ВестиИнформације

Један од најбољин провода у Ѕрбији Драгачевски сабор трубача у Гучи, 57 по реду, ове године одржаће се од 9 до 13.августа.

Dragačevski sabor trubača u Guči, 57 po redu, ove godine održaće se od 9 do 13.avgusta. Organizator planira značajnije novine koje će doprineti unapređenju organizacije, programskih sadržaja i povećanju broja domaćih i stranih gostiju.

Izgrađen je Dom trubača i rešeno pitanje smeštaja orkestara koji učestvuju na finalnom takmičenju, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je  20 miliona  i ove godine za programe i investicije u saborsku infrastrukturu ali i obećalo još 10, izbačeni su koncerti estradnih zvezda i u Guču „vraćena“ truba, u programu su zastupljeni tradicionalni sadržaji ali se planiraju i posebni trubački koncerti kao što su Dejan Petrović i Big Band, Boban Marković, Goran Bregović i Bijelo dugme, kao i koncerti majstora trube i pobednika prošlogodišnjeg Sabora i Šampiona Guče Ekrema Mamutovića, Dejana Lzarevića, Saše Krstića, Bojana Ristića, Marka Gligorijevića i Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića.

Saborski odbor i Crkvene vlasti postigle su saglasnost da se šatre vrate u Crkvenu portu, koja je pola veka predstavljala imidž „Guče“ i ugostiteljstva, najraznovrsnije domaće hrane i pića iz ovog kraja, mesto okupljanja najpoznatijih ličnosti iz zemlje i inostranstva, političara, glumaca, pevača, sportista, privrednika, prijatlja, momaka i devojaka, ljubitelja trube sa svojim porodicama.

–  Od ove godine, skidamo i rampe na prilazima Guči. Parking se neće naplaćivati kao prethodnih godina. Svi programski sadržaji biće besplatni. To je rezultat razgovora koji sam juče u Beogradu imao sa potpredsednikom Vlade i Ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, prof. Slobodanom Umković i Miloljubom Aleksićem, predsednikom i potpredsednikom državnog Saveta za turizam, a večeras u Beogradu sa ministrom Ljajićem i crnogorskim ministrom turizma Pavlom Radulović razgovaraćemo o promociji Sabora trubača na crnogorskom primorju, izjavio je Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora.

Novina je i duplo veći broj predtakmičarskih centara. Održano je prvo predtakmičenje u Kžaevcu, a sledi u Boljevcu, Surdulici, Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kovačici, Novom Sadu, Zlatiboru i Prijepolju, kao i za mlade orkestre u Požegi.

ovde mžete pogledati program sabora:http://sabortrubaca.rs/program-sabora-trubaca/

 

Uspon
Back to top button