ВестиИнформације

Јавна расправа о Стратегији социјалне заштите

Grad Valjevo je već više od decenije posvećen reformskim procesima u socijalnoj zaštiti. Nacrt Strategije socijalne zaštite grada Valjeva 2018-2022. predstavljen je na današnjoj javnoj raspravi, koja je održana u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva. Svrha socijalne zaštite koju sprovodi lokalna samouprava sa svim akterima u ovoj oblasti je da se smanji nejednakost, poboljša pristup različitim društvenim resursima za osetljive grupe građana i postepeno uklone prepreke punom socijalnom uključivanju onih koji žive u socijalno nepovoljnim okolnostima.

U ime gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, prisutne je pozdravio i u kratkim crtama pojasnio Strategiju, Radoica Rstić predsednik Saveta za integralnu socijalnu politiku.

„ Još 2007. godine, među prvim jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji, Valjevo je, kao učesnik projekta Podrška sprovođenju Strategije razvoja socijalne zaštite, podržanog od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalne politike i Vlade Velike Britanije kroz DfID, razvilo i usvojilo svoju prvu Strategiju razvoja socijalne zaštite. Primena tog dokumenta je doprinela uspostavljanju prvih lokalnih usluga socijalne zaštite u gradu, kao i daljem razvoju i akreditaciji njihovih pružalaca iz civilnog i javnog sektora. Prepoznajući potrebu daljeg strateškog i integralnog pristupa u oblasti socijalne zaštite, gradonačelnik je formirao Savet za integralnu socijalnu politiku. Jedan od ključnih zadataka ovog Saveta u 2017. godini je bio pokretanje procesa izrade nove Strategije socijalne zaštite grada Valjeva. Savet je pristupio prikupljanju i analizi podataka o aktuelnoj situaciji u oblasti socijalne zaštite, različitim akterima i korisnicima i na bazi rezultata te analize razvio Strategiju socijalne zaštite grada Valjeva 2018-2022.,“ izjavio je predsednik Saveta Radoica Rstić.

Rstić se zahvalio svima koji su učestvovali u formiranju Strategije kao i građanima Valjeva i odbornicima koji su bili prisutni na današnjoj javnoj raspravi.

Stručni konsultant profesor Branka Pavlović, koja je bila angažovana na izradi pomenute Strategije istakla je da je cilj ovog strateškog dokumenta  da osigura napredak u oblasti socijalne zaštite u gradu, zasnovan na potrebama korisnika prava i usluga socijalne zaštite i kapacitetima pružalaca.

„ Strategija socijalne zaštite se zasniva na ideji poštovanja dostojanstva i ljudskih prava korisnika, partnerstvu različitih sektora, a naročito javnih ustanova socijalne zaštite, ustanova obrazovanja i zdravsta i organizacija civilnog društva u postizanju kvaliteta, odnosno ostvarivanju propisanih standarda u oblasti socijalne zaštite. Grad Valjevo teži da bude i ostane socijalno odgovoran, osetljiv na potrebe svih građana i spreman da odgovori na različite izazove u oblasti socijalne zaštite. Misija Strategije je da budemo i ostanemo socijalno odgovoran grad u kome se kontinuirano primenjuje razvijen plan za borbu protiv socijalne isključenosti i u kome kvalitet života ne zavisi od pola, porekla, etničke pripadnosti, jezika, mesta i načina života,“ rekla je prof. Branka Pavlović.

Cilj strategije je da Valjevo 2022. godine bude grad u kome svi građani imaju mogućnosti da ostvaruju svoja prava i koriste raznovrsne usluge socijalne zaštite u čijem razvijanju i unapređivanju učestvuju zajedno sa akterima odgovornim za socijalnu zaštitu, sigurnost i uključenost osetljivih grupa građana.

Svi predlozi i sugestije koji su bili izneti na današnjoj javnoj raspravi biće dostavljeni Savetu za integralnu socijalnu politiku grada Valjeva, koji će ih detaljno razmotriti pre nego što Strategiju uputi Skupštini na konačno usvajanje.

Uspon
Back to top button