ВестиКолумнеПолитика

Избори за градоначелника: За сада високи старт

До сада су незваничнмо своју кандидатуру за градоначелника Ваљева најавили Драган Јеремић (СПС) и др Слободан Гвозденовић (СНС).
Уколико и званично потврде кандидатуру, један од њих двојице биће градоначелник Ваљева. Снага њихових странака знатно је јача од свих других странака и могућих коалиција у Ваљеву.
Пошто су избори пропорционални треба најпре да освојите већину одборника у Скупштини, па да онда изаберете свог градоначелника.
Било да градоначелник буде Јеремић или др Гвозденовић, то ће значити радикалан заокрет у односу на досадашње руковођење градским пословима.
Прво: ауторитет градоначелника налазиће се у канцеларији градоначелника, а не на „прузи“ или код превише осамостаљених најближих сарадника. Ниједан од њих двојице неће допустити нелојалност у непосредном окружењу, нити тешко видљиву, пузајућу опструкцију својих одлука од стране несклоних нижих службеника.
Постоји још једна сличност између ове двојице могућих кандидата за градоначелника: трпе одређену нетрпељивост дела ваљевског јавног мњења. Ти кругови Јеремићу спочитавају, да се благо изразимо, неприхватљиву дозу надмености, одсуство такта и свесно занемаривање лепих манира.

Код др Гвозденовића ситуација је комплекснија. Њему се углавном приговарају тешке речи на рачун политичких противника. Др Гвозденовић је широко образован човек, изван политичке говорнице је обзиран, тактичан и зна да покаже поштовање. Његов проблем личи на проблем Вука Драшковића из раних дана, како је то видео академик Матија Бећковић. „Има нешто код Вука Драшковића што страшно нервира машинерију владајући (тада СПС) поредак. Када би Вук спознао шта је то, то би била његова највећа предност“, написао је академик Бећковић.
У чему се разликују? Драган Јеремић је утицајан фактор власти у Ваљеву, као директор Дирекције за изградњу. Дирекција има велики буџет, могућност изградње путева, мостова, канализационе мреже, што Јеремић свакако зна да користи за јачање свог политичког утицаја. Уопште он је човек који уме да изгради утицај и да се користи њиме, али начин на који то постиже зна понекад да изазове намрштена лица и код његових партијских истомишљеника.
Др Гвозденовић је доказао убојитост свог опозиционог деловања, што је на својој кожи највише осетила Демократска странка у Ваљеву. Сада је у конструктивној улози народног посланика и могућег кандидата за градоначелника. Уколико буде изабран он ће имати лакшу проходност до Владе Србије чију ће окосницу, по свему судећи, поново сачињавати СНС, са Александром Вучићем, као председником Владе. Што у политичкој пракси Србије никако није занемарљива ствар.
У чему се још разликују ова двојица политичара? Разликују се у самом поимању шта значи бавити се политиком, шта и колико у Ваљеву треба променити, какве односе треба успостављати? Јеремићеви методи су стари и опробани: контролиши све што је могуће контролисати, умири и подмири и оне, макар, наизглед идеолошки и политички с тобом непомирљиве, код неких других најпре на светлост дана извуци њихове слабе тачке. То је став: „Србија је ово, ствари су такве какве јесу, немогуће је то много променити, ја ћу само дати свој лични печат и спроводити утицај“. Све је то, вероватно, довело и до разводњеног, неасоцијативног слогана којим СПС окупља коалицију за изборе у Ваљеву: „Наша прича“. На шта позива тај слоган, на шта и кога обавезује?
Мислимо да је др Гвозденовић у политици принципијелнији. Он је навео да је његов мото за бављење политиком сентенца из доба старог Рима: „Човек је рођен да буде слободан, човек треба да живи у слободи“. То, дакле, не може бити човек којим се манипулише, кога се притиска, несигуран и угрожен човек. Др Гвозденовић треба да буде храбар и да своје присталице и могуће коалиционе савезнике окупља око тих ставова. То би била промена у односу на досадашње време и на досадашњу праксу. „Ко има уши да чује, нека чује!“ пише у Новом завету.

