Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Kolumne

Javni život: Teror nebitnog

Previše je prostora na elektronskim glasilima Valjeva bilo posvećeno pitanju da li će prof. Mihailo Jokić, predsedavati sednicom gradske skupštine koja je bila zakaza za 4. mart. Malo pre toga prof. Jokić je sudskom odlukom vraćen na mesto predsednika Skupštine Grada. Tada Skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma, a 8. marta je zasedanje počelo, pa je prekinuto, jer se opet  ostalo bez kvoruma. I pred to ponovljeno zasedanje na sve strane se pitalo da li će prof. Jokić predsedavati ili neće.
Profesor je prvi put objasnio da je ranije zakazao privatne obaveze, koje nije uspeo da odloži, a drugi put “da će sednicom predsedavati kada je on i zakaže”. Mihailo Jokić je dovoljno oprezan, inteligentan i iskusan čovek, da ne dovodi u pitanje svoj uticaj i ugled kada ne mora.
Zašto govorimo o medijskom preterivanju? Mesto predsedavajućeg sednicom Skupštine jednostavno nema taj značaj, pa zvali se vi i Ban Ki Mun. Vi ne možete protiv većine ni u usvajanju dnevnog reda niti u vođenju sednice.
Neko bi konačno trebalo da kaže Ljubomiru Bradiću, odborniku opozicione “Pobede” da znatno smanji izlaske za skupštinsku govornicu, da ne podiže ton, kao i da bez preke potrebe ne prekida skupštinska zasedanja. Sve što Bradić kaže devet puta izlazeći za govornicu (sa dva prekida sednice, kao zadnji put), moguće je postići sa 3-4 nastupa bez prekidanja zasedanja.
Ljubomir Bradić je veoma aktivan odbornik. On je pre sedam-osam godina počeo kao zaštitnik prava boraca, i kao glasnogovornik radnika koji su ostali bez posla i drugih socijalno ugroženih ljudi. Stekavši poverenje tog sveta on ima dobar uvid u valjevske prilike, što mu nesumnjivo koristi u odborničkom delovanju.
Hoćemo da kažemo da je vreme da Ljubomir Bradić uskladi svoj narasli uticaj s ponašanjem i nastupima koje takav uticaj zahteva. Sve to može preciznije, umerenije, manje bučno i incidentno. Ako Bradić želi da ga kao svog prihvati i nešto umereniji sloj građana Valjeva, o tomemora da razmisli.
Lepe koleginice iz elektronskh medija previše su agresivne u postavljanju pitanja u malo bitnim temama. Da li će predsedavati ili neće, što je sednica hitno zakazana, koliko vam je mladih na odborničkoj listi, koliko imate kandidata s fakultetom, hoćete li vi biti kandidat za gradonačelnika, zašto to krijete….
Zaobilaženje bitnih tema nadomešta se agresivnošću u nebitnim. I mi treba da steknemo utisak kako se radi o nepomrljivim borcima (borkinjama) za istinu!?
Politiku koja se prati, i njene protagoniste, treba posmatrati šta čini za egzistencijalnu i svaku drugu sigurnost građana; da li svakodnevno doprinosi civilizovanju i uljuđivanju Valjeva i odnosa u njemu. Kada ste na tom stanovištu, onda možete biti i agresivni i oštri koliko god smatrate za potrebno.

Uspon

Jedan komentar

  1. Ljudi koji su bucni i teatralni tako privlace paznju posto nemaju argumenata, kao recimo Ljubomir Bradic.

Back to top button
Click to listen highlighted text!