, a potom se preseliti u novi politički tabor. I tako to izgleda u “valjevskoj priči” u kojoj traži mesto gradonačelnika!

 12. Može biti kandidat i Ajnštajn, ako nema podršku Vlade Srbije, uzalud je.Jeremić je toj istoj Vladi u kojoj je njegov partijski šef bio podpresednik zabio nož u leđa, pa ju je posle optužio za nošenje hladnog oružja.U Gradskoj Vladi gde bi Jeremić bio Gradonačelnik , glavnu ulogu bi imao Marko “Struja” . Poznato je da je tzv.Krvna njiva koju je Juda kupio za 30 srebrnjaka što je izdao Hrista,u korovu i niko je ne obrađuje.Niti je Marko Juda nit mu je tadašnji šef Isus, ali pouka važi.

Back to top button
Click to listen highlighted text!