Uspon

16 Komrntara

 1. Jasno je da je ovo sajt namenjen za promociju naprednjaka i ne cudi ovoliko botovskih komentara, ali kada bi se biralo pre bih izabrao Dragana od Bobe. Sto se Jeremica tice, pricaju oni koji su radili sa njim, da je covek koji zna sta treba i sta hoce, a nama takav treba. Uz svo uvazavanje Bobe kao strucnjaka, prevagu dajem Jeremicu.

 2. Izgleda da socijalisti jos nisu izabrali svog igraca. Bice da tamo nemaju dostojnog rivala Gvozdenovicu?!

 3. Zamislite da nam neki tamo Pocuta dobije na lokalu pa sa njim i onaj sto je otisao u penziju sa 30godina a i dan danas zivi od plata iz politike, sram ga bilo sede kose. Zar takvi da nam vode grad, koalicija Pocuta-Marko Struja. Eeeeeej, pa njih dvojica bi 4 nacrtane ovce izgubili.

 4. Došlo je vreme promena, a samim tim i kraj sps-a u Valjevo! Toliko godine su na vlasti I ništa za ovaj grad uradli nisu, ali zato za sebe, svoje porodice I prijatelje jesu . Podrška za SNS i Bobu koji će biti pravo osveženje za grad. Čovek je pokazao da mu je stalo do grada i građana i zato će dobiti našu podršku! !!

  1. Kao su neki zapeli teško da će dr Boško danas proći na sednici. Verovatno se o njegovom izboru neće ni razgovarati. Biće skinut sa dnevnog reda sednice i pre njenog početka. Ali šta će vladajuća koalicija koja se polako raspada zbog nesuglasica unutar njihovih redova? Priča se da je drug Milorad Mića Ilić u fazi prelaska kod Vulina. Dobio ponudu kakva se ne odbija? E da mi je znati da li je dr Boško Đukanović razlog ili nešto drugo? Videćemo danas. Socijalisti se mnogo uzmuvali, ne znaju šta im je činiti, a znaju da stara garda na čelu sa Ilićem vuče bar 1/3 birača SPS.

 5. Ovom gradu je dosta SPS-a koji je uništio grad i doveo nas do ruba egzistencije! SNS je pokazao kako se radi i gradi. Mi kao građani ćemo podržati d r Bobu i sns!

 6. Dolaskom Gospodina Pocute na vlast imacemo asfaltirane ulice,koje ne mogu da sastave godinu dana po obrazlozenju da je vodovod kriv za to. To bi bilo isto kao kada bi svesno pravili kucu od milion evra na klizistu

 7. Ako Dragan Jeremic dodje na mesto gradonacelnika Valjeva,dozivecemo goru sudbinu od Bora!!!

 8. Boba je u opoziciji od 90ih, nije niko mogao da ga kupi. Zato sam uz njega! Idemo do pobede!

 9. Hvala SPS-u sto je kandidovao Pocutu, to je strateska prednost za opoziciju.

 10. Dosta je bilo crvenih, vreme je za promene! NAPRED BOBO!

 11. Ne mora da znači da će Jeremić biti kandidat SPS-a za gradonačelnika. Polako ljudi, gde žurite? Čekajte da partija iznese svoj stav.

  1. U pravu si, Poćutu niko i ne voli sem onih s kojima je vezao sliku Slobodana Miloševića, tvorca SPS-a, za rep biku u rodnoj Poćuti. Istina, tada je to činio u svojstvu pripadnika SPO. Sada očekujemo da će na bagere kojima sada po Valjevu i selima valja brda i dolove zavezati neku novu sliku, a potom se preseliti u novi politički tabor. I tako to izgleda u „valjevskoj priči“ u kojoj traži mesto gradonačelnika!

 12. Може бити кандидат и Ајнштајн, ако нема подршку Владе Србије, узалуд је.Јеремић је тој истој Влади у којој је његов партијски шеф био подпреседник забио нож у леђа, па ју је после оптужио за ношење хладног оружја.У Градској Влади где би Јеремић био Градоначелник , главну улогу би имао Марко „Струја“ . Познато је да је тзв.Крвна њива коју је Јуда купио за 30 сребрњака што је издао Христа,у корову и нико је не обрађује.Нити је Марко Јуда нит му је тадашњи шеф Исус, али поука важи.

Back to top button