ВестиИнформације

Mladi Valjevac je među 100 najboljih inovatora na svetu, IMA IDEJU KOJA MOŽE DA PROMENI SVET!

Falling Walls Lab, međunarodni je program, koji daje priliku svim izuzetnim studentima i istraživačima, kao i privrednicima, stručnjacima iz različitih oblasti da prezentuju svoj istraživački rad, poslovni model, inovativni projekat ili ideju, kolegama iz celog sveta, kao i stručnom žiriju, te poslovnoj zajednici. Prvo kvalifikaciono takmičenje u Beogradu održano je 25. septembra 2016. godine u KC Grad u Beogradu, u organizaciji Nemačka službe za akademsku razmenu (DAAD).

Ovaj projekat poznat je širom sveta, a traje celu godinu. Pobednici svake međunarodne labaratorije kvalifikuju se za finale koje se održava svake godine 8. novembra u Berlinu, koje predhodi i usko je povezan sa međunarodnom konferencijom koja se održava 9. novembra, takođe, u Berlinu. Na ovoj konferenciji gostuju naučnici, profesori, velika imena iz sveta nauke, koji raspravljaju o aktuelnim svetskim temama i problemima. Datum konferencije povezan je sa obeležavanjem godišnjice pada Berlinskog zida, te je metaforičko pitanje koje je motivacija i pratnja, kako finalnom takmičenju, tako i samoj konferencije „Koje zidove još možemo da srušimo“?

Nemci organizuju ovo takmičenje svake godine na ovaj simboličan, revolucionaran datum, koje svake godine okupi 100 mladih ljudi sa idejama za bolju budućnost, kako bi se videlo koje to još „zidove treba porušiti“, u smislu implementiranja novih, revolucionarnih ideja, na putu u budućnost.

Takmičari imaju tri minute za svoja izlaganja, unutar tog vremena treba da prezentuju svoj istraživački rad, unutar kog se „hvataju u koštac“ sa gorućim i teškim temama koje nas susreću u stvarnosti i svetu u kome danas živimo.

O utiscima, te samom konceptu ovog projekta razgovarali smo sa mladim i perspektivnim naučnikom, Bojanom Petrovićem, koji je bio pobednik prve Falling Walls labaratorije u Beogradu.

Bojan Petrović, rođen je 24.1.1989. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a potom studije molekularne biologije i fiziologije na Biološkom fakultetu u Beogradu, na kojem je pohađao master, ali i doktorske studije. Prvo saopštenje na naučnom skupu dao je 2011. godine, a potom ih je usledilo još devet, među kojima se nalazi i ono u sklopu Falling Walls Lab-a.

2016. bio je pobednik „Falling Walls Lab“ takmičenja u Beogradu, i učesnik globalnog finala u Berlinu, i to među 100 najboljih mladih inovatora za tu godinu, sa prezentacijom na temu: “Breaking the Wall of Biopharmaceuticals
Production”.

– Pre dve godine imao sam čast da se takmičim i zadovoljstvo da budem proglašen pobednikom, nakon čega sam bio i u Berlinu na globalnom finalu i predstavio našu zemlju. Prezentovao sam na temu „Kako na jeftiniji, tehnološki nekonvencionalan način proizvesti biološki aktivne molekule kao što su terapeutska antitela i drugi lekovi na bazi proteina“. – rekao je Bojan Petrović

Uspon
Back to top button